Șoferii de CAMION trebuie să părăsească Bulgaria în maxim 24 de ore după ce au încărcat/descărcat marfa

Șoferii de CAMION trebuie să părăsească Bulgaria în maxim 24 de ore după ce au încărcat/descărcat marfa

Începând cu data de 20 martie, ora 00.00, până la 17 aprilie , este interzisă intrarea pe teritoriul Bulgariei a tuturor cetățenilor statelor-terțe în raport cu UE și spațiul Schengen, prin toate punctele de frontieră.

Rămâne în vigoare interdicția impusă la 18 martie, prin care nu se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei a persoanelor care sosesc din Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, Olanda, Elveția (cu excepția cetățenilor bulgari, a membrilor familiilor acestora și a persoanelor cu drept de ședere).

Cetățenilor statelor membre UE și Schengen menționate mai sus și membrilor familiilor acestora li se permite tranzitul pe teritoriul Bulgariei, pentru a se deplasa în statul în care trăiesc sau locuiesc.
Sunt exceptați de la măsurile de mai sus: i) specialiștii în sănătate, cercetătorii și specialiștii în îngrijirea persoanelor în vârstă; personalul de transport, implicat în transportul de mărfuri, echipajele aeronavelor comerciale, alte categorii de personal de transport, după necesitate; ii) diplomații, funcționarii organizațiilor internaționale, personalul militar și personalul umanitar, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu; iii) persoanele care călătoresc din motive umanitare; iv) cetățenii statelor terțe care au permis de ședere într-un stat membru UE și care tranzitează Bulgaria pentru a se deplasa în statul în care trăiesc sau locuiesc.
Cetățenii bulgari sau cetățenii străini cu drept de ședere în Bulgaria care sosesc din China, Iran, Bangladesh, India, Maldive, Nepal, Sri Lanka, Regatul Spaniei, Italia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda și Elveția sunt plasați în carantină 14 zile.
Compania Națională a Căilor Ferate din Bulgaria (BDJ) a anunțat faptul că, începând cu data de 17 martie, se suspendă circulația trenurilor internaționale pe teritoriul Republicii Bulgaria.
Începând cu data de 17 martie se suspendă zborurile în și dinspre Italia și Spania.
În aeroporturi sunt amplasate camere termice, iar în toate punctele de trecere a frontierei există personal specializat cu termometre mobile.
La intrarea în Bulgaria, autoritățile pot dispune măsuri, inclusiv de control medical, teste de laborator, plasarea în carantină.
Sunt închise temporar anumite puncte de frontieră cu Bulgaria: dinspre Serbia (Bregovo, Strezimirovtsi, Otomantsi, Gradina și Vrashka Chuka – prin ultimele două este permis doar accesul camioanelor) și dinspre România (Negru-Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu-Măgurele și Bechet, acesta din urmă fiind deschis doar pentru traficul de autocamioane). Republica Macedonia de Nord nu permite accesul pe teritoriul său, cu excepția traficului de mărfuri. Turcia nu permite accesul pe teritoriul său cetățenilor străini; traficul de mărfuri se desfășoară prin punctul de frontieră Kapitan Andreevo și Lesovo.


EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Șoferii vehiculelor grele de marfă vor putea intra pe teritoriul Bulgariei, încărca/descărca marfa și imediat să părăsească teritoriul Bulgariei într-un termen de maxim 24 de ore.
Autoritățile bulgare vor asigura tranzitul camioanelor de marfă prin organizarea de convoaie și stabilirea preliminară a itinerariului de deplasare și a locurilor special amenajate pentru alimentare și odihnă.
Începând cu 18 martie, Bulgaria nu permite intrarea pe teritoriul său a autocamioanelor care sosesc din Iran.

MĂSURI ÎN PLAN INTERN:

La 13 martie , prin ordin al ministrului sănătății, au fost suspendate activitățile restaurantelor, barurilor, centrelor comerciale – cu excepția farmaciilor și magazinelor alimentare - și au fost restricționate mai multe activități publice. Au fost întărite sancțiunile administrative și penale pentru nerespectarea carantinei.
De asemenea, sucursalele bancare, birourile și unitățile alimentare rămân deschise. Unitățile comerciale care se găsesc în afara mall-urilor pot funcționa cu condiția respectării stricte a limitării accesului cumpărătorilor. În cazul în care autoritățile de control bulgare identifică la fața locului formare de cozi sau aglomerări de cumpărători, unitățile respective vor fi închise imediat. Unitățile de alimentație publică și restaurantele pot funcționa în regim de catering.
Începând cu 17 martie, nu mai mult de două persoane adulte vor putea să viziteze sau să fie prezente într-un spațiu public, fie interior, fie exterior.
A fost transmisă recomandarea către primării ca, începând cu data de 15 martie 2020, piețele de legume și fructe să fie închise.
Autoritățile locale au decis închiderea pârtiilor de schi și a tuturor societăților comerciale cu activitate în domeniu din Bansko, Pamporovo și Borovets. Stațiunea Bansko este sub carantină din 17 martie 2020.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria.

