Logo
Imprimă această pagină

Secretar General UNTRR, Radu Dinescu: Criză de șoferi profesioniști. Transportatorii vor putea angaja șoferi din Nepal, India sau Filipine

Secretar General UNTRR, Radu Dinescu: Criză de șoferi profesioniști. Transportatorii vor putea angaja șoferi din Nepal, India sau Filipine

De la anul am putea întâlni filipinezi sau nepalezi nu doar pe șantiere, în hoteluri sau în restaurante, ci și în spatele volanului unui camion în condițiile în care transportatorii români spun că se confruntă cu o criză acută de conducători auto profesioniști. Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor (UNTRR), a declarat pentru G4Media.ro că „astăzi în România lipsesc circa 45.000 de șoferi profesioniști”. Salvarea ar putea veni din afara Uniunii Europene.

„Cea mai mare problemă este lipsa forței de muncă. Vorbim despre o criză a conducătorilor auto profesioniști din ce în ce mai acută”, a declarat secretarul general al UNTRR. Potrivit acestuia, sunt cazuri în care din cauza lipsei de șoferi firmele de transport nu pot opera întregul parc de camioane, fiind nevoiți să țină în garaje 10-15% din vehicule. Potrivit acestuia, în țara în care circa 305.000 de oameni au atestate de conducători auto profesioniști, lipsesc circa 45.000 de șoferi pentru camione și TIR-uri. Și asta, deoarece mulți au plecat din țară și lucrează pentru firme din statele din Vestul Europei.

„Țările din Europa de Vest au reușit prin diverse mecanisme să-și atragă conducători auto din Europa de Est. De exemplu, guvernul Germaniei plătește niște alocații pentru copiii șoferilor”, a declarat secretarul general al UNTRR, care a ținut să precizeze că România nu este singura țară din regiune care se confuntă cu o lipsă de șoferi.

Soluția a fost pentru multe state aducerea de forță de muncă din afara Uniunii Europene.

„De exemplu, Polonia a angajat cu acte în regulă circa 60 de mii de șoferi din Ucraina. În România ne-am gândit la zona India, Nepal, Filipine, conducători auto profesioniști care au experiență pe conducerea camioanelor în mediu internațional, în Orientul Mijlociu, și care au condus un camion între Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman etc pe autostrăzi, cu trecere de frontieră etc.”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Însă, ca să se poată fi angajați de transportatorii români, aceștia trebuie să aibă certificat de atestare a competenței profesionale obținut dintr-un stat membru UE. Adică, odată aduși trebuie să dea examenul în România, iar deocamdată acest examen se dă doar în limba română.

Lucrurile se vor schimba, însă, de la începutul anului viitor, datorită unui ordin al ministrului Transporturilor dat în iunie anul acesta, când ministru era Răzvan Cuc. Astfel, acest examen va putea fi dat și în limbile engleză și spaniolă.

„În prezent se finalizează activitățile privind verificarea și introducerea bazelor de întrebări în limbile engleză și spaniolă în sistemul informatic de examinare. (…) Termenul stabilit prin O.M.T. nr. 953/2019 privind examinarea pentru obținerea CPC (certificat de calificare profesională continuă, n.r) în limbile engleză sau spaniolă este de 23.12.2019. Prin urmare, examinarea în limba engleză sau în limba spaniolă pentru obținerea CPC se va putea susține începând cu prima sesiune de examinare din cursul anului 2020, respectiv 11.01.2020, având în vedere faptul că după data de 21.12.2019 nu mai sunt organizate sesiuni de examinare datorită sărbătorilor de iarnă”, a transmis Autoritatea Rutieră Română (ARR) la solicitarea G4Media.

Până la începutul lunii noiembrie, ARR eliberase 1.045 de certificate de calificare profesională pentru conducători auto care nu au cetățenia română sau cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori a Spațiului Economic European. Mare parte din ele au fost eliberate către cetățeni ai Republicii Moldova.

UNTRR a mai pus pe masa decidenților de-a lungul timpului fără mare succes și alte soluții pentru a acoperi deficitul de șoferi:

Reconversia profesională a șomerilor sau a celor care au meserii mai puțin căutate, care a funcționat în Ungaria. UNTRR estimează costul de reconversie la 10.000 lei/persoană. Acesta ar include permis de conducere categoria C+E, atestat conducător auto transport marfă (CPC), examinări medicale și psihologice, cardul tahograf. UNTRR a cerut autorităților alocarea unui buget necesar pentru reconversia a 20.000 de persoane.
Scăderea vârstei de la care un conducător auto poate să conducă un camion cu remorcă de la 21 la 18 ani, așa cum se întâmplă, potrivit lui Dinescu, în 17 țări din UE unde urmarea unui curs de formare profesională îi dă dreptul unui tânăr să-și ia permisul pentru comion cu trei ani mai devreme.
Potrivit informațiilor G4Media.ro venitul unui șofer de camion care face transport internațional de mărfuri este compus din salariu, la care se adaugă diurnă, care variază de la firmă la firmă. Un câștig mediu ar fi astfel undeva în jur de 2.000 euro. Potrivit transportatorilor, un șofer profesionist care face doar transport național câștigă undeva la 3.500-4.000 de lei.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.