Logo
Imprimă această pagină

Ministrul Sportului și-a pierdut o parte din picior după un accident de camion. La volan era tatăl său Recomandat

Ministrul Sportului și-a pierdut o parte din picior după un accident de camion. La volan era tatăl său

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a povestiti accidentul groaznic din 1996, când a rămas fără laba piciorului drept, dar și cum fiul său a fost lovit în plin de o mașină și aruncat în șanț.

 - Cum s-a întâmplat? Știu că este un subiect sensibil.

- Accidentul din 1996. Mergeam cu părinții mei la un concurs în Italia. Tatăl meu conducea. Eu stăteam în mijloc într-un Volkswagen Caravelle. Ca un mini-bus. La un moment dat a venit un camion din față. Era noaptea pe la ora 3. Ningea, efectiv nu puteai să circuli. Aveam cam 50 la oră.

- Așa.
- Ca să treacă acest camion, tatăl meu a trebuit să scoată puțin mașina de pe carosabil. Așa vreo două roți. A trecut camionul și a încercat să pună din nou mașina pe drum. N-a reușit din prima, a tras mai tare. Cum ne-am repoziționat pe drum, s-a întors mașina și ne-am oprit. Am început să alunecăm în lateral, în jos. Era gheață. Totul era gheață! Am văzut că vine parapetul. Le-am spus tuturor: "No, țineți-vă că ne izbim!". Bang! Atât a fost!

- Și ce-a urmat?
- Tatăl meu iese din mașină, a aprins lumina. Și am văzut că vine așa un fum... Când m-am uitat în jos eu nu mai aveam laba piciorului drept! Atât de tare a intrat parapetul. Eram undeva după Luduș. M-au operat acolo... Noaptea la 3, chirurgul era și un pic... așa! Bine că m-au operat. Am fost transferat la Miercurea Ciuc, după la Budapesta. Acolo m-au reoperat, iar după o lună făceam genuflexiuni în sala de antrenamente.

- Deci la laba piciorului drept aveți o proteză.
- Exact. Am două tipuri de proteze. Una de umblat și una de concurat, una de sportiv. E una rigidă complet din carbon care nu pierde din puterea de împingere, iar cea pe care o port zilnic e o proteză simplă. Am bontul piciorului foarte lung și n-am putut să punem nicio articulație de gleznă acolo, dar e foarte practică. Din această idee am dezvoltat o afacere.

- Cam cât costă o astfel de proteză?
- O proteză bună costă cam 4-5.000 de euro. Contează și ce tip de proteză ai nevoie. Vorbim de articulații, de carbon. Depinde! Am ajuns să avem și proteze de 30-40.000 de euro. Numai de coapsă, cu o tehnologie... E un mic robot. Noaptea o scot. E ca o cizmă. Când fac baie o scot, când mă culc la fel. Nici nu mai simt, e parte din mine.

(gsp.ro)

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.