Logo
Imprimă această pagină

VIDEO. Coșmarul șoferilor de camion: prost plătiți, înșelați de patron, obligați să încalce legea Recomandat

VIDEO. Coșmarul șoferilor de camion: prost plătiți, înșelați de patron, obligați să încalce legea

Un documentar de televiziune, distribuit online de o echipă de jurnaliști de investigații, a arătat practici de lucru îngrozitoare în cele mai mari companii lituaniene de transport internațional. Documentarul a avut un puternic ecou și a generat reacții din partea parlamentului și guvernului lituanian.

Condițiile de muncă proaste pentru șoferii de camioane au fost în centrul atenției în mod repetat în ultimii ani, organizații precum Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi cerând acțiuni urgente, reforme legale și o mai bună aplicare a normelor existente.

Jurnaliștii au investigat principalele companii lituaniene de transport care sunt, de asemenea, printre cele mai mari din UE. Aproximativ 77.000 de șoferi sunt angajați în industria lituaniană de transport, dar aproximativ 90% provin din țări terțe din afara UE, inclusiv Ucraina, Belarus și India.

Girteka, cea mai mare companie din sector, are aproximativ 15.000 de șoferi. Potrivit reporterilor, șoferii sunt atrași de promisiunile unor salarii și condiții de muncă bune în UE, dar realitatea este un salariu redus, opriri inexplicabile din salariu, puține drepturi. Șoferii sunt obligați să încalce legile privind siguranța rutieră și cele legate de orele de conducere și de odihnă.
Programul a fost urmărit de peste 400.000 de ori (Lituania are o populație de doar 2,8 milioane).
Filmul include interviuri cu șoferi care explică modul în care sunt deseori obligați să încalce regulile cu privire la timpii de odihnă prin manipularea tahografului, obligația, de a face și alte lucrări, cum ar fi încărcarea vehiculului.
Președinții a două comisii parlamentare, precum și ministrul Transporturilor și ministrul Securității Sociale și Ocupării Forței de Muncă au acordat de atunci interviuri, recunoscând că există probleme și promițând că vor investiga revendicările șoferilor.

Documentarul arată că șoferii sunt obligați în mod regulat:
• să încalce legile rutiere, altfel se confruntă cu sancțiuni financiare interne impuse de angajatorii lor;
• să devieze pe drumurile rurale cu risc mai mare de accidente pentru a evita autostrăzile cu taxă;
• să lucreze în weekendul în care ar trebui să se odihnească;
• să doarmă întotdeauna în cabină, să facă rost de facturi false de hotel furnizate pentru a arăta că și-ar fi petrecut perioada de odihnă în afara vehiculului;
• să petreacă multe luni pe drumuri în unele cazuri.

 

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.