Vom avea un Centru de Management al Traficului

Vom avea un Centru de Management al Traficului

Ministerul Transporturilor intenţionează să creeze şi să operaţionalizeze un centru naţional de management al traficului rutier, a declarat Ionel Minea, secretar de stat în cadrul instituţiei, într-o conferinţă organizată de ITS Romania şi Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.

"Pentru perioada următoare se are în vedere asigurarea validării şi disponibilităţii datelor relevante pentru toţi actorii, într-un mod corect şi echitabil, în vederea asigurării unui management sigur şi sistematic al traficului, în condiţiile unui volum tot mai mare de trafic promovând, în acelaşi timp, sustenabilitatea mediului înconjurător şi eficienţa energetică la nivel naţional şi a Uniunii Europene. Se mai are în vedere asigurarea siguranţei circulaţiei, inclusiv implementarea unor servicii complexe de urgenţă şi siguranţă, dezvoltarea unor spaţii de parcare securizată pe reţeaua TEN-T. Se are în vedere crearea şi operaţionalizarea unui centru naţional de management al traficului rutier, care va gestiona informaţiile necesare la nivelul reţelei de drumuri din reţeaua centrală TEN-T pentru informarea operativă a utilizatorilor de infrastructură rutieră", a spus Minea.

Potrivit acestuia, Ministerul Transporturilor implementează, în prezent, Sistemul inteligent de avertizare timpurie pentru riscurile asociate transportului rutier, care are drept scop implementarea sistemului ITS ((Intelligent Transport System n.r.) pe reţeaua rutieră TEN-T Core.

"Obiectivul acestui proiect este punerea în aplicare a unui sistem inteligent de transport compatibil, accesibil şi interoperabil care va oferi servicii de informare privind traficul rutier prin intermediul unei aplicaţii de mobil sau web îmbunătăţind siguranţa traficului şi reducând congestia acestuia", a mai arătat secretarul de stat.

El a precizat că prioritatea principală a Ministerului Transporturilor este dezvoltarea infrastructurii naţionale şi europene în special a reţelei Trans-Europene de Transport stabilită la nivelul Uniunii Europene.

"Conform Regulamentului nr. 1315 din 2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, reţeaua centrală TEN-T trebuie finalizată până la finalul anului 2030 şi va trebui dotată cu sisteme inteligente de transport pentru toate modurile de transport. Obiectivele României în privinţa implementării sistemelor ITS din domeniul rutier în perioada următoare au în vedere asigurarea conformităţii cu cerinţele politicii Uniunii Europene şi iniţierea activităţilor care să acopere nevoile curente şi viitoare în acest domeniu", a mai arătat Minea.

Bucureştiul găzduieşte cel de-al treilea eveniment internaţional al proiectului european CISMOB - Cooperative information platform for low carbon and sustainable
mobility

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.