Mașinile, interzise în weekend în Capitală

Mașinile, interzise în weekend în Capitală

Lucian Iliescu, consilier PMP în cadrul Primăriei Capitalei, a depus la secretariatul instituţiei un proiect de hotărâre care prevede interzicerea transportului cu autoturismele în Bucureşti un weekend pe an. Weekend-ul respectiv ar urma să fie cel cu două săptămâni înainte de începerea şcolii.

„Începând cu anul 2018, se stabilesc zilele «Week-end fără poluare», în penultimul weekend înainte de începerea anului şcolar, în fiecare an. Perioada «Week-end fără poluare» este de sâmbătă ora 10,00 până duminică ora 16,00. Pe durata acestei perioade se interzice, pe teritoriul municipiului Bucureşti, circulaţia tuturor autovehiculelor”, se arată în proiectul depus de Lucian Iliescu.

„Proiectul are şi nişte excepţii, pentru că nu poţi interzice toată circulaţia. Eu cred că este un proiect foarte benefic pentru Capitală, mai ales în contextul în care gradul de poluare este foarte mare. De undeva trebuie să începem, iar eu cred că un astfel de weekend nu este un sacrificiu foarte mare, mai ales că este perioada în care cei mai mulţi bucureşteni sunt în vacanţă”, a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, Lucian Iliescu.

Potrivit proiectului iniţiat de consilierul PMP, fac excepţie de la această restricţie autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport în comun, taxi-urile, ambulanţele, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente şi/sau aprovizionează pieţele, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care au girofare galbene.
Totodată, în această categorie se încadrează şi autovehiculele diplomaţilor, militare, cortegiile mortuare, alaiurile de nuntă sau botez şi autovehiculele care transportă persoane aflate în urgenţă medicală sau cu handicap locomotor şi carele TV.

„Nerespectarea prevederilor art. 3 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 lei”, se mai arată în proiectul de hotărâre care urmează să fie analizat de secretariatul general al PMB.

„Comisia Europeană a deschis în data de 17 mai 2018 o procedură de infringement împotriva României şi a altor cinci ţări, considerând că acestea nu au întreprins măsuri pentru respectarea valorilor-limită convenite privind calitatea aerului. Potrivit CE, în cazul României, cea mai gravă situaţie este în aglomerarea Bucureşti, unde valorile-limită zilnice au fost depăşite în mod persistent încă de la momentul în care legislaţia Uniunii Europene a devenit aplicabilă ţării noastre, iar în anul 2016 aceste valori au fost depăşite pe o perioadă de 38 de zile. (…) Pe lângă sursele industriale staţionare de poluare a aerului, localizate în general pe şoseaua de centură a Bucureştiului, traficul vehiculelor este o sursă de poluare importantă, mai ales de-a lungul reţelei naţionale care se conectează la Bucureşti, precum şi traficul maşinilor grele pe şoseaua de centură, etc.”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

O decizie asemănătoare a fost luată de statul român înainte de anul 1989, atunci când pe drumurile din România se circula duminca „cu soţ” şi „fără soţ”. Mai exact, în zilele de dumincă se circula alternativ: într-o duminică aveau dreptul să circule autoturismele ale căror numere de înmatriculare se terminau cu o cifră cu soţ, apoi, în duminica următoare, circulau doar autoturismele ale căror numere se terminau cu o cifră fără soţ.

Justificarea deciziei de la vremea aceea a fost criza de combustibil cu care se confrunta România, perioadă în care consumul de benzină era raţionalizat.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.