UNGARIA SCHIMBĂ MODALITATEA DE COLECTARE A TAXELOR PENTRU CAMIOANE Recomandat

UNGARIA SCHIMBĂ MODALITATEA DE COLECTARE A TAXELOR PENTRU CAMIOANE

Transportatorii care tranzitează Ungaria sunt obligaţi să introducă noi informaţii în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare şi anul fabricaţiei, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare.

Începând din 3 februarie 2019 s-a instituit o obligaţie nouă de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO. Scopul îl reprezintă setarea corectă a încadrării în categoria de poluare şi modernizare a verificării.

Măsuri introduse gradual
Societatea “National Toll Payment Services” (NTPS) Plc., în cadrul sistemului HU-GO, care oferă posibilitatea de plată a taxei rutiere a autovehiculelor de marfă, care depăşesc greutatea maximă admisă de 3,5t, a iniţiat un program de dezvoltare al cărui scop este depistarea încadrărilor necorespunzătoare în categoriile de poluare, ajungându-se astfel la dezvoltarea verificării şi modernizarea încasării taxei rutiere.
Prin urmare, elementele individuale ale programului vor fi introduse în mod continuu şi gradual, măsurile conexe urmând a deveni integrale cel mai curând în a doua jumătate a anului 2019.
În prima etapă va avea loc încadrarea în baza de date unitară şi verificată a categoriei de poluare a autovehiculelor de marfă, apoi va urma introducerea setării, respectiv verificării automate şi electronice a categoriei de poluare, care va completa metoda de verificare prin oprirea la faţa locului, aplicată de organele desemnate pentru verificarea taxei rutiere, mai spune sursa citată.

O perioadă de grație
În ianuarie 2019 se realiza etapa de încărcare cu date a programului. Pe pagina HU-GO.hu toţi utilizatorii au avut posibilitatea să furnizeze datele de înregistrare de tip nou (marca, anul fabricaţiei, seria şasiului, certificatul de înmatriculare). Începând din 03 februarie 2019, aceste informaţii trebuie furnizate în mod obligatoriu în sistemul HU-GO de către clienţii care înregistrează un autovehicul cu indicativ al unei ţări străine sau care modifică datele unui autovehicul deja înregistrat. Ulterior, încărcarea datelor va trebui realizată în cazul tuturor clienţilor HU-GO, ale căror date solicitate nu sunt disponibile în mod corespunzător.
Va exista şi o perioadă de graţie corespunzătoare, cât şi posibilitatea pregătirii cunoaşterii şi aplicării noilor măsuri şi servicii în decursul dezvoltării sistemului.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3630535691.

Cum se calculează taxa
Ungaria a introdus, în 2013, sistemul de plată al taxei de drum pentru vehicule de peste 3,5 tone, care se calculează în funcție de numărul kilometrilor parcurși în această țară.
Toate autovehiculele de marfă a căror masă maximă autorizată depășește 3,5 tone sunt obligate să achite taxa de drum pe segmentele de drum expres și șosea principală. Cuantumul taxei plătite proporțional cu distanța parcursă depinde de tipul de drum utilizat, categoria vehiculului (J2, J3, J4) și clasificarea sa în funcție de clasa de emisie. Taxa de drum poate fi plătită folosind una din cele două metode: biletul cu rută fixă sau prin intermediul unităţii de bord (OBU).

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.