Logo
Imprimă această pagină

VIDEO: Şofer profesionist, arestat de trupele antitero în Spania pentru jihadism Recomandat

VIDEO: Şofer profesionist, arestat de trupele antitero în Spania pentru jihadism

Trupele antiteroriste ale Guardia Civil din Spania l-au arestat, sâmbătă dimineaţă, la ora 7:00, pe un șofer profesionist pe care autorităţile îl ţineau de mai mult timp sub supraveghere pentru jihadism.

Arestarea a avut loc în Poligonul Industrial Augustinos, din Pamplona, la scurtă vreme după ce şoferul îşi luase camionul.
În vârstă de 48 de ani, Allal Mourabit Ahammar, şofer de camion francez de origine marocană, e acuzat de aderare la o organizaţie jihadistă şi distribuirea în mediul online a mai multor îndemnuri teroriste. Bărbatul a mai fost anchetat în 2018 pentru presupuse planuri teroriste.
Imaginile cu arestarea şoferului par desprinse din filmele de acţiune, militari înarmaţi ca de război, elicoptere şi maşini blindate înconjurând camionul şi forţându-l pe şofer să coboare. Agenţii au inspectat apoi telefoanele mobile şi laptopul găsite în cabina camionului, descoperind activitatea online de instigare la terorism pe care o avea şoferul.
Între 2014 şi 2016 şoferul a efectuat curse cu camionul în Turcia şi a fost prins când încerca să intre în Siria, pentru a se alătura grupărilor teroriste. A fost expulzat atunci în Spania.
Faptul că Allal Mourabit Ahammar conducea un camion mare, în care și dormea, fiind singura lui casă, la făcut să fie considerat de către autoritățile spaniole drept un potențial pericol. La aceasta s-a coroborat și activitatea sa din rețelele sociale, în care justifica atacurile și sinuciderile teroriste precum și sacrificarea victimelor răpite.
Mourabit a mai fost judecat de Înalta Curte din Spania, deoarece, în decembrie 2016, a fost arestat în Irun în timp ce conducea un camion greu, cu suspiciunea că ar fi vrut să folosească vehiculul pentru a efectua un atac terorist, de tipul celor care au avut loc la Nisa și Berlin. În vehicul, Garda Civilă a găsit propagandă jihadistă.
În timpul șederii sale în închisoare, Ahammar nu numai că nu s-a reabilitat ci chiar s-a radicalizat. Astfel că, după eliberare, Mourabit, s-a dedicat gestionării mai multor profiluri și canale de pe rețelele sociale, prin care a răspândit o cantitate mare de materiale de propagandă violentă. Cele mai multe dintre aceste videoclipuri sunt produse media legate de grupuri teroriste jihadiste.
Potrivit Gărzii Civile, acest individ susține importanța atacurilor sinucigașe, ca un mijloc legitim de luptă împotriva Occidentului, precum și atacurile împotriva civililor din Israel de către grupurile teroriste palestiniene.
În fapt, pentru a evita supravegherea de către Forțele de Securitate, el a adoptat măsuri de protecție pentru a nu fi identificat ca administrator al profilurilor de pe rețelele sociale pe care le utiliza pentru propaganda jihadistă.
Garda Civilă analizează acum dispozitivele folosite de deținut pentru a se conecta la internet și alte dovezi găsite în cabina camionului greu pe care îl conducea de obicei și care îi era și casă.
Cei responsabili de operațiune, printre care și Centrul Național de Informații (CNI) din Spania, consideră că persoana arestată a fost într-un "proces continuu de radicalizare a terorismului" timp de mai mulți ani de zile. El și-a exprimat, de asemenea, ura și respingerea față de sistemul judiciar al Spaniei, pe care îl acuză pentru perioada în care a fost în închisoare.
Operațiunea a fost efectuată de Serviciul de Informații al Garzii Civile, sub îndrumarea Curții Centrale de Instrucție nr. 1 și a Parchetului de pe lângă Curtea Națională Spaniolă.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.