Logo
Imprimă această pagină

ȘOC! E oficial. Marea Britanie iese din UE fără acord. Șoferii de TIR, direct afectați

ȘOC! E oficial. Marea Britanie iese din UE fără acord. Șoferii de TIR, direct afectați

Acordul privind Brexitul a fost respins marţi seară, de Camera Comunelor. Votul a fost de 391 la 242 şi a fost urmat de discursul premierului Theresa May. Premierul a precizat că Parlamentul urmează să hotărască dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană (UE) fără acord şi o eventuală amânare a Brexitului, relatează The Associated Press. Un purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat că, în condiţiile în care mai sunt doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. "Dacă există o soluţie, aceasta poate fi găsită doar de Londra", a spus el, conform BBC.

 

UPDATE - Purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European: Cu doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de astăzi a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. Dacă există o soluţie, aceasta poate fi găsită doar de Londra

Un purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat, după ce Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit, că, în condiţiile în care mai sunt doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. "Dacă există o soluţie, aceasta poate fi găsită doar de Londra", a spus el, conform BBC.

”Regretăm rezultataul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a putut asigura o majoritate pentru acordul de retragere convenit de ambele părţi în noiembrie”, a declarat sursa citată.

"În ceea ce priveşte UE, am făcut tot ceea ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind garanţiile suplimentare oferite de UE în decembrie, ianuarie şi ieri, este greu să ne dăm seama ce mai putem face. Dacă există o soluţie pentru impasul actual, aceasta poate fi găsită doar la Londra', a declarat purtătorul de cuvânt al lui Tusk.

"Cu numai 17 zile rămase până în 29 martie, vorul de astăzi a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord. Ne vom continua pregătirile pentru un Brexit fără acord şi ne vom asigura că vor fi gata dacă apare un astfel de scenariu", a afirmat purtătorul de cuvânt.

"Dacă va exista o solicitare argumentată pentru o extindere, UE o va lua în calcul şi va decide pe bază de unanimitate. Ne aşteptăm la o justificare credibilă pentru o posibilă prelungire a acestui termen, cu precizarea duratei", a adăugat el.

UPDATE - May ”regretă profund” respingerea acordului retragerii în Camera Comunelor şi apreciază că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema

Premierul Theresa May a confirmat marţi seara că Parlamentul urmează să hotărască dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană (UE) fără acord şi o eventuală amânare a Brexitului, relatează The Associated Press.

May a subliniat că ”regretă profund” respingerea de către Camera Comunelor a acordului divorţului pe care l-a negociat cu Bruxellesul şi a apreciat că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema.

Parlamentul va avea ocazia să ”respingă” prin vot, miercuri, părăsirea UE fără un acord la 29 martie, a declarat ea.

În cazul în care Camera Comunelor respinge un ”no deal” miercuri, Parlamentul urmează să se pronunţe joi, prin vot, asupra unei amânări a datei Brexitului, prevăzută în prezent la 29 martie.

May a avertizat că UE cere un motiv pentru a aproba această amânare.

Susţinătorii Brexitului afirmă că o despărţire fără acord ar putea aduce o instabilitate pe termen scurt, dar pe termen lung ar permite Marii Britanii să încheie acorduri comerciale favorabile în întreaga lume.

Este aşteptat ca Parlamentul să respingă ferm aun Brexit fără acord, astfel că joi parlmentarii vor fi chemaţi să decidă dacă Guvernul trebuie să ceară amânarea datei ieşirii din UE pentru a putea avea loc noi negocieri.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.