CE BANI SE CÂȘTIGĂ LA COMPANIA CARE NU REUȘEȘTE SĂ FACĂ AUTOSTRĂZI ÎN ROMÂNIA. ȘEFUL COMPANIEI, CU BANII LA SECRET

CE BANI SE CÂȘTIGĂ LA COMPANIA CARE NU REUȘEȘTE SĂ FACĂ AUTOSTRĂZI ÎN ROMÂNIA. ȘEFUL COMPANIEI, CU BANII LA SECRET

România are cei mai puțini kilometri de autostradă din Uniunea Europeană raportat la întinderea țării.

Revista TIR Magazin vă prezintă salariile de bază ale celor care conduc Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. La veniturile lunare pe care le găsiți în facsimil trebuie adăugate diversele sporuri, care pot să depășească 50% din salariul net.

Potrivit documentelor, Directorul general Adjunct, Directorul General Regional, Consilierii Directorului general sunt încadrați cu suma de 10.919 lei. Salariul unui Director tehnic pleacă de la 8.500 de lei, șeful de departament începe cu un salariu minim de 7.400 de lei, ca și șeful de secție. Un inginer, economist, chimist, analist programator, expert în achiziții, traducător specialist relații publice pleacă de la un salariu de 6.394 de lei, iar un subinginer are 5.100 de lei.

Un casier de taxare sau un operator prelucrare date ia minimum 3.700 de lei, iar un magazioner sau arhivar cel puțin 3.079 de lei. Un macacragiu poate câștiga 2.350 de lei.

Averile șefilor, la secret

În acest moment, Declarația de avere a șefului CNAIR Sorin Scarlat este publică, dar sumele de bani sunt șterse cu un marker negru.

Tonul l-a dat Narcis Neaga. Fostul șef al CNAIR, Narcis Neaga a refuzat să își facă veniturile publice. În declarația datată 12 iunie 2019, singurul venit care este acoperit cu un marker negru este salariul pe care Neaga îl încasează de când conduce CNAIR, dar și venitul obținut din calitatea de membru al Consiliului de Administrație din CNAIR. Neaga și-a acoperit și semnătura de pe declarația de avere.

Narcis Neaga şi-a desecretizat cu puţin înainte de a fi demis veniturile salariale încasate anul trecut din funcţia de director general al CNAIR.  

Declaraţia de avere arată că Narcis Neaga a încasat venituri salariale de 179.134 lei, anul 2018, din data de 7 mai, când a fost numit în funcţia de director general, şi până în 31 decembrie 2018. Mai precis, Neaga a încasat un salariu lunar de aproape 22.400 lei din funcţia de şef al Companiei de Autostrăzi. Spre comparaţie, salariul lunar al preşedintelui Klaus Iohannis a fost de 13.758 lei.  

Pe lângă salariu, Neaga a mai încasat în 2018 şi 4.584 de lei în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al CNAIR. Alte venituri ale lui Neaga, anul trecut, au fost un venit de 16.191 lei din calitatea de consilier personal la cabinetul ministrului Transporturilor. De asemenea, el a mai încasat 40.575 lei în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Narcis Neaga şi-a desecretizat veniturile salariale încasate în anul 2018 din funcţia de director general al CNAIR, după ce anterior a publicat o declaraţie de avere în care a mascat această sumă.

Declaraţia de avere arată astfel că Narcis Neaga a încasat venituri salariale de 179.134 lei, din data de 7 mai, când a fost numit în funcţia de director general, şi până în 31 decembrie 2018.
Același salariu îl are, cel mai probabil, Sorin Scarlat, actualul șef al CNAIR.

La CNAIR mereu au fost probleme cu salariile

De-a lungul anilor, DNA, Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi au anchetat salariile ilegale acordate la Compania Națională de Autostrăzi.

În 2017, revista TIR Magazin a prezentat, în exclusivitate, documente care arătau că trei directori generali ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România le-au mărit ilegal salariile angajaților lor preferați, cu sume de bani cuprinse între 10 și 75% din salariul de bază, decretântu-i în fals personal auxiliar al echipei care derulează contracte cu fonduri europene.

Ulterior, inspectorii din cadrul Ministerului de Finanţe au confirmat datele incriminatorii prezentate, în exclusivitate, de Revista TIR: la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România s-au acordat sporuri ilegale de până la 75% din salariu.

Reprezentanţii Curţii de Conturi au verificat activitatea Companiei din perioada 2013-2014, iar concluziile au fost cât se poate de clare: „în urma acţiunii de control curente şi acţiunilor de control derulate la nivel teritorial, auditorii publici externi au constatat, atât pentru entitatea verificată CNADNR, cât şi pentru entităţile subordonate acesteia şi verificate (ca urmare a includerii acestora în programul anual de activitate), faptul că modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli nu sunt în concordanţă, sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute în actele normative prin care a fost înfiinţată entitatea şi nu se respectă, sub toate aspectele semnificative, principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii.

Gradul de răspândire în activitatea entităţii verificate a cazurilor de neconformitate a obiectivelor specifice cu criteriile de audit este ridicat”. Una dintre concluzii era aceea că, în anii 2013-2014, la CNADNR s-au acordat salarii suplimentare în valoare de milioane de euro, angajaţii au primit bonusruri ilegale, în timp ce productivitatea muncii a scăzut considerabil.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.