VIDEO: STAREA TRANSPORTURILOR, CU CONSTANTIN ISAC, PREȘEDINTELE UNTRR Recomandat

VIDEO: STAREA TRANSPORTURILOR, CU CONSTANTIN ISAC, PREȘEDINTELE UNTRR

Constantin Isac, președintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) face o analiză la zi a principalelor probleme cu care se confruntă piața românească a transporturilor rutiere.

Președintele UNTRR răspunde la trei întrebări adresate de jurnaliștii revistei TIR Magazin, în cel de-al treilea episod al serialului STAREA TRANSPORTURILOR.

Alina Anton-Pop, Director Marketing&PR revista TIR Magazin: Care au fost reacțiile, pe piața românească de transport rutier, după intrarea în vigoare, începând cu 20 august 2020, a primelor prevederi din Pachetului Mobilitate 1?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Este foarte clar că intrarea în vigoare a Pachetului Mobilitate 1 a impactat piața românească de transport, atât pe transportatori, dar și pe noi, ca asociație de reprezentare. Primul lucru pe care l-a făcut asociația noastră a fost să pregătească toate măsurile de a contesta aceste prevederi la Curtea Europeană de Justiție. Această pregătire este destul de laborioasă.
Ne-a luat destul de mult timp, dar ne vom încadra în termen. Separat de ceea se întâmplă cu angajatorii, cu transportatorii, care trebuie să se miște în fiecare zi în această piață modificată prin aceste prevederi.
Din toate semnalele noastre, majoritatea încearcă să se adapteze. În sensul că vor și trebuie să respecte prevederile. Firmele încearcă să își creeze programe pentru aducerea șoferilor acasă, așa cum prevede noul regulament. O parte își adaptează programele de transport astfel încât șoferii să vină o dată cu camionul, să încarce și să ia noi comenzi.
Mai sunt două părți importante!
Una care caută soluții prin intenția de relocare a afacerii și a firmei în zonele unde vor avea alte condiții - vorbim de vestul Europei.
Ultima categorie este cea care va fi nevoită să se retragă din această piață, restricționată pentru ei din cauza costurilor din ce în ce mai mari pe care le generează acest business.
Într-un cuvânt, putem spune că măsurile restricționiste promovate de Comisia Europeană își produc efecte extrem de negative pentru transportul rutier românesc.

Cum credeți că vor reuși transportatorii români să se descurce cu obligația întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni și cu perioada de restricționare a cabotajului la 4 zile, prevederi ale Pachetului Mobilitate 1 care se aplică din 21 februarie 2022?

Și aceste prevederi, conținute de Pachetul Mobilitate 1, vor impacta negativ transportul rutier românesc, bine dezvoltat în ultimii ani pe piața vest-europeană. Ceea ce deocamdată ne bucură este că vom mai avea un an, timp de reacție, astfel încât să obținem, așa cum ne-am propus ca asociație și cum am propus guvernului României, contestarea la Curtea Europeană de Justiție a noilor prevederi.
Acest răgaz pe care îl avem ne dă posibilitatea de a uza de aceste căi juridice, de a contesta reglementările și de a ne apăra drepturile.
Este foarte clar, pentru toți cei care văd din Est situația, că a fost vorba de un Pachet de protecție al transpotului rutier pe piața vest-europeană, prin protejarea transportatorilor vest-europeni în dauna celor est-europeni. Ce este de menționat aici, în toate demersurile noastre de contestare vom uza de faptul că nu a existat un studiu de impact privind poluarea. În momentul în care din cele 60.000 de camioane care lucrează, cel puțin pentru România, în vestul Europei, un număr de 2.000 de camioane vor fi zilnic pe drum, pe un sens sau altul. Ceea ce generează sute de mii de tone de dioxid de carbon.
Pe de altă parte, ceea ce ne afectază pe noi ca angajatori, ca proprietari de flote, sunt costurile mari pe care le vor genera aceste curse, de cele mai multe ori în gol. Vom fi nevoiți, chiar dacă nu avem comenzi, să ne întoarcem acasă sau să luăm comenzi la tarife derizorii, așa încât să asigurăm întoarcerea acasă a camionului. În mod cert, până la intrarea în vigoare, ne vom lupta și sperăm să mișcăm lucrurile astfel încât să ne apărăm interesele.

Președintele România a anunțat că, dacă numărul de infecții cu Covid-19 crește foarte mult, va decreta din nou starea de urgență. Rezistă transporturile rutiere românești la un astfel de nou șoc?

Este adevărat că situația devine extrem de îngrijorătoare. Este a doua în decurs de numai câteva luni. Am trecut prin aceeași situație în primăvară și atunci am reușit, cu mari eforturi, să echilibrăm transportul rutier de marfă.
În schimb, transportul de călători a fost blocat sută la sută, cu mari daune pentru cei care activează în acest domeniu. Cu experiența din primăvară, credem că vom reuși să menținem pe o linie de plutire transportul de marfă, mai ales generat de faptul că nu credem că toate statele, sau măcar o parte din ele, vor mai fi în situația de a bloca activitățile economice. Măsurile ce se vor lua vor fi, într-adevăr, extrem de restrictive, astfel încât să protejăm toți lucrătorii. Cu toate măsurile luate, sunt convins că vom funcționa în continuare.
Evident, nu la capacitate de 100%, dar undeva la 75-80% putem funcționa. Este adevărat că și volumul de mărfuri transportate va scădea, pentru că el merge după consum. Vom avea mai puține comenzi, dar atâtea câte vor fi, le vom face față și vom menține pe linia de plutire transportul rutier până ce vom ieși din această situație critică.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.