Logo
Imprimă această pagină

VIDEO. C5. Autostrada prăbușită se prăbușește din nou Recomandat

VIDEO. C5. Autostrada prăbușită se prăbușește din nou

COLOANA A CINCEA. Autostrada electorală a lui Ponta, inaugurată de controversatul Narcis Neaga, fost director general al CNAIR, e praf. Această porțiune din A1 trebuie reparată sau demolată și reconstruită pe banii statului român după nici cinci ani de utilizare.

Lotul trei al autostrăzii Sebeș-Deva, între Sălişte şi Cunţa, inaugurat cu mare pompă electorală de Victor Ponta şi Ioan Rus, în noiembrie 2014, a fost închis la începutul lunii septembrie 2015, din cauza unor crăpături în asfalt.
Şeful CNADNR (actuala CNAIR) de la acea vreme, Narcis Neaga, a spus iniţial că sunt nişte crăpături minore, fără importanţă, atingându-şi nivelul de incompetenţă şi, contrazis de realitate, a întors-o cum că problemele ar fi fost cauzate de infiltraţii de apă la 10 metri sub autostradă.
După care, contrar celei mai elementare logici, a dat vina pe alunecările de teren, iar ulterior a invocat vicii ascunse pentru lucrările de terasamente (constructorii înţeleg aberaţia), sfârşind prin a spune că problemele au apărut din cauza "execuţiei necorespunzătoare a lucrărilor" realizate de compania italiană Salini Impregilo.
În realitate, cauza a fost înlocuirea consultantului și a personalului acestuia, care aveau calificarea corespunzătoare, cu angajații DRDP Brașov, care nu aveau niciun fel de experiență în supervizare.
Vina a purtat-o exclusiv Narcis Neaga care a decis deschiderea în totalitate a autostrăzii Sibiu-Orăştie, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, pentru ca Victor Ponta să nu îl dea afară din poziția de director general interimar al CNADNR.
În acel an, 2014, au fost deschiși doar 50 de kilometri de autostradă și acesta nu era un punct prea bun pentru campania electorală a lui Ponta.
Consecința directă a jocului lui Narcis Neaga, pe atunci încă director general al CNADNR: în septembrie 2015, o porțiune din Autostrada Sibiu-Deva s-a prăbușit.
O porțiune de 20 de kilometri între Cunța și Săliște a fost închisă, a fost demolată în și reconstruită pe bani publici de CNADNR. Abia în octombrie 2016, autostrada a fost redată circulației.
În loc de concluzie: În prezent, această autostradă trebuie din nou să fie reparată sau demolată și reconstruită pentru că are defecte structurale uriașe!

Necalificații de la DRDP
Italienii de la Salini Impregilo au fost convinși ușor de către Neaga să accelereze lucrările, pentru a putea inaugura autostrada în campania electorală. Ei aveau însă o condiție: să li se accepte și să li se plătească urgent toate lucrările făcute, în ciuda calității lor execrabile. Neaga a fost imediat de acord, însă firma de consultanță a refuzat.
Așa că, pentru a-și păstra scaunul, șeful de atunci al CNADNR a dispus în mod abuziv, cu de la sine putere, rezilierea contractului cu firma de consultanță și înlocuirea ei cu proprii angajați, adică personalul de la DRDP Brașov.
Mai departe, cum bine au observat și procurorii DNA, firma italiană de construcții "a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare". Firma de consultanță a emis 294 de neconformități, dintre care vreo 60 nu au fost închise niciodată, dar lucrările au fost plătite. În mod normal, pentru o astfel de lucrare, 60-70 de neconformități sunt deja foarte multe.

E bine de știut că orice contract de supervizare se desfăşoară în baza Condiţiilor Generale de Contract FIDIC, adică:
- Supervizorul este considerat a fi independent sau imparţial,
- Supervizorul verifică:
a. Calitatea lucrărilor executate, şi conformitatea acestora cu proiectul şi specificaţiile;
b. Conformitatea cu programul de execuţie a lucrărilor;
c. Respectarea obligaţiilor contractuale ale Părţilor;
- Supervizorul certifică valoarea lucrărilor executate, spre efectuarea plăţii de către Beneficiar;
- Supervizorul emite modificări (specificaţii tehnice sau altele);
- Supervizorul analizează revendicările Părţilor şi emite decizii în privinţa modului de soluţionare a acestora.

