Logo
Imprimă această pagină

Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea deveni obligatorie. Pentru camioane este de 1.000 lei

Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea deveni obligatorie. Pentru camioane este de 1.000 lei

Anunțul a fost făcut de Leonardo Badea, Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Acesta a demisionat pe 9 octombrie.

Într-un interviu pentru 1asig.ro, Leonard Badea a spus că „ dacă ar fi obligatorie decontarea directă credem că s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazar moral și selecție adversă , clientul fiind mult mai interesat de calitatea și promtitudinea serviciilor asiguratorului și nu doar de prețul poliței așa cum se întâmplă în prezent”.

Pentru creșterea încrederii consumatorilor
Consiliul ASF este atent la toate evoluțiile pieței , încercând să anticipeze tendințele și având ori de câte ori este posibil o abordare pro- activă față de riscurile potențiale pe care le identifică .
„Nu cu mult timp în urmă am creat un departament dedicat supravegherii conduitei asigurătorilor și intermediarilor pe piață asigurărilor tocmai pentru că ne-am dat seama că efortul nostru de a contribui la dezvoltarea pieței trebuie dublat de adresarea cât mai timpurie și eficientă a potențialelor riscuri din sfera operațională și a conduitei. Este firesc că un volum de activitate în creștere să pună într -o prima etapă presiune pe fluxurile operaționale ale entităților supravegheate de noi, mai ales în cazul acelora care din cauza profitabilităț îi reduse funcționau anterior cu un aparat administrativ și operațional dimensionat la minim (pentru eficientă maximă ) care ar putea gestiona sub-optim un volum de activitate în creștere . De aceea am suplimentat resursele ASF destinate supravegherii conduitei , fără a le afecta pe cele destinate supravegherii prudențiale . Ne așteptăm că acest efort să producă rezultate în cursul acestui an și să contribuie la creșterea încrederii consumatorilor în această piață . Tot pentru creșterea încrederii consumatorilor ne gândim să dăm caracter obligatoriu decontării directe pentru asigurarea RCA”, spus Badea.

Se mai aanalizează
Consiliul ASF nu a luat încă o decizie.
„Cântărim cu multă grijă și dăm multă atenție avantajelor pentru asigurați și pentru reglarea pieței pe care această soluție le-ar putea avea. Dacă ar fi obligatorie decontarea directă credem că s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazar moral și selecție adversă ,
clientul fiind mult mai interesat de calitatea și promtitudinea serviciilor asiguratorului și nu doar de prețul poliței așa cum se întâmplă în prezent. Mai mult, comportamentul lui în trafic s-ar putea îmbunătăți știind că societatea de asigurări preferată pentru calitatea și promtitudinea serviciilor de decontare directă îi va solicită o prima mai mare la reînoirea poliței în cazul unui accident din vina sa.
Așadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia în continuare la rândul sau de o protecție foarte bună la un preț convenabil în cazul în care ar fi el cel lovit în trafic. Tot din această perspectiva , sperăm că în viitor asigurările auto cu componentă telematică să fie mai mult prezente în piață și să contribuie la creșterea eficienței acesteia deopotrivă pentru asigurați și asigurători ”, a spus Leonardo Badea, fost Președintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Cum arată piața
În acest moment, asigurările auto rămân dominante pe piață românească (57% din total). În 2019 s-a observat o creștere semnificativ mai consistentă a clasei A3 ( asigurările CASCO, respectiv +11%) prin comparație cu clasa A10 ( în principal RCA, respectiv +5%). Ceșterea pieței RCA este într -o mai mică măsură bazată pe creșterea prețurilor pentru că , cel puți n până la jumătatea anului, ritmul cu care a evoluat prima medie (+2,15%) este mai redus comparativ cu cel al primelor brute subscrise (+3,64%), raportat la perioada similară a anului
anterior. De asemenea, numărul de contracte RCA a consemnat o creștere atât că echivalent în unități anuale cât și că număr efectiv ( acesta din urmă trebuie însă interpretat cu atenție pentru că există o pondere mare a contractelor pe 6 luni și pe o luna ).

Care sunt amenințările
„Revenind la amenințările potențiale, sunt convins că cele mai importante nu mai constituie un secret pentru nimeni, pentru că deja de o lungă perioada de timp le menționăm în publicațiile noastre periodice, ele fiind din păcate de natură structurală : concentrarea pieței atât din perspectiva societăților de asigurare (ex. pe piață RCA avem un grad mare de
concentrare, primele două societăți cumulând circa două treimi din primele brute subscrise), cât și a concentrării pe clase de asigurare (ex. dependență de asigurările auto la care făceam referire și în răspunsurile anterioare), precum și pierderile pe care segmentul RCA ( și mai nou și CASCO) le aduc în activitatea societăților (nu uităm că pe termen lung pierderile pot afecta solvabilitatea, chiar dacă în prezent acest risc este redus la nivelul pieței în ansamblu)”, a spus Leonard Badea.
Nouă lege RCA intrată în vigoare începând cu 12 iulie 2017 impune companiilor de asigurare să oferteze și serviciul de decontare directă atunci când vând polițe RCA însă decizia de a opta pentru acest serviciu rămâne opțională pentru asigurat. Astfel fiecare asigurat va decide dacă achită sau nu un tarif suplimentar pentru această clauză
.
Ce este decontarea directă
Șoferul păgubit își poate repara autoturismul în baza propriei polițe de asigurare RCA, dar va achita, în medie, câteva sute de lei pe an pentru acest serviciu opțional. În Legea RCA, decontarea directă este definită că „serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurător, iar achiziția acestuia este opțională de către asigurat”. Companiile de asigurări au început să vândă polițe RCA însoțite de clauză de decontare directă pusă în aplicare nouă legislație din domeniu.

Cât costă serviciul de decontare directă?
Pentru autoturisme costul este de 170 lei pe an, iar pentru autoturismele electrice șoferii achita în plus 140 de lei pe lângă prețul poliței RCA. În cazul unei firme de asigurări consultate de revista TIR, tarifele practicate pentru acoperirea clauzei de decontare directă, transmise brokerilor cu care colaborează, încep de la 50 lei pe an – pentru motociclete, ATV-uri și remorci și ajung până la 920 lei la TIR-uri.
Decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
· accidentele auto se produc pe teritoriul României;
· vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
· prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
· ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la dată evenimentului;
· prejudiciile exclud vătămările corporale.

 

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.