Logo
Imprimă această pagină

1.500 de sancțiuni date de poliție în controlul public de persoane

1.500 de sancțiuni date de poliție în controlul public de persoane

Poliţiştii au aplicat, în urma unor controale în trafic privind transportul rutier public de persoane desfăşurate în ultimele trei luni - în perioada sezonului estival şi a vacanţei şcolare de vară -, aproape 1.500 de sancţiuni contravenţionale şi au prins 13 şoferi care făceau astfel de activităţi de transport în timp ce erau sub influenţa alcoolului.


Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Poliţia Română, în perioada 9 iunie - 9 septembrie, Direcţia Rutieră a coordonat, la nivel naţional, o serie de acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane.

În timpul acestor acţiuni, poliţiştii au sancţionat persoanele care efectuau transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

Astfel, au fost verificate, în total, 9.672 de vehicule destinate transportului rutier public de persoane, dintre care 954 utilizate în organizarea taberelor, excursiilor sau expediţiilor şcolare.

Conform sursei citate, 13 şoferi care transportau persoane au fost prinşi conducând sub influenţa alcoolului, fiind dispuse măsuri de suspendare a exercitării dreptului de a conduce şi de imobilizare a vehiculelor folosite la transportul persoanelor, până când conducerea acestora a fost asigurată de o persoană având o stare psiho-fizică adecvată.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 950 de sancţiuni contravenţionale pentru nepurtarea centurii de siguranţă de către şoferi şi 104 pentru nepurtarea centurii de siguranţă de către pasageri.

"Pentru protejarea pasagerilor transportaţi, s-a verificat dacă este respectată capacitatea maximă de încărcare a autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare. Au fost aplicate 122 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 37 /2007 (privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora) şi 313 amenzi prevăzute de HG nr. 69/2012 (privind stabilirea încălcărilor prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier)", se arată în comunicat.

De asemenea, pentru neasigurarea vehiculelor folosite la transportul persoanelor cu asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii aduse terţilor prin accidente rutiere, au fost aplicate 7 sancţiuni.

Totodată, au fost reţinute 47 de permise de conducere şi 84 de certificate de înmatriculare.

Potrivit Poliţiei Române, în primele şase luni ale acestui an, şoferii vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane au fost implicaţi cu vinovăţie în 48 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 14 persoane, rănirea gravă a 44 şi rănirea uşoară a 39 de persoane.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.