Logo
Imprimă această pagină

Piaţa logistică şi industrială din România va depăşi 5 milioane de metri pătraţi în 2020

Piaţa logistică şi industrială din România va depăşi 5 milioane de metri pătraţi în 2020

Spaţiile industriale şi logistice moderne ale României au ajuns la 4,72 milioane de metri pătraţi la sfârşitul primei jumătăţi a „anului pandemic”, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Piața  va depăşi 5 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului şi există încă loc de creştere.


”Spaţiile industriale şi logistice moderne ale României au ajuns la 4,72 milioane de metri pătraţi la sfârşitul primei jumătăţi a 'anului pandemic', în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Acestea reprezintă peste 9% din stocul celor mai mari 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi, dincolo de potenţialul să depăşească 5 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul anului 2020, există încă un spaţiu semnificativ pentru creştere”, potrivit raportului.

Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne din România a crescut de trei ori începând cu 2015, dar există încă un decalaj semnificativ între România şi alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În Republica Cehă, spaţiile industriale şi logistice moderne se situează la aproximativ 9 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane de metri pătraţi.

Aceasta înseamnă că stocul modern de depozite din România pe cap de locuitor este de patru ori sub cel din Cehia şi de 2 ori sub cel din Polonia.

Aproximativ 120.000 de metri pătraţi de noi spaţii industriale şi logistice moderne se estimează că au fost livrate în primul semestru al lui 2020 în toată România, ceea ce a reprezentat o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 de metri pătraţi. Dar a doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătraţi în livrări noi preconizate, cu peste 60% situate la periferia Bucureştiului.

Volumul total al depozitelor închiriate din România la sfârşitul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, contractele noi fiind dominante, în proporţie de 81%. Bucureştiul a reprezentat 35% din volumul total al spaţiilor închiriate, respectiv 87.500 de metri pătraţi, iar cea mai mare pondere a tranzacţiilor au fost contracte noi şi renegocieri, care au constituit 55% şi, respectiv, 37%.

”Structura chiriaşilor în ceea ce priveşte sectoarele de pe piaţa românească a fost dominată de sectorul retail / FMCG, care a generat 50% din toate contractele, în timp ce în Bucureşti cererea a fost dominată de 3PL / logistică (35%) şi producţie uşoară (33%). Noile spaţii logistice ale Profi din Timişoara şi Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacţii, acoperind 115.500 de metri pătraţi”, arată raportul exCEEding Borders al Colliers International.

Chiriile pentru spaţiile de depozitare clasa A din locaţiile importante au rămas în general stabile în acest an, între 3,8-3,9 euro pe metru pătrat pentru spaţiile industriale şi logistice din jurul Bucureştiului şi în jur de 3,7-3,9 euro pe metru pătrat pentru spaţii din alte hub-uri din ţară. Spre comparaţie, în zona Varşovia, Sofia sau Budapesta chiriile se ridică la 5 euro pe metru pătrat. Duratele medii de închiriere în România sunt de 3-5 ani în cazul spaţiilor de logistică şi de 5-7 ani în cazul producţiei.

 

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.