Boris Johnson a câștig alegerile în Marea Britanie: Brexitul se va realiza la 31 ianuarie 2020

Boris Johnson a câștig alegerile în Marea Britanie: Brexitul se va realiza la 31 ianuarie 2020

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Partidul Conservator a câştigat un mandat puternic pentru a realiza Brexitul şi că aceste alegeri se vor dovedi a fi istorice, urmând să dea noului guvern ”şansa de a respecta voinţa democratică a poporului britanic”, relatează Reuters.


Johnson a obţinut o majoritate clară în Parlamentul cu 650 de locuri, un exit-poll arătând că acesta este pe cale să câştige 368 de locuri, cea mai mare victorie a conservatorilor în alegerile naţionale după triumful din 1987 al lui Margaret Thatcher.

”Cred că aceste se vor dovedi a fi alegeri istorice, care ne conferă acum, cu acest nou guvern, şansa de a respecta voinţa democratică a poporului britanic”, a declarat Johnson după ce a câştigat locul său în Uxbridge.

Johnson a mai spus că ”Se pare că acest guvern conservator al unei singure naţiuni a primit un mandat puternic pentru a realiza Brexitul”.

Educat la cea mai prestigioasă universitate britanică şi cunoscut pentru stilul său bombastic, premierul în vârstă de 55 de ani trebuie acum nu doar să pună în practică Brexitul, dar şi să îi convingă pe britanici că acest divorţ contencios, care va duce la negocieri comerciale de lungă durată, va merita eforturile.

Victoria clară a conservatorilor marchează ultimul eşec al oponenţilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, care au încercat să întoarcă rezultatul referendumului din 2016 prin luota parlamentară şi au declanşat unele dintre cele mai ample proteste din istoria recentă a Marii Britanii.

Laburiştii ar fi obţinut numai 203 locuri în Parlament, cel mai slab rezultat după 1935, după ce au oferit alegătorilor un al doilea referendum şi cel mai radical guvern socialist din ultimele generaţii. Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunţat că va demisiona în urma rezultatului.

Liderul liberal-democraţilor, Jo Swinson, şi-a pierdut locul în Parlament în favoarea Partidului Naţional Scoţian. Ea a susţinut în campanie inversarea rezultatului referendumului din 2016.

Partidul Naţional Scoţian a câştigal locuri de la toţi rivalii săi, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că Johnson nu are mandat să scoată Scoţia din Uniunea Europeană şi a cerut dreptul de a organiza un nou vot pentru independenţa de Marea Britanie.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.