Logo
Imprimă această pagină

VIDEO. Cum arată camionul-spital de luptă împotriva COVID-19 situat în Pirinei Recomandat

VIDEO. Cum arată camionul-spital de luptă împotriva COVID-19 situat în Pirinei

 Spitalul mobil este produsul unei cooperări transfrontaliere și este finanțat de UE.

Un exemplu remarcabil de cooperare transfrontalieră susținută de Uniunea Europeană a fost demonstrat în orașul Bayonne din sud-vestul Franței săptămâna trecută. Conceput cu mult înainte de începerea pandemiei de coronavirus, acest proiect finanțat de UE nu ar fi putut fi lansat într-un moment mai bun. Principalul său rezultat - un centru spital mobil destinat să ofere sprijin în perioade de dezastre naturale, industriale sau teroriste - a fost acum declarant fucnțional pe deplin împotriva COVID-19, scrie The mayor.

Banii europeni bine cheltuiți
Costul proiectului, cofinanțat de UE cu 65%, reprezintă 1.523.075 euro.
Acesta este implementat de un grup de instituții de asistență medicală și de cercetare - Spitalul Universitar din Toulouse, Centrul de Cercetări Biomedicale Navarrabiomed, Centrul Spitalicesc din Navarra, SEM din Barcelona și Centrul Spitalului Côte Basque din Bayonne. Colaborarea transfrontalieră prevede gestionarea resurselor IT comune, dezvoltarea de noi cursuri de instruire și protocoale de tratament și stabilirea de tehnologii inovatoare care vor fi desfășurate în jurul Pirineilor.

Poiectul a fost inițial conceput ca parte a dezvoltării Centrului de Răspuns la Crize, fiind vorba de un spital mobil, dar în urma COVID-19. În timpul celui de-al doilea val al pandemiei, echipa care a lucrat la proiect a decis să adapteze spitalul la nevoile pacienților cu COVID-19.
Spitalul include un camion-spital de 70 m² care poate fi remobilizat de doar 4 persoane în douăzeci de minute. Are capacitatea de a găzdui 18 pacienți.

În septembrie, echipa proiectului a organizat un „turneu COVID”, prin cele mai izolate zone din departamentul Haute-Garonne, cu scopul de a efectua teste masive Covid-19.

Luni, 9 noiembrie 2020, proiectul a fost prezentat, oficial, la Bayonne și și-a demonstrat principalele puncta forte: instalare rapidă și autonomie electrică care garantează cele mai bune condiții de lucru.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.