Logo
Imprimă această pagină

C5. Cosma, "regele denunțătorilor" șpăgarilor din CNAIR Recomandat

C5. Cosma, "regele denunțătorilor" șpăgarilor din CNAIR

COLOANA A CINCEA. Marius Cosma, patronul penal al firmei Tredeco Holding din Ineu, județul Arad, a reușit să pună pe listele procurorilor anticorupție cel puțin doi dintre angajații cu funcții importante din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR).

Mai întâi a căzut în plasă Florea Dascălu, la acea oră șef al Direcției Întreținere din CNAIR.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a suspectului DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită;
- trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
Și, din octombrie 2022, judecătorii și procurorii i-au sudat între ele mandatele de arest preventiv ale lui Nea Florică până în februarie 2023.
În loc de concluzie: Corleone a profitat din plin de "sejurul" prelungit de care a beneficiat la Penitenciarul Arad pentru a scrie. Nu cărți, ci delațiuni!

Și cu șpaga-n buzunar, treci la sfatul popular!
Deși a "căzut pe înregistrări" și procurorii aveau "tone" de declarații de la patronachele penal Marius Cosma, magistraţii arădeni, "mai miloși din fire", au decis, la 22 februarie 2023, ca Dascălu să fie cercetat în arest la domiciliu, nu după gratii, ca până atunci.
Tribunalul Arad a decis: „Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Dascălu Florea, arestat în Penitenciarul Arad, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei. Impune inculpatului Dascălu Florea obligaţia de a nu părăsi imobilul situat în comuna ..., fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.
Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Dascălu Florea are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu martorii din prezenta cauză, respectiv Cosma Marius Iosif, Pordea Nicoleta, Cecan Eugen, Dinu Daniel Augustin, Ioniţă Demis Gabriel, Nicolae Mihai Horia. Atrage atenţia inculpatului Dascălu Florea că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Respinge cererea formulată de inculpat, privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune”.
În loc de concluzie: Ca printr-un miracol, în procedura de cameră preliminară, judecătorii Tribunalului Arad au decis să elimine o serie de înregistrări audio şi video de la dosar şi au trimis rechizitoriul spre refacere la DNA Timişoara!

Corleone de Adunați
Decizia Tribunalului Arad nu a fost definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timişoara. Lucru pe care procurorii DNA l-au şi făcut. Însă instanţa de pe Bega nu a demontat hotărârea luată la Arad.
„Respinge contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, împotriva încheierii penale nr. 59 din data de 22 februarie 2023 pronunţată de Tribunalul Arad, ca nefondată. Menţine încheierea atacată. Definitivă”, au hotărât judecătorii de la Timişoara în data de 28 februarie. Aşadar, Florea Dascălu va aştepta deznodământul dosarului la domiciliul său din comuna Adunaţii Copăceni, din judeţul Giurgiu.
În loc de concluzie: Corleone așteaptă sentința în aceeași localitate cu un alt "pârnăiaș marca CNAIR", tot mare proprietar de terenuri în zonă: Nelu Iordache, zis "Pucelachis"!

Prins cu "ocaua mică"
"În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.
Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea a primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.", se spune în ordonanța procurorilor în baza căreia Nea Florică a fost reținut în luna octombrie 2023.
În loc de concluzie: Deși pentru un "amărăștean" mitele cu care a fost prins Corleone par uriașe, pentru corupția endemică din CNAIR, sumele acestea par a fi doar "bani de semințe"!

Corleone versus "Mascalzone"
La câteva luni de la arestarea lui Corleone, procurorii l-au reţinut şi pe denunţătorul său, controversatul afacerist arădean Cosma Marius, zis "Mascalzone". Acesta din urmă a câştigat, printr-o firmă de-a sa, o licitaţie a CNAIR folosindu-se de acte false şi ajutat de directorul şpăgar. Cosma este cercetat penal pentru mai multe infracţiuni, iar procurorul de caz a dispus instituirea de sechestru asigurator pe bunuri ale sale şi aparţinând firmei Tredeco a căror valoare să acopere suma de 30,2 milioane de lei, cât a decontat, uzând de fals, de la CNAIR. Cosma a contestat sechestrul şi, incredibil, a câştigat procesul.
În loc de concluzie: "Calul Troian" din CNAIR pe care l-a folosit Mascalzone se numește Cosmina Popescu, șef serviciu juridic din cadrul DRDP Timișoara!

Infracțiunea pe scurt
Cu sprijinul "marelui delator" Corleone, în 2020, Marcalzone a câștigat, prin firma sa Tredeco Holding SRL din Ineu de Arad, o licitație care avea ca obiect „acord cadru pentru întreținere curentă pe timp de iarnă pe raza de activitate a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timișoara”.
Cosma a depus o ofertă bazată pe mai multe înscrisuri false prin care făcea fictiv dovada că firma Tredeco avea utilajele necesare pentru a îndeplini obiectul licitaţiei.
Marcalzone a prestat serviciile cuprinse în obiectul contractului cadru, decontând în trei ani la CNAIR – DRDP Timișoara suma de 30.247.825,50 lei (inclusiv TVA), adică ceva mai bine de 6 milioane de euro, pentru lucrări efectuate dar obţinute printr-o licitaţie fraudată.
Între timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a deschis un dosar de cercetare penală legat de atribuirea licitaţiei din 2020, speţă în care Cosma are deja calitatea de inculpat şi este acuzat de infracţiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, tentativă la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Printr-o ordonanță din data de 20 ianuarie 2023, dispusă în dosarul nr. 248/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului față de bunurile aparținând suspectului Cosma Marius Iosif și părții responsabile civilmente Tredeco Holding, până la concurența sumei de 30.247.825,50 lei. Adică i s-a interzis înstrăinarea unor bunuri proprii şi ale firmei sale a căror valoare totală a fost estimată a putea stinge prejudiciul de 6 milioane de euro primiţi de la CNAIR, în urma contractului obţinut pe acte false.
La termenul din 23 februarie, de la Tribunalul Arad, unde s-a judecat contestația lui Marius Cosma și Tredeco Holding faţă de sechestrul pus de procurori, Cosmina Popescu, zisă "Gica Purcelica", jurista şefă care s-a prezentat în calitate de apărător al CNAIR – a comunicat instanţei că, până la acel moment, DRDP Timişoara nu s-a constituit parte civilă pentru suma de 30.247.825,50 lei. Mai exact, a spus judecătorilor că firma de stat pe care o reprezintă, adică CNAIR, nu se consideră păgubită pentru cele 6 milioane de euro plătite pentru un contract obţinut de inculpat prin prezentarea de documente false.
Paradoxal, Cosmina Popescu a semnat, în 22 februarie 2023, deci cu o zi mai devreme, adresa nr. 220/12/22.02.2023, prin care DRDP Timişoara anunţa IPJ Arad, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, faptul că se constituie parte civilă în proces cu suma de 30.247.825,5 lei, inclusiv TVA, reprezentând valoarea decontărilor efectuate de către CNAIR – DRDP Timişoara către firma afaceristului arădean Marius Cosma.
În loc de concluzie: Nu e Putin vinovat că Popescu a luat! Procurorii sting lumina și o saltă pe… Cosmina! N-am găsit altă rimă!!!

Genul programului: PAMFLET!
Coloana a cincea este o rubrică de pamflet și trebuie tratată ca atare.
Le mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne sprijină cu informații de calitate premium.
Îi rugăm pe toți cei care vor să ne trimită informații, documente, fotografii sau videoclipuri să ne contacteze prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..


ETC IVECO GALATI


STAREA TRANSPORTURILOR-RADU DINESCU

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.