Uluitor. Vladimir Putin îngheață prețul motorinei la presiunea CAMIONAGIILOR

Uluitor. Vladimir Putin îngheață prețul motorinei la presiunea CAMIONAGIILOR

Rusia a decis să îngheţe preţul carburanţilor, o problemă sensibilă din punct de vedere politic pentru alegătorii lui Vladimir Putin, care anterior i-au reproşat acestuia că, deşi l-au votat, nu este capabil să oprească scumpirile, scriu Bloomberg şi Reuters. 

Astfel, deşi preţurile mai mari la petrol au fost de ajutor pentru finanţele Rusiei, ele au dat totuşi bătăi de cap Kremlinului, când au început să se reflecte în scumpiri ale carburanţilor, care au afectat şi consumatorii deja loviţi de inflaţia în creştere. Drept urmare, guvernul rus şi marile companii petroliere locale au ajuns la un acord temporar, care va fi în vigoare între 1 noiembrie şi 31 martie 2019, potrivit căruia preţul carburanţilor va fi plafonat, până la finalul acestui an, la nivelul lunii iunie 2018. Începând cu 2019, companiilor li se va permite să crească preţurile strict în limitele evoluţiei ratei inflaţiei. De asemenea, acestea s-au angajat să majoreze oferta de carburanţi pe piaţa internă cu 3% pe lună, faţă de perioada similară a anului anterior. Preţurile combustibililor au crescut cu 7% doar în prima jumătate a anului, mai mult decât dublul ratei globale de creştere a preţurilor şi mult peste inflaţia anuală de circa 4%, nivelul la care guvernul rus a promis să limiteze creşterile, anul viitor. Potrivit băncii centrale ruse, costul benzinei a rămas principalul factor care afectează aşteptările inflaţioniste, urmate de cotaţiile mai scăzute ale rublei şi preţurile alimentelor. Preţurile benzinei au fost afectate în special de faptul că petrolul a devenit mai scump, ca urmare a unei înţelegeri globale pentru reducerea producţiei de petrol şi a sancţiunilor SUA împotriva Iranului, scrie Adevarul.

Perioadă dificilă pentru Putin Autorităţile ruseşti doresc să împiedice creşterea preţului combustibilului, deoarece scumpirile anterioare i-au înfuriat pe alegători. Preţurile mai ridicate ale benzinei vin într-o perioadă dificilă pentru finanţele ruşilor şi pentru ambiţiile Kremlinului de a revigora creşterea economică. Guvernul adoptă deja o serie de măsuri nepopulare pentru a obţine mai multe venituri la buget. Astfel, veniturile disponibile au scăzut în ultimele două luni şi se vor confrunta cu o nouă lovitură de la 1 ianuarie, dată de o majorare planificată a taxei pe valoarea adăugată. Inflaţia revine, iar banca centrală a majorat ratele de dobândă pe fondul preocupărilor legate de sancţiunile economice venite din SUA. De asemenea, la începutul acestui an, ţara a decis majorarea vârstei de pensionare, o mişcare care a lovit în sprijinul public pentru preşedintele Vladimir Putin. Mizele sunt aşadar mari pentru Kremlin. Ratingurile preşedintelui Vladimir Putin au scăzut la minimul ultimilor şapte ani. Preţurile ridicate ale combustibilului au declanşat, de asemenea, proteste împrăştiate. Putin a analizat iniţial problema plafonării preţurilor combustibililor încă din luna iunie. La doar câteva luni după ce a câştigat un al patrulea mandat, Putin a fost confruntat la televiziunea naţională de un şofer de camioane din St. Petersburg, care i-a spus: „Întreaga ţară a votat pentru dumneavoastră, dar nu puteţi opri scumpirile combustibililor”. Atunci, Putin i-a cerut guvernului să ajungă la un acord cu companiile pentru îngheţarea preţurilor. „Îngheţarea preţurilor benzinei este o mişcare politică şi populistă dintre cele mai pure”, a declarat Andrei Kolesnikov, analist la Centrul Carnegie din Moscova, pentru Bloomberg. „Acesta nu este un mecanism de piaţă şi nu adaugă la transparenţa sistemului”, a declarat Denis Borisov, directorul centrului de petrol şi gaze al consultantului EY din Moscova.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.