Peste 4.100 de amenzi date şoferilor pentru folosirea telefonului în trafic, în Capitală

Peste 4.100 de amenzi date şoferilor pentru folosirea telefonului în trafic, în Capitală

Peste 4.100 sancţiuni au fost aplicate în primele 6 luni ale anului în Capitală pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, precizează Poliţia Capitalei, într-un răspuns pentru MEDIAFAX. Numărul este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele 6 luni ale anului 2019, la nivelul Capitalei, au fost aplicate peste 4.100 sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, informează într-un răspuns pentru MEDIAFAX reprezentanţii Poliţiei Capitalei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost aplicate 3.700 de sancţiuni contravenţionale pentru aceeaşi abatere.

„Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip „mâini libere” se sancţionează contravenţional cu 2 sau 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice republicată şi actualizată, 1 punct amendă reprezentând 10% din salariul minim brut pe economie”, se mai arată în răspunsul reprezentanţiilor Poliţiei Capitalei pentru MEDIAFAX.

Care dintre evenimentele de mai jos au avut un impact asupra dumneavoastră?
Vizita lui G.W. Bush în România din 2002
Intrarea României în NATO în 2004
Intrarea României în Uniunea Europeană în 2007
Premiul Palme d'Or ob'inut de Cristian Mungiu în 2007
Premiul Nobel pentru Literatură ob'inut de Herta Müller în 2009
Protestul Roșia Montană din 2013
Sunt de acord cu Politica de confidențialitate.
Potrivit aceleiaşi surse, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii pe drumurile publice, fără dispozitive de tip „handsfree” conduce la „diminuarea atenţiei, pierderea reflexelor, toţi aceşti factori concurând în mod direct la producerea unor evenimente rutiere uneori cu consecinţe deosebit de grave”.

 

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de luni proiectul de Ordonanţă de Guvern pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Măsurile îi vizează pe şoferii care folosesc sau pur şi simplu ţin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcţii de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice.

Cei care conduc pe drumurile publice autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai şi folosesc dispozitivele mobile vor fi sancţionaţi cu patru puncte de penalizare.

De asemenea, permisul va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea acestei prevederi dacă este comisă şi o altă contravenţie.

Modificarea legislativă îi vizează şi pe cei care nu folosesc un vehicul pentru care nu este nevoie de permis.

Se va aplica amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni din legislaţia rutieră pentru "ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”, conform proiectului de ordonanţă.

"Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină, susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz", mai arată modificarea legislativă.

Cei care au permisul suspendat vor da testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:

"a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a
semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea
unui vehicul sau alte pagube materiale".

Suspendarea permisului pentru faptele prevăzute mai sus se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă pentru susţinerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

În 60 de zile de la intrarea în vigoare, poliţia rutieră va trebui să informeze participanţii la trafic privind măsurile adoptate prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.