Logo
Imprimă această pagină

Ministerul Transporturilor anunță crearea unor culoare de acces pentru transportul de marfă

Ministerul Transporturilor anunță crearea unor culoare de acces pentru transportul de marfă

În domeniul rutier au fost create culoare principale de acces pentru transportul de marfă, fiind făcute demersuri către Ministerele Afacerilor Externe ale statelor pe teritoriul cărora au fost identificate situaţii de blocaj pentru obţinerea culoarelor de trecere din frontieră în frontieră. Au fost deblocate punctul feroviar de trecere a frontierei de la Valea lui Mihai şi situaţiile existente la frontierele Fernetti şi Gorizia, fiind efectuate discuţii telefonice directe cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţia de Frontieră din Slovenia şi cu Reprezentanţa României la Bruxelles şi Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean.

În acest context, a fost solicitată Comisiei Europene notificarea celorlalte state membre de a aplica pentru situaţiile excepţionale posibilitatea derogării pe perioadă de maxim 30 de zile de la obligativitatea respectării duratelor de conducere şi a perioadelor de repaus prevăzute de legislaţia socială în domeniul transporturilor rutiere. Au fost făcute solicitări scrise către Poliţia de Frontieră, Direcţia de Sănătate Publică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor pentru a excepta şoferii de camion de la obligativitatea carantinării la intrarea în ţară.

În domeniul naval, Autoritatea Navală Română împreună cu Ministerul Sănătăţii, ISU, Prefectura Constanţa au luat decizia de carantinare în rada portului Constanţa a tuturor navelor care vin din zonele de risc roşii sau galbene până la împlinirea celor 14 zile de la părăsirea ultimului port de escală situat într-una din aceste zone sau de la îmbarcarea unor membri ai echipajului care vin din zone de risc.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi a instituit două zone de staţionare la ancoră şi carantinare pentru navele care au operat în ultimele 14 zile într-un port aflat într-o zonă roşie de focar epidemiologic şi au ca destinaţie un port de pe Dunărea Maritimă, după cum urmează: rada maritimă a portului Sulina (pentru navele care urmează să intre pe Canalul Sulina dinspre Marea Neagră) şi Dunăre Mila marină 44 (pentru navele care vin dinspre Canalul Bâstroe).

 

În domeniului aviaţiei au fost efectuate dezinfectări periodice ale fluxurilor de sosiri în aeroporturi şi dezinfectarea aeronavelor sosite din zonele galbene/roşii, precum şi a celor care au avut la bord pasageri simptomatici COVID-19, iar pe fluxurile de sosiri pasageri a fost suplimentat numărul de reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică, pentru întărirea controlului sanitar la frontieră, în condiţiile în care a fost elaborată de Autoritatea de Sănătatea Publică procedura operaţională privind managementul pasagerilor sosiţi în România. S-au achiziţionat 3 scannere termice pe Aeroportul Henri Coandă: 2 pe fluxul normal şi 1 pe fluxul de chartere.

 

Au fost întreprinse măsuri de protecţie a personalului aeroportuar care intră în contact cu pasagerii; Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a intensificat măsurile de dezinfecţie, în special în zona fluxului de sosiri, la cel mult 4 ore. De asemenea, în toate spaţiile există dispensere cu gel dezinfectant pentru mâini.

 

Potrivit sursei citate, este interzisă îmbarcarea cu destinaţia România a cetăţenilor străini care sosesc din zonele roşii: China - regiunea Hubei, Italia, Coreea de Sud - Daegu (oraş) si Cheongdo (judeţ), Iran - întreaga ţară. Pasagerii, cetăţeni români, care sosesc în România din statele declarate 'zone roşii', vor intra în carantină timp de 14 zile, iar toate persoanele care sosesc din statele aflate în 'zona galbenă', cu peste 500 de cazuri confirmate, vor intra obligatoriu în autoizolare de domiciliu, potrivit deciziei Comitetului National pentru Situaţii Speciale de Urgenţe, se precizează în comunicat.

 

Ca urmare a restricţiilor de intrare în ţară impuse de autorităţile Serbiei şi Republicii Moldova, în perioada 16-31 martie 2020, TAROM suspendă operarea către/dinspre Belgrad şi către şi dinspre Chişinău. Similar, ca urmare a restricţiilor de intrare în ţară impuse de autorităţile israeliene, în perioada 12-31 martie 2020 TAROM a suspendat operarea către/dinspre Tel Aviv.

 

În domeniul feroviar, Metrorex a instituit în toate staţiile sale plata cu cardurile, fiind puse în circulaţie toate trenurile. De asemenea, s-a luat decizia ca trenurile să nu ajungă simultan (dus-întors) în staţii, iar timpii de parcurs au fost reduşi la minimum. Se dezinfectează în mod obligatoriu toate elementele de contact ale trenurilor Metrorex (butoane contact, bare de sprijin, scaune).

 

CFR Călători a suspendat temporar circulaţia unor trenuri în trafic intern (44 de trenuri) şi internaţional cu respectarea posibilităţii de mobilitate a cetăţenilor, dar şi unele trenuri care aveau drept scop transportul elevilor de la domiciliu la centrele şcolare, pe durata suspendării cursurilor de către Ministerul Educaţiei şi Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. CFR Călători a suspendat temporar trenurile internaţionale spre Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Ungaria, având în vedere faptul că anumite puncte de frontieră, în acord cu administraţiile feroviare din alte ţări vecine. În urma deciziei Ungariei de a-şi închide graniţele pentru cetăţenii de altă naţionalitate decât cea maghiară, CFR Călători a suspendat temporar circulaţia trenurilor în trafic internaţional care fac legătura între România şi Ungaria.

 

Cu toate că trenurile pe rute externe sunt suspendate temporar, măsurile de suspendare sunt luate în aşa fel încât să asigure în continuare nevoia de deplasare a cetăţenilor între oraşele importante din România. Anumite garnituri au fost lăsate să circule doar in trafic intern, altele au fost comasate sau parcursul anumitor trenuri a fost prelungit ca sa acopere nevoia de mobilitate.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.