VIDEO EXCLUSIV: VINE O NOUĂ GENERAȚIE DE MECANICI MESERIAȘI Recomandat

VIDEO EXCLUSIV: VINE O NOUĂ GENERAȚIE DE MECANICI MESERIAȘI

Săptămâna dedicată mecanicilor din cadrul Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei l-a avut ca mentor pe Gabi Onofrei, Președintele Fondator al Federației Române de Drift.

 

Cu peste 20 de ani de experiență în automobile, drift și tuning, Gabi a organizat Campionatul Național de Drift și etapele din Campionatul European King of Europe. Totodată, Gabi este dublu vicecampion național la motoare și raliu.

Micii mecanici au fost nerăbdători să lucreze cu un profesionist în domeniu încă de când au ajuns în Țara lui Andrei. Pe lângă dorința de a învăța meserie de la Gabi Onofrei, elevii au fost fascinați de povestea lui, de greutățile cu care l-a încercat viața, poveste în care s-au regăsit și ei. Mecanicii au fost impresionați de mentorul lor și au înțeles una din cele mai importante lecții: prin muncă, dedicație și răbdare, orice obstacol poate fi depășit.

În încheiere, Gabi le-a spus meseriașilor că porțile atelierului său le vor fi mereu deschise și suntem convinși că mulți dintre ei vor reveni la el, în următorii ani.

Este al treilea an în care ești mentor pentru mecanicii din Tabăra Meseriașilor. Ce ți se pare diferit anul acesta?

Copiii și proiectul sunt, desigur, diferiți. Și satisfacția este din ce în mai mare pe an ce trece. Anul acesta restaurăm biciclete primite de la oameni cu inimă mare, pe care le donăm apoi unor copii nevoiași. Ideea proiectului este foarte reușită și, de aceea, toată lumea lucrează cu entuziasm.  

Ce părere ți-au lăsat mecanicii după ce ai interacționat cu ei?

Sunt foarte receptivi, încă de la început mi-au făcut o părere bună. Mă bucur că au înțeles cum, prin muncă, devotament și seriozitate, pot să realizeze orice își pun în minte. 

Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un bun mecanic?

Până la meserie, este nevoie de seriozitate maximă, de ambiție. În mecanică, la fel ca în orice profesie, trebuie să-ți placă ce faci – de aici începi să-ți construiești drumul în viață.

Când i-ai cunoscut, le-ai spus cât de norocoși sunt că au un mentor.

Sunt norocoși pentru că eu n-am avut ocazia să învăț meserie de la nimeni. Din contră, mi s-au pus multe piedici, dar asta nu m-a oprit. Mi-am urmat visul și am învățat singur – am fost ambițios și autodidact. Copiii chiar sunt norocoși, nu neapărat pentru că mă au pe mine ca mentor, ci pentru că li s-a dat șansa să vadă cum viața de zi cu zi a unui mecanic, care e realitatea din spatele avantajelor de a fi recunoscut pentru profesia ta. Au ocazia să înțeleagă munca din spatele unei cariere de succes. Există foarte multe nopți nedormite, un program instabil, apar uneori dificultăți în viața personală. Elevii au fost receptivi și s-au prins că lucrurile nu sunt roz mereu. Depinde de ei să aleagă dacă vor să urmeze calea aceasta, care vine și cu avantaje, și cu dezavantaje.

Mai ții minte prima ta bicicletă?

Nu a fost chiar a mea... Vecinii mei aveau biciclete moderne, foarte scumpe. Eram copil și tânjeam să am și eu una, dar n-aveam bani să-mi cumpăr. Am făcut o boacănă atunci, am furat o bicicletă și două zile n-am mai trecut pe acasă, m-am plimbat peste tot cu ea, nici n-am dormit. Mustrările au fost pe măsură când m-am întors. După, m-am înscris la un club de ciclism, unde am rămas șapte ani. Am lucrat în timpul școlii ca să am bani de anvelope pentru bicicleta clubului, pe care am vopsit-o de nenumărate ori pentru că voiam să arate bine tot timpul. Am reușit târziu să-mi achiziționez o bicicletă de care aveam mare grijă, o vopseam foarte des, voiam să fie cea mai frumoasă bicicletă. Cred că acela a fost momentul în care am devenit perfecționist.

Ce sfat le dai mecanicilor cu care ai lucrat săptămâna acesta?

Sfatul spus de la bun început: urmați-vă visul! Să nu renunțați la lupta voastră, fiți ambițioși, serioși!

Text scris de Ioana Enache, preluat din ziarul Taberei Meseriașilor

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.