În momentul în care și-a pus proprii oameni să supervizeze lucrările, Neaga a încălcat în mod conștient toate condițiile generale de contract FIDIC și condițiile impuse de finanțator, adică Uniunea Europeană.
Cei de la DRDP Brașov nu erau nici independenți, nici imparțiali, pentru că erau oamenii beneficiarului, adică ai uneia dintre părți: CNAIR. Ei aveau o calitate esențială: răspundeau cu obediență la toate comenzilor primite de la Neaga de a săvârși ilegalități. Cu spaima marelui șef în oase, brașovenii au verificat pe măsura calificării lor "de senzație" și în consecință au dat undă verde la toate prostiile făcute de italieni, pentru care și-au dat și acceptul să fie urgent plătite.
"Garda pretoriană" trimisă de Neaga să supravegheze "respectarea ilegalităților" era constituită din cei doi "corifei ai drumurilor" Gheorghe Tănăsescu și condamnatul penal Petre Ciubotea.
De altfel, CNADNR a stabilit că pentru o lucrare de o asemenea amploare supervizorul trebuie să demonstreze că dispune de anumiți de experţi cheie, cu calificări corespunzătoare categoriei de importanță a lucrării. Cu titlu de exemplu, inginerul rezident senior, trebuia să fie cu minim 10 ani experienţă în lucrări de construcţie şi/sau în proiectare, minim 7 ani experienţă profesională în supervizare, minim 5 ani experienţă profesională în supervizarea şi/sau execuţia lucrărilor de construcţie nouă, experiență conform Condiţiilor Contractuale FIDIC. Situația este similară și pentru ceilalți experți cheie, adică: inginerul senior responsabil de proiect, inginerul senior de asigurare a calității, inginerul senior de cantități, inginerul rezident.
Comparând calificările minime pe care CNAIR a stabilit că trebuie să le aibă consultantul cu calificările slugilor pe care le-a pus Neaga să se substituie consultantului, constatăm că este o adevărată bătaie de joc. Consecințele erau previzibile: prăbușirea autostrăzii, adică subminarea economiei naționale!
Iată explicația pentru care șeful de atunci al CNADNR i-a preferat pe "Doreii" de la DRDP Brașov, fără nicio calificare, care executau orbește ordinele sale.
În loc de concluzie: Narcisel ne-a prăduit banii și autostrada dar Victoraș tot nu a câștigat alegerile!

Comunicatul DNA
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 23.12.2015, față de inculpatul NEAGA NARCIS ȘTEFAN, director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (CNADNR), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Inculpatul Neaga Narcis Ștefan va depune o cauțiune în valoare de 300.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei de 300.000 lei, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile.
Inculpatului Neaga Narcis Ștefan i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora :
La data de 15 mai 2014, inculpatul Neaga Narcis, în calitate de director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuzivă a unui contract de servicii privind „Supervizare Autostrada Orăștie – Sibiu” și a plăților aferente acestuia, cu încălcarea dispozițiilor contractuale, a condițiilor FIDIC (Federația Internaționala a Inginerilor Consultanți) și a dispozițiilor legale.
Ulterior, inculpatul a desemnat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pentru a superviza lucrările de construcție a autostrăzii și pentru a îndeplini obligațiile contractuale în perioada de desfășurare a contractelor de lucrări privind:
- „Proiectare și execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965”,
- „Proiectare și execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 65+965 – km 82+070”.
Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiții nelegale și a refuzat plata facturii emisă de către liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și, pe cale de consecință, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene).
Ulterior, printr-o Sentință arbitrală, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a admis în parte cererea formulată de liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum și a penalităților de întârziere, calculate de la data de 15.05.2014 până la data de 23.12.2014, data înregistrării cererii arbitrale.
Toate aceste acțiuni au avut au drept consecință directă plata, de la bugetul de stat (și nu din fondul de coeziune), către liderul asocierii căreia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022,65 lei (reprezentând prețul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalităților aferente, precum și plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendării contractului de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov).
De asemenea, prin suspendarea și respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executantă a lucrărilor de construcție), care, în acest mod, a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare.
Mai mult, prin suspendarea contractului și înlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu încălcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului și nepreluarea documentelor de la supervizorul inițial, noul supervizor desemnat a fost pus în imposibilitatea urmăririi lucrărilor.
Faptul că după suspendarea contractului de supervizare, într-o perioadă scurtă au fost găsite soluții pentru închiderea neconformităților și aprobarea la plată a lucrărilor denotă că scopul suspendării contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontării unor lucrări neconforme.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Neaga Narcis trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și la Secția 3 Poliție București ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și Secția 3 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Secția 3 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de ceilalți inculpați/alți participanți la comiterea infracțiunii/ martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.
Inculpatului Neaga Narcis i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului Neaga Narcis i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.", se spune în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție din 24 decembrie 2022.
Din salariul lui de angajat la stat, Narcis Nega a plătit cu ușurință cauțiunea de 300.000 pentru a nu fi arestat. A stat o perioadă "acăsică" apoi, în mod miraculos, a scăpat cu greu din ghearele procurorilor DNA, probabil în urma vreunei intervenții politice.
Mai mult, în luna martie 2018, Neaga a reușit să se mai instaleze încă odată pe scaunul de director general al CNAIR.
În loc de concluzie: În România de azi, omul e SUS pus greșelii!

