V-ați săturat de specialitatea casei, Studiile de Fezabilitate? Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, nu! Recomandat

V-ați săturat de specialitatea casei, Studiile de Fezabilitate? Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, nu!

CNAIR a mai lansat o licitație pentru un Drum Expres care trebuia inaugurat anul viitor.

Marele avantaj pentru băieții „deștepți” al Studiilor de Fezabilitate este că acestea expiră destul de repede. Și, cum CNAIR nu se grăbește să dea drumul la lucrări, SF-urile trebuie refăcute în câțiva ani. Așa se câștigă bani realmente din pix, fără să mobilizezi șantiere, să subcontractezi, să dai cu sapa, să cari materiale cu mașinile de construcții. Deși marile proiecte de infrastructură bat pasul pe loc, CNAIR a mai scos un drum din joben care să fie desenat pe câteva milioane de euro.

Să desenăm doi ani

„CNAIR a elaborat și depus în data de 20 februarie 2019 Aplicația de Finanțare pentru proiectul Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Focșani-Brăila în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Obiectivul general al proiectului, ca parte din rețeaua TEN-T, este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în Uniunea Europeană, contribuind astfel la dezvoltarea pieței interne cu scopul de a crea condiții pentru creșterea volumului investitorilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:

-realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului tehnic.

Valoarea totală a  proiectului este de 26.044.058,31 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, astfel85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională -18.714.998,32 lei, 15% contribuția proprie -3.302.646,76 lei, restul de 4.026.413,23 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Durata proiectului: 25 luni.”, se arată în anunțul Companiei.

 

Să o lungim mult

După acest enunț, se elaborează caietul de sarcini, se face licitația, urmează contestațiile –totul un an minimum. Studiul de fezabilitate se elaborează, efectiv, în doi ani. Urmează, apoi, alte licitații pentru desemnarea constructorului –minimum un an. Total, până vom vedea un utilaj pe drumul expres Focșani-Brăila, vor trece patru ani, adică start în 2023.

Ei bine, în 2015, Ministerul Transporturilor promitea că, anul viitor, va fi terminat Drumul Expres Focșani-Brăila, a cărui construcție va începe, cel mai devreme, în 2023.

„Drumurile expres București-A3-Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău și Focșani-Brăila-Măcin-Isaccea-Tulcea-Babadag-Ovidiu-Constanța a fost încadrate de Ministerul Transporturilor în categoria prioritare și vor fi realizate până în 2020. Informația a fost făcută publică de Ministerul Transporturilor în Master Planul General de Transport. În acest document sunt cuprinse numeroase proiecte de dezvoltare a infrastructurii, iar realizarea lor va duce la o dezvoltare durabilă a județelor Galați, Tulcea, Brăila și Vrancea. Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, este cel care a convins Guvernul de importanța dezvoltării căilor rutiere pentru această zonă a României și în special pentru județul Vrancea.

Ministerul Transporturilor își menține viziunea în ce privește proiectele de infrastructură rutieră ce vizează județul Vrancea, gândite prin Master Planul General de Transport. Astfel, Focșaniul va fi conectat la 2 drumuri expres. Este vorba de București-A3-Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău și Focșani-Brăila-Măcin-Isaccea-Tulcea-Babadag-Ovidiu-Constanța. Lucrările efective la aceste proiecte vor demara anul viitor, urmând ca anul acesta să fie finalizate proiectele tehnice”, scria Monitorul de Vrancea în 2015.

Nu vom circula în 2020 pe Drum Expres Focșani-Brăila nici măcar cu pixul pe hârtie. 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.