VIDEO: Franța. A fost arestat jandarmul care l-a ucis pe șoferul profesionist cu 4 focuri de armă Recomandat

VIDEO: Franța. A fost arestat jandarmul care l-a ucis pe șoferul profesionist cu 4 focuri de armă

Jandarmul care a ucis un șofer de camion, vineri, 07 august 2020, a fost arestat și Inspectoratul General al Jandarmeriei (IGGN ) îl cercetează, a anunțat procurorul din Montauban.

Șoferul ucis a fost testat pozitiv pentru cocaină și a refuzat să se supună oamenilor legii, vineri, în apropiere de Montauban. Jandarmul „a fost luat în custodia poliției pentru interogatoriu, cu un avocat”, vineri, la sfârșitul zilei și „este posibil ca timpul reținerii sale să fie prelungit”, a declarat procurorul Laurent Czernik, într-o conferință de presă, sâmbătă dimineață.
De asemenea, magistratul a ordonat o anchetă IGGN pentru a verifica în ce circumstanțe agentul, un asistent în vârstă de 36 de ani, și-a folosit arma împotriva șoferului de camion, în vârstă de 35 de ani, care tocmai se ciocnise cu un vehicul de jandarmi pe șoseaua din apropiere de Montauban, după ce a scăpat dintr-un blocaj rutier.
Această anchetă a fost deschisă pentru un act de „violență de către un reprezentant al autorității publice care s-a soldat cu moartea fără intenția de a face acest lucru”, a declarat procurorul. Audierile martorilor sunt în curs.

Jandarmul ar fi tras cu pistolul de 4 ori
Jandarmul „a tras de patru ori” și „dorința lui a fost din start să oprească vehiculul”, a subliniat magistratul.
"Un glonț de 9 milimetri l-a lovit fatal pe șofer". Acesta din urmă a fost extras ulterior din cabina camionului cu semiremorcă de către jandarmi, care "au încercat să-l țină în viață prin presarea rănii". Autopsia este programată pentru luni, 10 august 2020.
Șoferul, cetățean francez, „locuia cu mama sa în Montauban”, era lucrător temporar pentru o companie cu sediul în Lot-et-Garona și transporta pachete, potrivit procurorului. Acesta din urmă a menționat că șoferul avea „14 cazuri active” și a fost condamnat de șapte ori, dintre care de trei pentru conducere fără asigurare.
Incidentul a provocat un blocaj rutier în apropiere de Montauban, vineri, după-amiază.
Șoferul nu mai avea puncte pe permisul de conducere, dar soldul zero nu fusese încă notificat. De asemenea, el a fost testat pozitiv pentru cocaină. După ce jandarmii i-au confiscat permisul, șoferul „a început să se enerveze” și s-a întors în cabina sa pentru a „profita de aerul condiționat” înainte de a fugi, potrivit procurorului.
A urmat o goană, mai întâi pe un drum secundar și apoi pe autostradă, ocolitoarea din est a localității Montauban. Jandarmii au încercat să-l aresteze de mai multe ori cu lanțuri cu țepi. Șoferul și-a continuat însă drumul în viteză cu anvelopele tăiate.
El a lovit și apoi a târât un vehicul al poliției zeci de metri.
La un sens giratoriu, un jandarm a făcut „gesturile prevăzute de reglementări” pentru a-l opri și a trebuit „să se ferească în ultimul moment pentru a nu fi lovit”. Un vehicul de jandarmi l-a întrecut pe șoseaua de centură și i-a blocat drumul, însă șoferul „l-a lovit și l-a târât câțiva zeci de metri”, potrivit magistratului.
Un jandarm dintr-un alt vehicul a tras pe margine și, „văzând scena, a decis să tragă patru focuri de armă” pentru a opri camionul cu semiremorcă care se îndreapta spre el.
O a doua anchetă, încredințată secției de anchetă a Jandarmeriei din Toulouse, se referă la evenimentele atribuibile decedatului, respectiv refuzul de a se supune și punerea în pericol a vieții jandarmilor.
Acest caz vine la puțin timp după decesul de la începutul lunii iulie a unui ofițer de poliție și a unui tânăr jandarm, uciși amândoi de automobiliști care au refuzat să se supună poliției.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.