Transportatorii, apel DISPERAT către parlamentari Recomandat

Transportatorii, apel DISPERAT către parlamentari

Patronatele din transporturile rutiere solicită Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor să păstreze varianta actuală a articolului 21 din noua lege RCA, care prevede că despăgubirile se stabilesc pe baza preţurilor de referinţă pe piaţă la data producerii riscului asigurat, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

"Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, COTAR, APULUM, ARTRI solicită Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor să păstreze varianta actuală cuprinsă în proiectul de lege RCA a articolului 21, care prevede că despăgubirile se stabilesc pe baza preţurilor de referinţă pe piaţă la data producerii riscului asigurat", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, transportatorii consideră că unul dintre factorii ce a dus la creşterea primelor RCA este că asiguratorii au plătit reparaţii către service-urile independente, la valori între 200 şi 500%.

"Considerăm că unul dintre factorii care au condus la creşterea primelor RCA este şi faptul că asiguratorii au plătit reparaţii către service-urile independente la valori de 200%-500% mai mari decât preţurile de reprezentanţă. Aceste practici trebuie să înceteze pentru a avea o piaţă aşezată, service-urile independente trebuie să primească valori maximale egale cu cele de reprezentanţă pentru reparaţiile efectuate."

Patronatele mai susţin că "nu este normal ca un service să ceară sume de 2-5 ori mai mari decât la firmele de asigurare".

"Nu este normal ca un service independent să ceară sume de bani de 2-5 ori mai mari de la firmele de asigurare care trimit mulţi clienţi, şi ar trebui să aibă reducere faţă de preţul de listă pe care îl plăteşte orice client care intră pe uşă la service-ul independent, preţ care cu siguranţă este mai mic decât la reprezentanţa mărcii respective de autovehicul. Parbriz la schimb şi tractare inclusă în RCA înseamnă costuri suplimentare şi consideram ca acest tip de RCA cu diferite facilităţi trebuie să fie opţional pentru client", potrivit comunicatului.

Totodată, patronatele mai susţin că autovehiculul la schimb ar trebui să fie o opţiune de RCA pe care clienţii să o poată alege.

"De asemenea, autovehicul la schimb ar trebui să fie o opţiune de RCA pe care sa o poată alege clienţii, pretabilă în special la autoturisme utilizate de persoane fizice, foarte dificil de realizat în cazul autovehiculelor comerciale de persoane şi marfă care sunt licenţiate şi necesită eliberarea unei copii conforme a licenţei de transport a operatorului de transport pentru care operează", conform comunicatului UNTRR.

În acest context, patronatele din transporturi susţin că asiguraţii interesaţi de servicii suplimentare pot solicita asiguratorilor produse de tipul RCA+, precum şi RCA++, respectiv RCA+++

"Asiguraţii interesaţi de servicii suplimentare pot solicita asiguratorilor produse gen RCA+ în care este inclus un parbriz sau o tractare pe maximum 30 km pe perioada asigurării de 12 luni sau maşina la schimb, RCA ++ în care sunt incluse doua opţiuni şi RCA+++ în care sunt incluse trei opţiuni. Acestea sunt aspecte comerciale şi nu trebuie să interfereze cu principiile fundamentale ale RCA", susţin reprezentanţii UNTRR.

Potrivit acestora, umflarea despăgubirilor de către service-urile auto a fost unul din motivele pentru care tarifele RCA au crescut în ultimii 2 ani,

"Umflarea despăgubirilor de către service-urile auto a fost unul dintre motivele pentru care tarifele RCA au crescut în ultimii doi ani, în condiţiile în care preţul pe ora de manopera la service-urile independente era şi de cinci ori mai mare decât la reprezentanţe. Considerăm că service-urile auto ar trebui să ceară aceste sume de la clienţii care doresc sa le plătească şi să nu bage mâna în buzunarul tuturor doar ca să facă ei profit şi gaură la asiguratori. În felul acesta, creşterea tarifelor pentru toţi asiguraţii RCA este sigură", se mai menţionează în comunicat.

Totodată, patronatele din transporturile rutiere solicită Camerei Deputaţilor adoptarea cât mai repede a noii legi RCA în care să fie incluse toate amendamentele trimise de transportatorii rutieri

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.