Video exclusiv: chestorul FLORENTIN BRĂCEA la conferinţa “Transport, Infrastructură şi Siguranţă Rutieră” Recomandat

Video exclusiv: chestorul FLORENTIN BRĂCEA la conferinţa “Transport, Infrastructură şi Siguranţă Rutieră”

CHESTOR FLORENTIN BRĂCEA, ŞEFUL DIRECŢIEI RUTIERE DIN IGPR: "ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ACCIDENTELE RUTIERE SUNTEM PE UN TREND DESCENDENT"
“O să vă ofer o prezentare a principalelor cauze ale accidentelor rutiere şi o statistică împărţită pe categorii de transportatori pentru că aceasta este tema conferinţei.

Avem 750 de kilometri de autostradă. Avem drumuri judeţene, comunale şi aproape 120 de mii de străzi, cifre destul de mari, care trebuie asigurate din punct de vedere a siguranţei rutiere de către administratorul drumurilor. Gândiţi-vă ce înseamnă aceasta, câţi bani sunt necesari pentru a le întreţine, dar să le mai şi dezvoltăm.
Avem situaţia parcului auto, la 31 decembrie 2016: aproape 7 milioane de vehicule şi 7,5 milioane de posesori de permise de conducere. Un procent de 6,14% din parcul auto îl reprezintă vehiculele de transport marfă şi 0,61% vehiculele de transport persoane.
Despre dinamica accidentelor rutiere, câteva cuvinte. I-am ascultat pe antevorbitorii mei şi aş dori să fac o serie de corecţii. În ultimii cinci ani, în Româna, avem sub 2.000 de persoane decedate anual şi nu 2.500. Cifre destul de importante, destul de mari. Trebuie să facem toţi cei responsabili şi implicaţi eforturi pentru a ne înscrie în obiectivul european de reducere cu 50% a victimelor, a persoanelor decedate. Dacă nu vom avea o reţea de autostrăzi, de drumuri naţionale modernizate, vă pot spune că acest obiectiv de reducere a accidentelor rutiere, asumat ca ţară, nu va fi îndeplinit. Trebuie să ştim încă de pe acum acest lucru, să nu ne trezim peste trei ani că puteam face şi nu am făcut. Observăm că am ajuns, în 2016, la 8.683 de accidente şi că ne aflăm pe un trend descendent. Am avut o creştrere în 2015. La persoane decedate s-au înregistrat 1.992, o creştere cu 20 a numărului faţă de 2015. Am înregistrat cu 700 de accidente mai puţin faţă de 2015. Scad accidentele, dar numărul persoanelor decedate se menţine în acelaşi trend ridicat. O evoluţie a accidentelor rutiere cu persoane decedate, din 1990 până în 2016, arată că: în 1990, aveam peste 3.700 de persoane decedate, iar, în prezent, 1992.
Noi suntem deţinătorii datelor, dar responsabilitatea este a tuturor. Cauzele accidentelor sunt: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorităţii pietonilor. Prima cauză constituie 17% din totalul accidentelor, a doua undeva la 15% iar neacordarea priorităţii pietonilor –9,8%.
Ca un element de noutate faţă de anul trecut, a patra cauză a deceselor au reprezentat-o bicicliştii. În perioada următoare, trebuie să ne îndreptăm eforturile pentru a combate acest fenomen. Mulţi dintre posesorii de biciclete nu au permis auto, nu cunosc modul în care se conduc autoturismele, dar circulă pe drumurile publice.
Pentru a combate principala cauză –viteza neadaptată la condiţiile de drum- în toate weekend-urile avem amplasate radaruri pe drumurile publice.
Situaţia accidentelor în care au fost implicaţi conducătorii de transport de marfă şi persoane arată astfel: 156 de accidente cu 48 de persoane decedate şi 223 de persoane rănite grav. Avem scăderi cu 65 de accidente, 28 de persoane decedate şi 3 persoane rănite grav. Eforturile noastre în această linie se reflectă în aceste cifre.
Accidentele grave pe linia trasportului public de persoane: 85 de accidente, cu 37 mai puţine decât în 2017 şi 31 de persoane decedate, cu una mai puţin decât în 2015, dar şi cu un plus de 15 persoane rănite grav, în cifre absolute -154.
În transportul public de marfă, avem 71 de accidente, un minus de 28, faţă de 2015, 17 persoane decedate, minus 27 şi 69 de răniţi grav, minus 18.
În ceea ce priveşte transportul în regim taxi, am avut 90 de accidente (minus 37), soldate cu 15 decese.
Activităţi desfăşurate de Poliţia Rutieră pentru prevenirea accidentelor şi menţinerea unui climat de legalitate în domeniul transportului de marfă şi persoane: 8.100 prin structurile teritoriale şi centrale. Peste 3.500 în transportul public de persoane, 2.700 în transportul public de marfă şi peste 1.700 în transportul în regim taxi. Sancţiuni contravenţionale aplicate au fost peste 122.000. Poliţia Rutieră are un efectiv de 4.200 de poliţişti rutieri la nivel naţional.
Aproape 7.500 de permise au fost reţinute celor care au efectuat transportul de marfă şi persoane. Ne întâlnim tot mai des cu fenomenul pirateriei, poate dintr-o scăpare a legii. Sunt tot mai mulţi oameni intersaţi să speculeze, să păcălească şi avem multe activităţi pe această linie, concomitent cu propunerile noastre de modificare a legilor. Pe linia sistematizărilor, aş vrea să punctez avize şi autorizaţii în domeniul organizării şi sistematizării circulaţiei, peste 17 mii la nivel naţional. Am transmis peste 5.800 de informări către administratorii drumurilor, pe autostrăzi avem 131 de informări pentru deficienţe de semnalizare sau alte aspecte negative. Factori de risc ce influenţează comportamentul conducătorilor auto, transport de marfă şi de persoane, sunt: reţeaua de drumuri subdimensionată şi nemodernziată, lipsa parcărilor, neefectuarea timpilor de odihnă necesari, semnalizarea deficitară sau necorespunzătoare, ignorarea acesteia, depăşirea numărului de pasageri transportaţi.”, a spus chestorul Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere din IGPR.

Peste 350 de persoane au participat la cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Siguranţei Rutiere, care a avut loc, la data de 05 aprilie 2017, la Teatrul de Comedie Bucureşti.
Pe lângă reprezentaţii firmelor de transport, care au reprezentat marea majoritate a celor prezenţi, la eveniment au luat parte oficiali de vârf de la ARR, ISCTR, RAR şi Direcţia Rutieră din IGPR, dar şi VIP-uri din firme şi organizaţii neguvernamentale implicate în activităţi de siguranţă rutieră şi în infrastructură.

Gala a fost deschisă de Conferinţa “Transport, Infrastructură şi Siguranţă Rutieră”, care a adus o serie de speech-uri de înaltă ţinută profesională şi care a fost prezentată şi în acest an de către Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.