Logo
Imprimă această pagină

VIDEO: TEST DRIVE- DAF, ÎNTREAGA GAMĂ XF ȘI CF, DAR ȘI NOUL LF Recomandat

VIDEO: TEST DRIVE- DAF, ÎNTREAGA GAMĂ XF ȘI CF, DAR ȘI NOUL LF

Noua gamă de camioane CF și XF este completă. Am avut onoarea să o testăm, împreună cu noul LF, pe 2 octombrie 2017, în apropiere de Barcelona.

După ce, în luna mai a acestui an, am testat primele camioane din noua generație DAF în apropiere de Maastricht, în Olanda, a venit rândul unei incursiuni spaniolești cu noile configurații de șasiuri.
La începutul verii, DAF a lansat primele versiuni de camioane CF și XF pentru transportul pe distanțe lungi, iar în luna octombrie a prezentat o nouă serie de vehicule dotate cu șasiu rigid și punți multiple. Noile vehicule sunt acum disponibile atât cu caracteristici comune, cât și unele unice, inovative.
Din punct de vedere al unui transportator, noua gamă aduce o serie de economii și mai multă plusvaloare. Mai întâi, consumul este redus cu 7%, ceea ce, pentru un camion utilizat în regim normal, înseamnă o economie de aproximativ 3.000 de euro pe an. Economia trebuie coroborată cu un extra-profit anual de aproximativ 600 de euro, care vine din capacitatea de încărcare sporită cu 100-200 de kilograme, în funcție de configurație și model.
Nu trebuie uitat nici intervalul de service, care a ajuns acum la 200.000 de kilometri. Aceasta înseamnă o fiabilitate sporită, o durată maximă de funcționare, care se traduce tot în profit pentru transportatori.
Restilizarea interiorului și exteriorului împreună cu spectaculoasa nouă culoare Jamaica Blue aduc un plus de atractivitate pentru șoferi. În actuala criză de conducători auto din România și Europa, actuala generație de camioane DAF poate fi un argument în plus la angajare pentru “utilizatorul final”.
Potrivit reprezentanților producătorului, testele de consum realizate împreună cu compania de transport Revesz din Ungaria au reliefat un consum de motorină mai scăzut în medie cu 7,3%. O scădere spectaculoasă!
În termeni absoluți, noua generație aduce primele camioane grele DAF de serie, exploatate în condiții reale, cu un consum mediu de combustibil care coboară sub pragul de 30 de litri la suta de kilometri. La transportul pe distanțe lungi vorbim de un consum mediu de 28 de litri/100 kilometri.
Efortul inginerilor de la DAF s-a concentrat foarte mult pe ceea ce în engleză de numește “downspeeding”, adică un număr mai mic de rotații pe minut ale motorului pentru viteza de croazieră, coroborat cu un mai mare cuplu de torsiune. Un număr mai mic de rotații înseamnă mai puțină frecare și automat o uzură redusă și un consum de combustibil diminuat.
Interesant este și faptul că noile motoare Paccar MX-11 și MX-13, responsabile pentru o reducere a consumului de combustibil de 3%, sunt certificate pentru utilizarea de biodiesel (B30, HVO, GTL). Un pas important spre sustenabilitatea transportului de mărfuri!
În Spania, camioanele în configurațiile cu mai multe punți de direcție făceau un adevărat spectacol. Este neobișnuit să vezi cum virajele sunt luate nu numai cu puntea din față, ci și cu una dintre cele din spate. Am filmat acest lucru și punțile de direcție se pot vedea în videoclipul pe care l-am realizat cu prilejul acestui test-drive.
De remarcat sunt oglinzile laterale, care un unghi larg. Față de alte branduri de camioane, care au ambele oglizi laterale încastrate într-o cutie de plastic, DAF a optat pentru un set de două oglizi, cu spațiu între ele, poziționate pentru a avea o vedere excelentă asupra lateralelor camionului, dar care nu “mănâncă” prea mult din vizibilitatea directă.
Pe placul șoferilor credem că va fi și noul sistem mecanic de blocare a portierelor pe timp de noapte, care ridică semnificativ nivelul de siguranță în timpii de odihnă.
Tot pentru la o siguranță sporită contribuie și sistemele de monitorizare a bateriei și a presiunii din anvelope.

