VIDEO Analiză: Cine sunt vinovați de tragedia în urma căreia un camion a ucis o fetiță și un bărbat

VIDEO Analiză: Cine sunt vinovați de tragedia în urma căreia un camion a ucis o fetiță și un bărbat

Accident îngrozitor ieri la amiază, la prima curbă după Casa Boierească din Bucium.

Un TIR încărcat ce venea din Portul Constanţa spre Iaşi, scăpat de sub control la coborâre, a rupt două garduri şi s-a oprit în casa unor ieşeni, şoferul murind pe loc în timp ce încerca să sară din cabină. În prima curte prin care a trecut, mastodontul a ucis o fetiţă de numai trei ani, care ieşise chiar atunci din casă să se joace în curte, cu verişoara şi bunica lor. Cine sunt vinovaţii pentru acest incident ce putea lăsa în urma şi mai multe victime omeneşti? În primul rând, spun surse din anchetă pentru Ziarul de Iaşi, încărcătura din containerul transportat de TIR nu era ancorată corespunzător. Din acest motiv, dar şi din cauza vitezei neadecvate cu care vehiculul cobora prin curbe, ansamblul a intrat în tangaj, containerul s-a desprins în lateral, iar maşina a scăpat de sub control. Am greşi însă dacă lăsăm vina numai pe umerii celor care s-au ocupat de acest transport. Pe Bucium sunt anual accidente similare, unele cu victime omeneşti: nici politicienii care nu au făcut suficient pentru ca Iaşul să aibă o centură completă care să absoarbă traficul greu nu ar trebui să doarmă liniştiţi. Aşa cum nu mai pot dormi, de ani buni, nici zecile de ieşeni ce au case de-a lungul acestei şosele criminale

 Tragedie cumplită ieri la amiază, pe Bucium. Un camion care cobora spre Iaşi a scăpat de sub control în pantă şi a curmat două vieţi. Accidentul a avut loc, în jurul orei 12, când şoferul unui TIR transporta un container plin cu carton, dinspre Portul Constanţa către Iaşi. La ultima curbă înainte de a intra în municipiul Iaşi, şoferul a scăpat comenzile camionului deoarece i s-a desprins încărcătura. El a tras de volan dreapta, a spulberat efectiv un gard cu stâlpi de beton, după care a intrat cu viteză în curtea unei case. Aici a lovit o fetiţă de trei ani care alerga prin curte, alături de bunica sa, a rupt un alt gard, şi apoi s-a izbit de zidul casei vecine.

Scene cumplite

Scenele de la faţa locului erau absolut îngrozitoare. Fetiţa de trei ani a fost găsită între roţile mastodontului, decedată, iar şoferul camionului a murit şi el pe loc, zdrobit între zidul casei şi cabina autovehiculului. Bărbatul de 55 de ani, din Constanţa, a încercat cel mai probabil să sară din cabină, însă nu ar mai fi avut timp. De asemenea, fetiţa de trei ani tocmai ieşise în fugă din casă, în curte, împreună cu o verişoară, iar bunica lor se afla în urmă. Fetiţa lovită de TIR a ieşit din casă, iar verişoara ei se oprise ca să se încalţe, secunde preţioase care i-au salvat viaţa. De asemenea, bunica fetiţelor a fost lovită şi ea, dar nu de maşină, ci de o scândură de gard care zbura prin aer, în urma capului de TIR ce i-a trecut prin faţă, şi care pătrunsese ca acceleratul prin curtea casei. “Din primele cercetări a reieşit faptul că un bărbat în vârstă de 55 de ani care conducea un ansamblu de vehicule pe DN24, dinspre Vaslui către Iaşi, a pierdut controlul vehiculului iar containerul pe care îl transporta a fost proiectat pe partea stângă a străzii, iar capul tractor a lovit două garduri. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului şi al unei minore de 3 ani. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar cercetările continuă pentru a se stabili cu exactitate starea de fapt”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. Fetiţa care a murit era unicul copil al familiei, aceasta locuind alături de socri acolo, cei doi părinţi lucrând ca reprezentanţi medicali ai unor firme cunoscute.

 

Iată cauzele!

Din informaţiile obţinute de către jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” şi puse cap la cap, se pare că accidentul tragic a avut loc pe fondul vitezei cu care circula şoferul, dar şi al neglijenţei. Este posibil ca autotrenul să fi rămas fără frâne, lucru care va fi dovedit de expertize, iar din cauza tangajului în care a intrat ansamblul la ultima curbă, containerul a sărit de pe remorca TIR-ului. De asemenea, este foarte posibil ca încărcătura din interiorul containerului să nu fi fost prinsă bine cu chingi, iar din cauza vitezei cu care circula şoferul, legăturile ar fi slăbit în primele curbe de la coborâre, accentuând tangajul care a dus la desprinderea containerului de capul de TIR. La ultima curbă, containerul greu a fost azvârlit la propriu de pe trailer, iar acesta a făcut două găuri adânci în asfalt, apoi s-a rostogolit peste doi stâlpi, şi în final s-a oprit pe marginea drumului.

 Containerul s-a desprins deoarece era prins numai în două legături. Trebuia prins în patru locuri. Poate ar fi fost prins în patru, însă din cauza vitezei şi a tangajului este posibil ca celelalte două legături să se fi desprins. De asemenea, autotrenul a putut fi scos din curte foarte uşor, deşi roţile ar fi trebuit să fie înfrânate deoarece sunt pe bază de aer”, ne-a spus o sursă apropiată cercetărilor. Totuşi, înainte de curba tragică, poliţiştii au descoperit urme de frânare. Poliţiştii cred însă că este posibil ca acestea să nu fie de la acţionarea frânei. “Este posibil ca urmele de cauciucuri să fi fost de la faptul că TIR-ul a mers pe o parte înainte de a se desprinde containerul”, ne-a spus aceeaşi sursă. Cu alte cuvinte, urmele pe asfalt să fi fost de la faptul că maşina a mers în derivă, şi nu de la faptul că frânele funcţionau şi au fost acţionate.

 Lipsa centurii oraşului, din nou pe tapet

Dincolo de tragedia cumplită, similară cu altele care s-au petrecut aici de-a lungul timpului, unele cu victime omeneşti, altele doar cu pagube materiale, accidentul, care putea face mult mai multe victime din cauza masivităţii vehiculului, ridică din nou o problemă arzătoare a ieşenilor: lipsa unei şosele de centură viabile şi complete a oraşului, care să absoarbă traficul greu. (ziaruldeiasi.ro)

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.