Logo
Imprimă această pagină

Camioanele cu cerealele fermierilor sunt blocate în Portul Constanța Recomandat

Camioanele cu cerealele fermierilor sunt blocate în Portul Constanța

Fermierii români sunt disperați și susțin că sunt la un pas de faliment, dacă nu se iau urgent măsuri. Mai mult, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este unul dintre cei considerați vinovați pentru această situație disperată. Fermierii din Iași susțin că au rămas cu cerealele în depozite, iar cei care sunt în Constanța nu pot să le vândă din cauza fluxului mare din Ucraina.

„Nu am avut o presiune atât de mare la Portul Constanța, cum e acum, pe camioane, pe depozite. Dacă va fi un an normal ca producție, nu ai ce să faci cu producția, nu are cine să o cumpere. O să vedeți amploarea acestei situații! În momentul de față, noi nu recoltăm, nu există volume așa mari, dar portul și autostrada sunt blocate. Acolo se taie cauciucurile camioanelor ca să nu înainteze șoferii. Avem stocuri de cereale nevândute. Am sperat că o să mai crească prețul, dar nu a fost așa.

Se cumpără, în continuare, grâu din Ucraina, care este procesat în țară. Calitatea nu mai poate fi verificată pentru că în momentul de față nu mai există restricții de a procesa, vinde. Nu se plătesc taxe vamale, nu se fac analize de metale grele și alte probleme care ar putea apărea pe calitate. Noi, fiind în UE, avem alte standarde și restricții față de ei (n.r. –fermierii ucraineni). Înțeleg că sunt dispuși să vândă cu orice preț, numai să vândă.

Fac dumping. Nu neapărat ucrainenii, ci intermediarii. S-a prelungit, până în 2024, acordul de tranzitare a cerealelor din Ucraina. Dacă ar fi doar acesta și rămânem cu poluarea…”, susține Cristian Stoica, fermier din comuna Gropnița.
Fermierii au mai scos utilajele în stradă și în anul 2021, când au fost nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă.


CEFIN STRATEGIA PENTRU 2023


TRANSPORTATORI ÎN CONSTRUCȚII EP.07

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.