*Noi configurații
DAF Trucks a adăugat 11 noi configurații de șasiuri: opt autoșasiuri pe construcția cu 2, 3 și 4 punți, iar trei capete tractoare cu 3, respectiv 4 punți. Noile camioane sunt cu 7% mai eficiente din punct de vedere consum de carburant, au o construcție mai ușoară cu cel puțin 100 kg, ceea ce permite o sarcină utilă crescută, sunt prevăzute cu module integrate pentru carosieri în vederea scurtării timpului de asamblare și asigurării celor mai bune performanțe în aplicații, la nivel de clasă.
DAF are acum un set complet de camioane de lucru de ultimă generație pentru clienții săi și este mândru să ofere cele mai performante soluții personalizate pentru fiecare aplicație.

*Caracteristicile cheie ale configurațiilor cap tractor și punte rigidă includ:
•Eficiență îmbunătățită de până la 7% a consumului de carburant;
•Sistem nou de post-tratare a gazelor (EAS) ultra-compact;
•Încărcătură utilă mai mare de la 100 până la 250 kg;
•Punte portantă direcționată electro-hidraulică;
•Punte portantă nouă, cu set dublu de anvelope;
•Punte spate nouă, în tandem, dublă motoare, cu reducție în butuc;
•Șasiu nou 8x4 cu greutate redusă pentru montare mixer de beton;
•Cea mai mare accesibilitate pentru carosieri la noile modele CF și XF autoșasiu;
•Sistem nou și inovativ de monitorizare a energiei bateriilor (BEM);
•Motoare noi PACCAR MX-11 și MX-13;
•Transmisie nouă TraXon;
•Punte spate nouă cu eficiență crescută;
•Funcționalitate software avansată.

*Eficiență îmbunătățită de până la 7% a consumului de carburant
Toate noile camioane lansate de DAF beneficiază de o eficiență superioară a consumului de carburant, rezultat al unei linii motoare inovative și perfect integrate.
Noul sistem de post-tratare a gazelor (EAS) ultra compact: opțiuni extra pentru configurația șasiului și sarcină utilă suplimentară
Noul șasiu rigid al modelelor CF și XF este prevăzut cu un sistem de post-tratare a gazelor (EAS) ultra-compact, care poate fi acum montat în întregime (ca o singură unitate) între prima și cea de-a doua punte față (configurație FAD 8x4), creându-se suficient spațiu extra pentru montarea de picioare suport, cutii de scule sau chiar rezervoare suplimentare de combustibil. Aceste modele beneficiază astfel de o flexibilitate sporită în dispunerea componentelor, precum și de o sarcină utilă suplimentară datorită greutății reduse cu 50 kg.

*Încărcături mai mari de la 100 până la 250 de kilograme
În mod similar, noua generație de capete tractor și autoșasiuri cu punți multiple este echipată cu configurații de moto-propulsie și evacuare, care sunt în medie cu până la 100 kg mai ușoare, generând o capacitate mai mare de încărcare pentru clienții DAF. Noile punți și seturile tandem contribuie la reducerea totală a greutății cu până la 250 kg pentru tipurile de șasiu CF FAD 8x4 utilizat în aplicații de construcții.

*Noua punte portantă direcționată electro-hidraulică
Una dintre cele mai importante inovații din cadrul programului noilor CF și XF este noua punte portantă direcționată, atât pentru capetele tractor cât și pentru autoșasiuri, care facilitează un grad maxim de manevrabilitate.
Noua punte portantă încorporează un sistem nou dezvoltat electro-hidraulic de ghidare (EHS - Electric Hydraulic Steering), care este cu 30 kg mai ușor, permițând încărcarea unei sarcini utile suplimentare. Direcționarea este foarte precisă, deoarece sistemul EHS calculează în mod continuu unghiul optim de rotire pentru roțile de pe puntea spate, pe baza vitezei și a ampatamentului. Beneficiile rezultate sunt cel mai vizibile la condusul prin zone urbane și la manevrarea camionului. Reducerea la minimum a pierderilor prin fricțiune și faptul că pompa de direcție este activată numai în timpul condusului determină o reducere suplimentară de 1% la consumul de combustibil.
La viteze de peste 40 km/oră, puntea se blochează în poziție dreaptă, garantând stabilitatea maximă a vehiculului și asigurând o excelentă eficiență a consumului de combustibilul. În plus, sistemul punții portante direcționate conține mult mai puține componente, ceea ce vine în sprijinul caracteristicilor de robustețe și fiabilitate de primă clasă.
Noua punte poate fi montată pe autoșasiu și cap tractor 6x2, precum și pe autoșasiu 8x2.
EHS este completat pe configurațiile CF 6x2 și XF FAN cu o nouă suspensie pneumatică, care poate fi rapid coborâtă 90 de milimetri și ridicată 185 de milimetri pentru încărcarea și descărcarea rapidă și fiabilă a suprastructurilor.