Intrarea în Bulgaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor privind intrarea şi stabilirea pe teritoriul Bulgariei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile bulgare:

Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei
Ambasada Bulgariei la Bucureşti
Cetăţenii români care doresc să lucreze în Bulgaria nu au nevoie de autorizaţie de muncă. Aceştia au obligaţia de a-şi înregistra reşedinţa la autorităţile locale în termen de 48 de ore. Dovada înregistrării reşedinţei este solicitată de angajator.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Doriţi să munciţi în Bulgaria?

Accesul pe piaţa muncii

Nu există restricții pentru cetățenii români care doresc să muncească în Bulgaria. Cetățenii români se bucură de toate drepturile conferite și cetățenilor bulgari pe piața forței de muncă locală, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene.
Cadrul instituțional:
Aspecte generale privind dreptul la muncă în Bulgaria: Cetățenii români care doresc să lucreze în Bulgaria trebuie să cunoască principalele prevederi ale legislației privind dreptul la muncă din această țară. De aceea este recomandabil să se informeze în prealabil la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din București sau la agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din orașele reședință de județ unde își au domiciliul.

Pentru a lucra în Bulgaria cetățenii români nu au nevoie de permis de muncă. Cu toate acestea, este obligatorie obținerea dreptului de rezidență.
Permisul de rezidență este eliberat de Poliția Națională (cu atribuții în acest domeniu), în termen de 3 luni de la intrarea pe teritoriul acestei țări. După primele 3 luni de ședere, puteți obține permisul de lungă ședere (valabil pe o perioadă de 5 ani) în cazul în care sunteți angajat sau lucrător independent, aveți asigurare medicală și faceți dovada că vă puteți intreține sau urmați cursuri de formare profesională. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Ministerului bulgar al Muncii și Politicii Sociale, http://www.mlsp.government.bg/bg/index.asp.
Viza de angajare nu este necesară.

Recunoașterea calificărilor profesionale: UE a creat un sistem de recunoaștere a calificărilor profesionale. În cadrul acestui sistem, se face o distincție între profesiile reglementate (profesii pentru care prin lege necesită anumite calificări) și profesiile care nu sunt reglementate în mod legal în statul membru gazdă.

Comisia Europeană a creat un set de instrumente pentru a asigura o mai mare transparență și recunoaștere a calificărilor pentru scopuri academice și profesionale:

Cadrul European al Calificărilor (EQF, CEC): Scopul principal al cadrului este de a crea o legătură între diferitele sisteme naționale de calificare pentru a facilita recunoașterea diplomelor. Și angajatorii vor putea folosi CEC pentru a înțelege mai bine și să compare calificările dobândite în alte țări.

Centrele naționale de informare privind recunoașterea academică (NARIC): La inițiativa Comisiei Europene în 1984, o rețea de centre naționale de informare privind recunoașterea academică NARIC oferă consiliere cu privire la recunoașterea academică a perioadelor de studiu în străinătate. Situat în toate statele membre ale UE și țările din Spațiul Economic European, NARIC joacă un rol important în procesul de recunoaștere a calificărilor.

Sistemul european de credite transferabile (ECTS): Acest sistem are scopul de a facilita recunoașterea perioadelor de studiu în străinătate. Aceasta oferă posibilitatea de transfer a rezultatelor între diferite instituții educaționale și oferă modalități flexibile de a obține o diplomă.

Baza de date a Comisiei Europene privind profesiile reglementate include lista de căutare a profesiilor reglementate din statele membre, țările SEE și Elveția, care poate fi consultată, precum și contacte și informații referitoare la autoritățile competente

Mai multe informatii se găsesc pe site-ul: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/recognition-of-professional-qualifications/index_ro.htm .

Soluționarea litigiilor de muncă:

Contractele de muncă pot fi reziliate de către angajator sau angajat, cu sau fără notificare.
Cheltuielile de repatriere ale angajaților sunt suportate de angajator sau angajat.
Sistemul național de sănătate:

Asistența medicală în Bulgaria este organizată și administrată de Ministerul Sănătății. Casa Natională de Asigurări de Sănătate / CNAS / reglementează contribuțiile pentru serviciile de sănătate. Contribuțiile de asigurări de sănătate sunt obligatorii.

Mai multe informații despre asigurările de sănătate și condițiile de utilizare a serviciilor de sănătate din Bulgaria pot fi obținute de pe site-ul Ministerului Sănătății www.mh.government.bg/ și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate www.nhif.bg.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.