Logo
Imprimă această pagină

VIDEO. Consiliul UE adoptă reforma referitoare la șoferii de camioane. România și alte state ceruseră amânarea Recomandat

VIDEO. Consiliul UE adoptă reforma referitoare la șoferii de camioane. România și alte state ceruseră amânarea

Consiliul UE a adoptat marți Pachetul Mobilitate, care aduce schimbări majore în sectorul transportului rutier din Uniune. Statele estice, inclusiv România, consideră că sunt dezavantajate de modificările din acest pachet legislativ.

”Noile norme vor îmbunătăți condițiile de muncă ale conducătorilor auto, vor introduce norme speciale privind detașarea conducătorilor auto din sectorul transportului internațional și vor actualiza dispozițiile privind accesul la piața transportului rutier de mărfuri. De asemenea, acestea vor eficientiza controlul aplicării normelor”, precizează Consiliul UE.

Noile norme sunt concepute astfel încât să asigure un echilibru între condițiile de muncă și sociale îmbunătățite ale conducătorilor auto și libertatea prestării de servicii transfrontaliere de către operatori; acestea vor contribui, de asemenea, la siguranța rutieră. În plus, normele vor oferi clarificările necesare sectorului în ceea ce privește dispozițiile care în trecut erau ambigue și vor pune capăt aplicării inegale a acestora între statele membre”, mai precizează Consiliul Uniunii Europene.

Pachetul constă:

într-un regulament care reglementează accesul la piața transportului rutier de marfă și la profesia de operator de transport rutier de marfă sau de operator de transport rutier de persoane;
un regulament privind perioadele maxime de lucru și perioadele minime de repaus pentru conducătorii auto și poziționarea prin intermediul tahografelor;
și o Directivă de revizuire a cerințelor de control și de stabilire a normelor privind detașarea conducătorilor auto.
Săptămâna trecută, opt state membre, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să sprijine firmele de transport rutier afectate de pandemia de coronavirus și să amâne Pachetul Mobilitate, care - în opinia celor opt state - ar pune companiile vulnerabile într-o situație nefavorabilă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit unei scrisori consultate de Reuters, miniștrii transporturilor din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, Cipru, Letonia, Malta și România au apreciat că blocul comunitar ar trebui să susțină companiile de transport la fel cum a luat măsuri pentru a veni în ajutorul companiilor aeriene cu probleme.

"În schimb, suntem pe cale să adoptăm primul Pachet Mobilitate, ale cărui prevederi, combinate cu consecințele pandemiei de coronavirus, va însemna sfârșitul pentru multe companii europene de transport rutier", se arată în scrisoarea trimisă președinților principalelor trei instituții europene.

”Consiliul a aprobat astăzi Pachetul de Mobilitate. Un ”bonus otrăvit” pentru transportatorii aflați pe drumurile europene în efortul de a ne aduce în case tot avem nevoie. Decizia Consiliului este inacceptabilă. Pare că anumite state membre - Franța, Germania, Olanda sau Austria - nu se află într-o criză medicală și au uitat că sunt membri ai Uniunii Europene”, a reacționat pe Facebook eurodeputatul PPE Marian-Jean Marinescu.

O dispută Est-Vest

Respingerea Pachetului Mobilitate de către statele din est datează cu mult înainte de declanșarea epidemiei de COVID-19.

În precedenta legislatură, esticii au reușit în planul Parlamentul European să blocheze Pachetul, care a fost retrimis la Comisia pentru Transport.

În timpul sesiunii plenare din martie 2019, organizații ale transportatorilor din România și Bulgaria au protestat în fața sediului PE din Strasbourg.

Federația Operatorilor Români de Transport s-a opus vehement prevederilor din Pachetul 1 de mobilitate, fiind împotriva restricționării cabotajului, respectiv introducerea unei perioade de 'răcire' (cooling-off) de 5 zile (sau oricare altă perioadă) înainte ca alte operațiuni de cabotaj să poata fi efectuate în aceeași tara cu același autovehicul.

”De când sunt eu aici de 13 ani, eu n-am mai văzut o asemenea încrâncenare și o asemenea încălcare a procedurilor din PE. Se gândesc numai la transportatorii lor, vor să scoată concurența din Germania și Franța, dar nu se gândesc la beneficiari. Aceștia vor avea de suferit. Domnul Macron sună peste tot să fie aprobată, culmea e pe aceeași linie cu Marie Le Pen”, declara atunci pentru EurActiv eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu.

Pachetul Mobilitate 1 a fost adoptat, în primă lectură, în următoarea sesiune, din aprilie anul trecut, dar esticii au continuat să lupte împotriva lui.

În octombrie, Bulgaria, România, Ungaria, Lituania, Letonia și Polonia au semnat un document comun în care au cerut revizuirea Pachetului Mobilitate.

În decembrie 2019, președinția Consiliului și Parlamentul European au obținut un acord provizoriu.

Ministrul bulgar al transporturilor, Rosen Jeliazkov, a declarat că, atunci când modificările legislative ale Pachetului de Mobilitate vor deveni realitate, Bulgaria va intenta proces la Curtea de Justiție a UE.

Textul convenit a fost aprobat de Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului la 20 decembrie 2019, iar Consiliul a confirmat acordul politic la 20 februarie 2020. (euroactiv.ro)

 

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.