*Noua punte portantă cu set dublu de anvelope
DAF introduce, de asemenea, o nouă punte portantă de 10 tone cu montarea unui dublu set de anvelope pe fiecare parte, a cărei capacitate statică de încărcare este de nu mai puțin de 34 de tone, fapt care se dovedește extrem de util la încărcarea și descărcarea de containere grele. Noua punte are o masă proprie care a fost redusă cu 25 kg și, în combinație cu celelalte reduceri de greutate realizate pentru noile CF și XF, obținem o încărcare utilă totală mai mare cu 125 kg.
Noua punte DAF cu set dublu de anvelope poate fi instalată pe autoșasiu și cap tractor în configurația 6x2, precum și pe autoșasiu 8x2.
Noua punte dublă motoare în tandem, cu reducție în butuc
Pentru vehiculele care se deplasează în mod regulat off-road, DAF a dezvoltat o nouă punte dublă motoare, în tandem, cu reducție în butuc (HR1670T). Acest set de osii se mândrește cu o execuție din fontă turnată ce asigură o reducere suplimentară a greutății cu 60 kg.
Pentru a atinge cel mai eficient nivel de consum, sunt disponibile rapoarte finale mai rapide (3,46, 3,61, 3,76:1), care permit motorului să funcționeze la turații și mai mici decât până în prezent. În scopul de a asigura cele mai mici costuri operaționale posibile, intervalele de schimbare a uleiului pentru noul set tandem au fost ridicate la 3 ani sau 450.000 de kilometri.
Noua punte motoare dublă în tandem, cu reducție în butuc este disponibilă pentru ambele autoșasiu și cap tractor, în configurațiile 6x4 și 8x4, destinate aplicațiilor de mare intensitate. Această gamă include autoșasiul FAD 8x4 cu două punți față direcționate, utilizate în mod frecvent pentru transportul nisipului și pietrișului. În acest model, unitatea SCR nu mai este integrată în evacuarea verticală. În schimb, se află în noua unitate EAS, care, datorită dimensiunilor sale compacte, se poate integra perfect între cele două punți față. Noua execuție generează o reducere a greutății de 115 kg și asigură mai mult spațiu liber pe șasiu.

*Noul șasiu ușor 8x4 pentru betoniere în toată Europa
Șasiul ușor pentru modelul CF FAD 8x4, destinat fixării betonierelor, este disponibil acum cu o punte tandem cu reducție simplă (SR1132T) de 19 tone și două punți față de 7,1 tone. Acesta este un șasiu de înaltă performanță, eficient din punct de vedere al costurilor și foarte popular în Regatul Unit, fiind acum disponibil în toată Europa. Ca urmare a optimizării sistemului de direcție și a suspensiei, a utilizării discurilor de frână și a noii unități compacte EAS cu țeavă verticală, camionul are o masă proprie de numai 9.150 kg, stabilind standardul de referință pentru clasa sa. Șasiul pentru betoniere vine în combinație cu noul motor PACCAR MX-11, ce dezvoltă puteri de la 270 la 330 kW (370 la 450 CP).

*Cel mai mare nivel de accesibilitate pentru carosieri la noile autoșasiuri CF și XF
DAF a adus îmbunătățiri semnificative șasiului pentru a obține cel mai înalt nivel de accesibilitate din industrie pentru constructorii de caroserii. Noile Module de Atașare a Caroseriei (BAM) joacă un rol important în asamblarea rapidă a unei suprastructuri, a unei macarale grele, a unui sistem basculant sau de ridicare cu cârlig. Noul model extins de orificii din partea din spate a șasiului ajută la montarea ușoară a elementelor de ridicare, macaralelor și a remorcilor și, de asemenea, facilitează reamplasarea componentelor sau montarea unui sistem de bare de remorcare sau de protecție antiîncastrare. Drept rezultat, noul model de orificii determină o economie de costuri pentru constructorii de caroserie și scurtează timpul de execuție al vehiculului.

*Noul sistem inovativ pentru monitorizarea energiei bateriilor (BEM)
O altă caracteristică nou implementată este sistemul inovativ de monitorizare a energiei bateriilor (Battery Energy Monitoring system–BEM). Acest sistem opțional utilizează un senzor nou, dezvoltat pentru a măsura condițiile exacte de încărcare a bateriei și poate lua în considerare chiar și condițiile de mediu pentru a se asigura că vehiculele sunt pregătite să funcționeze și au cea mai mare disponibilitate.

