UMB șantajează și cere rezilierea contractelor pe două loturi ale Autostrăzii A8
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
- Video

Românii, și mai ales moldovenii, așteaptă de mai bine de 30 de ani să se lege de Europa printr-o conexiune rutieră modernă, rapidă și sigură.
Anunțul făcut de Pro Infrastructura
Dar, stupefacție! Moldovean autodeclarat patriot și hotărât să-și ridice regiunea, Umbrărescu aruncă prosopul în ring și dă cu piciorul contractului proaspăt semnat pe Ditrău-Grințieș (7,3 miliarde lei cu TVA) plus celui de pe Sărățeni-Joseni (5,9 miliarde lei cu TVA) pe care ar trebui să-l parafeze în curând. Și, mai mult, vrea să scape basma curată!
Pentru cei care nu vorbesc legaleza, vă facem noi rezumatul "conversației" dintre UMB și CNIR. Mărul discordiei este suma inițială pe care UMB trebuie să o plătească CNIR aferentă garanției de bună execuție: 1,5% din prețul contractului, adică aproximativ 90 milioane lei.
Aceasta a fost de două ori acceptată și asumată de UMB: atât prin depunerea ofertei în cadrul licitației, cât și ulterior prin semnarea contractului care specifică negru pe alb această clauză. Dar, ce să vezi, UMB cere CNIR reducerea de la 1,5% la doar 0,5% a sumei inițiale aferente garanției de bună execuție.
CNIR se bâlbâie și trimite un document nesemnat, deci cu valoare juridică zero, că e de acord. Însă ulterior realizează că este ilegal, cere un punct de vedere atât de la ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice) cât și de la DGOIT (Direcția Generală Programe Europene Transport din MT), primește confirmarea că o asemenea modificare este substanțială și nu poate fi făcută fără să încalci legea achizițiilor publice. Mai mult, PIERDEREA fondurilor europene ar fi o CERTITUDINE.
Iar UMB se supără, își ia jucăriile și pleacă.
Și nu doar de pe Ditrău-Grințieș, ci și de pe tronsonul Sărățeni-Joseni unde contractul nu este încă semnat, însă procedura de achiziție este ca și încheiată, UMB fiind declarat câștigător. Iar clauza este fix aceeași.
UMB vrea pur și simplu să renunțe și, culmea, cere restituirea "de îndată" a scrisorii de garanție de participare la licitație. Garanție care fix din cauza asta este pusă, să nu se trezească statul cu antreprenori neserioși care se răzgândesc fără motiv după ce au fost declarați câștigători.
Clauza nu este doar pe aceste contracte, ci pe toate cele licitate de CNAIR și CNIR în ultima perioadă. Un exemplu proaspăt: pe lotul de 41 kilometri parafat pe 10 aprilie de pe A3 Poarta Sălajului-Nușfalău care include tunelul Meseș, turcii de la Makyol-Ozaltin au depus suma inițială 100 milioane lei, adică 1,5% din prețul la care au adjudecat proiectul, 7,88 miliarde lei cu TVA.
Sperăm că UMB își va schimba poziția, va respecta clauzele contractuale asumate și va construi sectoarele din Autostrada A8 pe care le așteptăm cu toții de atât de mult timp.
Există două solicitări ale grupului UMB trimise către CNIR, respectiv punctul de vedere al DGOIT/MT cu privire la ilegalitatea reducerii cuantumului sumei inițiale aferente garanției de bună execuție de la 1,5% la 0,5%.
Documentele sunt AICI
Video
Articole înrudite
- Autostrada 8 lăsată în părăsire. 2 tronsoane, pline de incompetență
- VIDEO Un camion arde cu flacără pe Autostrada 1
- Autostrada Nordului nu e pe lista de investiții a noului Guvern
- Noul ministru al Transporturilor se lansează în promisiuni: Vom avea 1.500 km de autostrăzi
- Ce conține Programul de guvernare al premierul Bolojan în Transporturi?