PANICĂ. Cozile kilometrice de camioane în sudul Angliei pe fondul temerilor unui Brexit fără acord

PANICĂ. Cozile kilometrice de camioane în sudul Angliei pe fondul temerilor unui Brexit fără acord

Uniunea Europeană și Marea Britanie au decis să continue negocierile privind acordul comercial post-Brexit, deși duminică ar fi trebuit să fie ultima zi de discuții. Între cele două părți există neînțelegeri profunde, pe care Bruxelles-ul și Londra vor încerca să le depășească pe ultima sută de metri.

La 31 decembrie expiră perioada de tranziție, iar din acel moment, Marea Britanie nu va mai fi obligată să respecte regulile UE. Principalele puncte de divergență între Uniunea Europeană și Regatul Unit rămân drepturile de pescuit şi regulile privind concurenţa, arată Digi24.

Lipsa unui acord va produce însă un șoc pe piețele financiare și va genera haos.

Chiar dacă cele două părți și-au mai dat o șansă de ultim moment, temerile că totul se va încheia cu un eșec sunt mai mari decât speranțele. Săptămânalul Sunday Times a scris în weekend că guvernul a avertizat supermarketurile și farmaciile din Marea Britanie să înceapă să-și facă stocuri, pentru că un Brexit fără acord este probabil.

Cozi kilometrice de camioane
Camioane cu marfă formează cozi kilometrice la intrarea în portul Dover, în perspectiva unui Brexit fără acord.
De altfel, în sudul Marii Britanii s-au creat deja cozi kilometrice de TIR-uri. Sute de camioane care vin din Europa prin tunelul de sub Canalul Mânecii blochează drumul care duce către portul Dover. Ideea este ca vehiculele cu marfă să ajungă în port înainte de primul minut al anului 2021, când cel mai probabil schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se vor supune altor reguli decât cele din prezent. Iar autoritățile britanice le reamintesc șoferilor acest lucru prin mesaje afișate pe panouri uriașe.

Un Brexit fără acord cu Bruxelles-ul va presupune plata de taxe vamale de 5,7% pentru exporturile către Marea Britanie. Bunurile importate de europeni din Regatul Unit ar urma să fie taxate și ele la vamă cu 4,3%. Pentru unele produse agricole taxele ar putea depăși, însă, 20%.

Marea Britanie produce doar 55% din alimentele pentru consum propriu, iar 26% provin din țările UE, până acum importate fără taxe și controale vamale, relatează corespondentul RFI la Londra.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.