PROTECȚIONISM LA NIVEL ÎNALT: Președintele Franței, Emmanuel Macron, îi invită pe șoferii români să stea acasă Recomandat

PROTECȚIONISM LA NIVEL ÎNALT: Președintele Franței, Emmanuel Macron, îi invită pe șoferii români să stea acasă

Emmanuel Macron a lansat doua avertismente la adresa statelor din estul Europei pe doua teme diferite. Primul e legat de respectarea valorilor europene, iar Macron a avertizat "unii lideri europeni" ca abandoneaza principiile si intorc spatele UE. Solutia? Dialog si "decizii concrete".

Al doilea avertisment e legat de muncitorii detasati din tarile din est in tarile vestice pe salarii mai mici, ceea ce ar insemna ca muncitorii din "vechea Europa" isi pierd locurile de munca.

Acest avertisment este unul care ii vizeaza pe soferii romani care muncesc in Occident. Franta, ca si Germania si Italia, si-au modificat legislatia in sensul impunerii unui salariu minim pentru soferii din est - inclusiv din Romania - care muncesc in statele occidentale. De asemenea, statele occidentale doresc impunerea unor masuri protectioniste printre care si obligativitatea ca soferii din Romania sa nu se mai odihneasca exclusiv in camion. UE ar putea decide ca soferii din Europa sa isi retraga camionul timp de o saptamana in tara de origine dupa trei saptamani prin Europa.

Macron a facut aceste afirmatii intr-un interviu acordat concomitent pentru opt ziare europene, printre care Le Figaro, Le Temps, Le Soir, The Guardian, El Pais. Declaratiile noului presedinte francez vin cu o zi inainte de intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis la Bruxelles, in marja Consiliului European de vara. E de asteptat ca problema muncitorilor detasati, care intereseaza Romania extrem de mult, sa fi pe agenda discutiilor celor doi presedinti.

In legatura cu liderii care au o atitudine "cinica" la adresa UE, vazand-o ca pe un supermaket, Macron nu nominalizeaza pe nimeni, dar raspunsul vine la o intrebare legata de diviziunea est-vest din UE. De altfel, liderii europeni cei mai criticati pentru pozitiile lor anti-europene sunt cei din Ungaria, Polonia si Cehia.

In ce priveste muncitorii detasati, aceasta e o tema des intalnita in Franta, unde majoritatea politicienilor considera ca muncitorii din estul Europei practica un dumping economic, luand locul muncitorilor din vest pentru ca accepta salarii mai mici. Macron spune ca Brexitul s-a jucat pe tema "muncitorilor din Europa de Est care veneau sa ocupe locurile de munca britanice. Aparatorii Europei au pierdut pentru ca (,) clasa mijlocie britanica a spus Stop!".

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.