Joi, 30 Aprilie 2020 - TIRMagazin.ro

IRU: măsurile pentru domeniul transporturilor în pandemie de COVID: culoare verzi, șoferi testați prioritar și masiv

Uniunea Europeană și-a stabilit foaia de parcurs pentru ridicarea actualelor restricții COVID-19 în Europa și redeschiderea progresivă a anumitor sectoare.
IRU salută anunțul privind existența unei foi de parcurs pentru o abordare coordonată în ceea ce privește ridicarea măsurilor de izolare actuale și recunoașterea importanței sistemelor de transport transfrontalier pentru a permite libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor. Această poziție este vitală, având în vedere că până în prezent lipsa coordonării statelor membre a reprezentat o dificultate fundamentală în stabilirea și gestionarea restricțiilor și a controlului la frontiere.
Foaia de parcurs admite că „în faza de tranziție, ar trebui consolidate eforturile de a menține un flux neobstrucționat de mărfuri și de a asigura lanțurile de aprovizionare”. Aceastea este o propunere binevenită. Cu toate acestea, modul în care statele membre vor implementa și realiza acest lucru rămâne neclar.
„Foaia de parcurs este un prim pas, dar încă foarte general, și trebuie să vedem liniile directoare mai pragmatice, pentru a restabili serviciile de transport, conectivitatea și circulația persoanelor și a mărfurilor. Guvernele nu au reușit să își coordoneze strategiile și acțiunile până acum și trebuie să evităm ca acest lucru să se întâmple din nou în faza de relaxare a restricțiilor”, a declarat Raluca Marian, delegat general a IRU.
IRU prezintă măsurile prioritare care ar trebui luate :


Culoarele verzi
Culoarele verzi nu sunt încă o realitate peste tot, chiar dacă, astăzi, camioanele reprezintă principalul mijloc de transport rutier transfrontalier. Orele lungi de așteptare reprezintă cea mai mare provocare pentru logistică. Odată ce începe procesul de relaxare a restrricțiilor, traficul, la care se va alătura autoturismele particulare, va copleși frontierele.
Prin urmare, continuitatea lanțurilor logistice va fi grav afectată, cu excepția cazului în care culoarele verzi pentru vehiculele comerciale trebuie să devină o realitate. Lanțul de aprovizionare poate fi afectat serios de oprirea sistematică a camioanelor la frontierele intra-UE.
Unele state membre formează convoiuri de camioane la frontiere, pentru ca vehiculele comerciale să poată traversa teritoriul unui stat escortate de poliție. Acest lucru este contrar conceptului de culoare verzi și, mai mult, este nesigur.


Transportul colectiv de pasageri
Încurajarea statelor membre ale UE de a folosi mașinilor particular de către cetățeni în conetxtul epidemiei de COVID 19 este o dezamăgire. Transportul colectiv a fost un obiectiv național al UE, prezentat ca fiind cel mai eficient instrument pentru decarbonizare și decongestionare.
IRU solicită UE să se concentreze pe punerea în aplicare a unor măsuri de protecție imediată, astfel încât transportul colectiv de călători să se poată relua. Mulți cetățeni europeni depind de mijloacele de transport colective și nu au acces la o mașină.


Măsuri sanitare: testare masivă, protecția șoferilor și dezinfectarea vehiculelor
Șoferii trebuie definiți ca o categorie prioritară supusă testării preventive. De asemenea, ar trebui să li se acorde acces prioritar la echipamentele de protecție și dezinfectare.
În calitate de partener social la nivelul UE, IRU salută invitația Comisiei de a contribui la „sistemul de alertă rapidă pentru identificarea perturbărilor lanțului de aprovizionare”.
„Foaia de parcurs a UE reprezintă primul pas către o recuperare post COVID-19”, a spus doamna Marian. "Prin urmare, foaia de parcurs trebuie să fie gândită cu atenție pentru a permite transportului de pasageri și de marfă, coloana vertebrală a economiei, să își reia operațiunile în condiții de siguranță și cât mai rapid posibil."

 

 

  • Publicat în News
Citeşte mai departe ...

Vom merge pe Drumul Expres Buzău - Brăila după 2025

COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar și MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ȘI COMUNICAȚIILOR, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au convenit, în data de 14.04.2020, încheierea Contractului de Finanțare nr. 66, pentru proiectul "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Buzău-Brăila" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Obiectiv Specific 2.1. Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră a TEN-T globală - Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE - proiecte noi de investiții.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.