*Motoare noi PACCAR MX-11 și MX-13
În conformitate cu filozofia DAF de eficiență avansată în transport, s-au depus toate eforturile pentru a obține performanța maximă din fiecare picătură de carburant. Motoarele PACCAR MX-11 și MX-13 au trecut printr-un proces de reproiectare, fiind îmbunătățite considerabil. Un obiectiv important în dezvoltarea noilor ansambluri a fost reducerea turațiilor motorului, denumită în general „decelerare” (down speeding), deoarece turațiile mai mici conduc la un consum redus de combustibil. În același timp, cuplul maxim al motoarelor PACCAR a fost crescut semnificativ, fiind disponibil acum la un număr uimitor de 900 de turații pe minut.
Puterea aproape a fiecărui ansamblu motor a crescut cu 7 kW/10 CP la 14 kW/20 CP, în timp ce cuplul pentru toate motoarele noi a crescut cu 50 Nm, ajungând la 200 Nm. În plus, pe noile modele CF și XF DAF aplică acel „Multi Torque” (Cuplu multiplu), ceea ce are ca rezultat eliberarea a încă 100-150 Nm în cea mai mare treaptă de viteză. Acest lucru permite condusul pe perioade mai lungi de timp la cea mai mare treaptă de viteză, care se traduce în optimizarea consumului și maximizarea performanțelor.

Motoare MX–13
-530:390KW/530 HP–2.500/2.600 NM@1000 rpm
-480:355KW/483 HP–2.350/2.500 NM@900 rpm
-430:315KW428 HP–2.150/2.300 NM@900 rpm

MX-11 pentru transport la distanță
-450:330 KW/449 HP–2.200/2.300 NM@900 rpm
-410:300 KW/408 HP–2.000/2.100 NM@900 rpm
-370:270 KW/367 HP–1.800/1.900 NM@900 rpm

MX-11 pentru distribuție
-340:250 KW/340 HP–1.500 NM@900 rpm
-300:220 KW/299 HP–1.350NM@90 0rpm.

*Cutiile de viteze TraXon: mai multă rapiditate, mai puțină fricțiune
Noile motoare PACCAR MX-11 și MX-13 sunt livrate în varianta standard cu noile cutii de viteze automate TraXon de ultimă generație. Aceste transmisii se caracterizează prin forțe de frecare reduse și schimbări rapide și line de trepte. Pentru transportul standard, transportul de lichide, transportul de mare tonaj și Eco Combi sunt disponibile strategii speciale de schimbare a treptelor de viteză. La modelele pentru Construcții ale DAF CF FAD, FAT (autoșasiu) și FTT (cap tractor), transmisia TraXon vine cu o setare suplimentară pentru off-road, asigurând performanțe optime ale transmisiei acționării ambreiajului. Când este activată, TraXon schimbă extrem de rapid vitezele și la turații mai mari pentru a garanta o tracțiune maximă.

*Funcționalitate software avansată pentru linia motoare
Similar primelor configurații CF și XF introduse, noua generație de camioane DAF cu punți multiple oferă o arhitectură complet nouă a sistemului electric și electronic, ce include o nouă unitate de comandă care gestionează toate componentele liniei motoare într-o manieră integrată. Funcționalitățile precum EcoRoll și pilotul automat (Cruise Control) au fost extinse pentru a îmbunătăți în continuare contribuția lor la eficiența consumului.

*Punțile spate cu eficiență crescută
O componentă importantă a noilor ansambluri motoare, mai rapide, sunt punțile spate proiectate și fabricate de DAF. Acum sunt disponibile reducții mai rapide de 2,05:1, permițând rularea la o viteză de croazieră de 85 km/oră la 1.000 rpm, în funcție de specificațiile liniei motoare. Pentru noua generație de diferențiale punte spate, roata și pinionul coroanei au fost reproiectate pentru a asigura longevitate și eficiență optimă, precum și niveluri de zgomot extrem de scăzute.
Odată cu introducerea a opt autoșasiuri în configurație de 2, 3 și 4 punți, respectiv a trei capete tractoare cu 3 și 4 punți, Excelența Pură reprezintă acum standardul pentru noua gamă de camioane DAF. Excelența Pură exprimă filosofia DAF de eficiență avansată în transport, mereu în scopul obținerii celor mai mici costuri operaționale și asigurării unui grad maxim de disponibilitate a vehiculelor. În același timp, este sinonimă cu o calitate impecabilă în fabricație și un confort de neegalat pentru șoferul noului CF, noului XF și, de asemenea, al noului LF.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.