Logo
Imprimă această pagină

Poliția nu mai poate verifica electronic ce mașini nu au RCA. Care sunt explicațiile Recomandat

Poliția nu mai poate verifica electronic ce mașini nu au RCA. Care sunt explicațiile

Poliția a transmis noi precizări cu privire la motivele pentru care ar fi ajuns în imposibilitatea de a mai aplica legea care o obligă să gestioneze electronic ce mașini înmatriculate nu au asigurare RCA și să sancționeze șoferii în cauză. Bugetul alocat, resursele umane necesare, lipsa datelor în timp real cu polițele RCA emise și anumite impedimente legale sunt motivele invocate de MAI.


HotNews.ro a dezvăluit marți cum Poliția nu aplică o lege veche de 16 ani, Legea 432/2006, introdusă înainte de aderarea României la UE, care obligă polițiștii să gestioneze în mod electronic situația mașinilor înmatriculate și asigurate RCA și să notifice șoferii ale căror vehicule înmatriculate nu au asigurare RCA sau nu au efectuată ITP, cu privire la consecinţele juridice ale neîndeplinirii acestor obligații, potrivit hotnews.

Legea 432/2006 mai prevede că:

„începând cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 15 zile de la data expirării ITP sau a asigurării RCA, se suspendă de drept certificatele de înmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate în această situaţie. Suspendarea se comunică deţinătorului vehiculului de îndată, în scris, de către Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau, după caz, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.”
Legea este neaplicată de mai mulți ani, deși Poliția are acces la baza de date cu polițele RCA emise de asigurători.

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a precizat inițial pentru HotNews.ro că problemele ar fi cauzate de anumite constrângeri, atât de natură tehnică, cât și de reglementare.

„În lipsa unor obligații legale stabilite în sarcina asigurătorilor, informațiile referitoare la existența/valabilitatea RCA sunt implementate în Baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, într-un termen ce poate varia de la câteva minute la câteva zile.”, a precizat MAI.
Adevăratele motive pentru care Poliția nu mai respectă Legea 432/2006
HotNews.ro a revenit cu întrebări către MAI, solicitând să explice care sunt adevăratele motive pentru care nu aplică legea, din moment ce și în Legea 432/2006 era prevăzut un termen de 20 de zile pentru transmiterea datelor cu polițele RCA valabile.

„Cu privire la datele care vizează valabilitatea asigurării RCA, precizăm că, deși de-a lungul timpului au fost efectuate numeroase demersuri în acest sens, existența unor impedimente legate de consecințele juridice pe care le presupunea măsura suspendării de drept a certificatelor de înmatriculare, necesitatea corelării măsurii suspendării certificatului de înmatriculare cu aceea de reținere a documentului pentru a garanta eficiența acesteia, bugetul alocat, resursele umane necesare, și de faptul că acestea au fost centralizate inițial în baza de date CEDAM, administrată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, și ulterior în baza de date AIDA, gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR), a condus la imposibilitatea aplicării mecanismului prevăzut de OUG nr. 189/2005.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii MAI.
Advertisement
În același timp, Poliția amintește că mecanismul de suspendare a înmatriculării funcționează în cazul expirării/anulării inspecției tehnice periodice (ITP) sau ca urmare a netranscrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul în termen de 90 de zile de la înstrăinare.

„Apreciem că o reglementare a respectării obligațiilor privind asigurarea obligatorie RCA poate fi realizată mult mai eficient, în mod similar suspendării înmatriculării pentru cauzele amintite anterior, cu condiția ca datele privind existența RCA să fie accesibile în timp real.”, se mai arată în răspunsurile DRPCIV.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.