Pe banii meeeeeeei!!!
TIR Magazin a intrat în exclusivitate în posesia unor documente interne al Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) care trag un semnal serios de alarmă în legătură cu dezastrul făcut din ordinul lui Neaga, care a inaugurat autostrada pentru a-i aduce voturi în plus lui Victor Ponta, în campania pentru alegerile prezidențiale.
Într-o adresă cu subiectul "Inspecție autostradă Orăștie-Sibiu lot 3 - km 270+345 - km 295+455", trimisă la data de 30 iulie 2021, de Liliana Horga, de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov se spune:
"Ne referim la situația curentă lotului de autostradă Orăștie-Sibiu lot 3 - km 270+345 - km 295+455, executat în cadrul proiectului "Proiectare și execuție autostradă Orăștie-Sibiu lot 3 - km 270+345 - km 295+455, lot cu privire la care am trimis de-a lungul timpului mai multe informări către dumneavoastră, una dintre ele fiind transmisă cu adresa 26/02/29.04.2021.
Prin adresa de mai sus evidențiam creșterea exponențială a degradărilor, atât de suprafață cât și structurale, precum și a alunecărilor de teren care afectează șanțurile, drenurile și corpul autostrăzii.
Pentru a evalua situația actuală a degradărilor existente pe acest lot de autostradă precum și pentru a stabili măsurile necesare pentru remedierea acestora și menținerea viabilității sale vă invităm împreună cu o echipă de specialiști din cadrul CNAIR, selectați de dumneavoastră, la o inspecție comună în amplasament.
Vă rugăm să ne comunicați data la care sunteți disponibili pentru a efectua această inspecție".
În loc de concluzie: Destinatarii acestei adrese, Mariana Ioniță "Gogoriță" și Gabriel Budescu, foști director general, respectiv, director general adjunct la CNAIR, nu au comunicat nici până în ziua de azi data la care ar fi disponibili pentru inspecție!

Răspunsul "promt" al conducerii V02
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a revenit, pe 7 septembrie 2022, cu o nouă adresă, cu același subiect "Inspecție autostradă Orăștie-Sibiu lot 3 - km 270+345 - km 295+455".
"Revenim la adresa noastră nr.26/30.07.2021, prin care evidențiam riscurile apărute pe lotul de autostradă sus menționat solicitând și constrituirea unei echipe de specialiști din cadrul CNAIR SA care, împreună cu reprezntanți DRDP Brașov, să efectueze o inspecție comună prin care să fie luate măsuri pentru remedierea degradărilor apărute precum și pentru menținerea viabilității sectorului de autostradă.
Având în vedere evenimentele petrecute în data de 31.08.2022, prin care au fost aduse daune participanților la trafic, vă rugăm să dați curs solicitărilor noastre din adresa nr.26/06/30.07.2021 și să constituiți o comisie care să evalueze situația curentă a degradărilor.
Totodată vă aducem la cunoștință că, pe acest sector, în perioada ploilor abundente din perioada de primăvară sau toamnă se produc degradări ale căii de rulare care pun în pericol siguranța traficului iar Secția de Autostrăzi Sibiu cu greu face față remedierilor ce sunt necesare pentru a aduce provizoriu sectorul de autostradă la starea de viabilitate.", se spune în adresa trimisă de directorul regional DRDP Brașov, Tudor Alexandru Duțu, către Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, zis "Piștol Gol", director general CNAIR, și adjunctul său Valentin Mangu.
Răspunsul celor doi șefi de la vârful Companiei de Drumuri a fost la fel de "promt", ca cel al "duetului" Mariana Ioniță "Gogoriță" - Gabriel Budescu, adică niciunul!!!
În loc de concluzie: Cum e Gogoriță, și Piștolul!


Browserul pe care îl folosiți nu are un plugin pentru redarea fișierelor PDF.
În acest caz, puteți da click aici pentru a descărca documentul PDF.


În videoclipul de mai jos puteți revedea episodul 04 al serialului "Drumuri românești", intitulat "Povestea autostrăzii prăbușite".

Acest serial, produs de TIR Magazin și difuzat acum patru ani, a fost prezentat de Alin Goga, fost director juridic al CNAIR, și Doina Rugină, expert tehnic autorizat.

Genul programului: PAMFLET!
Coloana a cincea este o rubrică de pamflet și trebuie tratată ca atare.
Le mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne sprijină cu informații de calitate premium.
Îi rugăm pe toți cei care vor să ne trimită informații, documente, fotografii sau videoclipuri să ne contacteze prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.