Logo
Imprimă această pagină

Americanii zguduie piața RCA din România

Americanii zguduie piața RCA din România

"Sunt jucători noi interesați de piața RCA din România. Vom avea probabil, cred că până la jumătatea anului în curs, încă un jucător de talie mare ce va intra pe piața românească. Este un jucător ce va veni din Statele Unite ale Americii, probabil prin intermediul unei sucursale", a declarat miercuri Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF, în cadrul unei conferințe organizate de UNSICAR (Uniunea brokerilor de asigurări). Primii 10 brokeri dețin o pondere de 45% din totalul primelor intermediate, ceea ce permite o dezvoltare pe viitor, spre deosebire de piața asigurărilor unde se observă o concentrare, a mai spus acesta.

"Piața de intermediere în asigurări nu este una concentrată din punct de vedere al riscului. Primii 10 brokeri dețin o pondere de 45% din totalul primelor intermediate, ceea ce permite o dezvoltare pe viitor, spre deosebire de piața asigurărilor unde se observă o concentrare", a declarat miercuri Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF, în cadrul conferinței naționale a brokerilor în asigurări.


Cele mai recente date ASF arată că Safety Broker (7,34%), Marsh Broker de Asigurare (7,15%) și Transilvania Broker de Asigurare (5,59%) se aflau pe primele trei locuri în top 10 brokeri de asigurare în funcție de volumul primelor intermediate în primele 9 luni ale anului 2017. (vezi graficul atașat).

Pe de altă parte, piața asigurărilor din România este una depedentă de vânzările RCA. "În primele nouă uni ale anului 2017 se observă o concentrare semnificativă, respectiv primii 2 asigurători (n.a City Insurance și Euroins) au cumulat aproape 59% (comparativ cu 38% în anul 2016) din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor RCA din România.", se arată în cel mai recent raport al ASF.

Vicepreședintele ASF, despre piața RCA: Din nouă jucători, numai cinci sunt în mod real activi/Dacă nu vor să vândă RCA, să-i lase pe cei care vor

"În ceea ce privește dependența de RCA, într-adevăr piața de asigurări este o piață concentrată din punctul de vedere al riscului, ceea ce ne determina să privim cu deosebită atenție acest subiect. Din nouă jucători pe care îi avem pe piață RCA astăzi, numai 5 jucători sunt în mod real activi, pentru că ceilalți doar activează și au cota de piață de 1% sau chiar mai puțîn. Ce e de făcut? Cred că mesajul de baza ar fi că dacă vor să vândă RCA să rămână în piață RCA și să vândă cu adevărat. Dacă nu vor să facă acest lucru să lasă să vândă doar pe cei care o fac.

Nu este vorba de a le ridică licență, ci de a transmite un mesaj, de a înțelege care este modelul lor de business, ce vor să facă. Mă refer la strategia lor de business și la tarife, pentru că vânzarea se face prin intermediul prețului. De aceea avem instrumente noi cum ar fi tariful de referință, factorul N pt a determina clientul cu risc ridicat etc. Ceea ce trebuie făcut este să înțelegem că dacă vrem să facem business, atunci să facem, dacă nu, nu.", a spus acesta.

Mai sunt companii care vând puternic RCA și nu sunt suficient de capitalizate?

"Nu, nu este cazul în momentul de față. Dacă privim indicatorii de baza SCR și MCR vom constată că piață de asigurări din România ​​se află peste media europeană. În al doilea rând se monitorizează cu deosebit de multă atenție nivelul rezervelor și nivelul de capitalizare. Astăzi nu există probleme în ceea ce privește nivelul de capitalizare a companiilor care vând RCA.", a mai precizat oficialul ASF.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.