Logo
Imprimă această pagină

STUDIU. Șoferii care nu dorm suficient au atenția unui om beat

STUDIU. Șoferii care nu dorm suficient au atenția unui om beat

Privarea de somn împiedică celulele cerebrale să comunice în mod corespunzător, acest lucru afectând felul în care oamenii percep lumea din jurul lor, conform unui studiu recent, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Cercetarea, care poate avea implicaţii serioase în ceea ce priveşte conducerii autovehiculelor în condiţii de oboseală, demonstrează că anumite zone ale creierului se ''opresc'' pentru a se odihni, chiar dacă o persoană este încă trează.

În urma scanării creierelor persoanelor private de somn, o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Los Angeles din California (UCLA) a descoperit, în premieră, că oboseala întrerupe comunicarea între celulele creierului şi previne codificarea amintirilor în mod corespunzător. De asemenea, aceasta poate cauza pierderi temporare ale memoriei şi scăderea capacităţii vizuale.

Ca urmare, o persoană obosită ar putea să nu observe un pieton care păşeşte în faţa unei maşini. ''Privarea corpului de somn le fură de asemenea neuronilor capacitatea de a funcţiona corespunzător'', a declarat medicul Itzhak Fried, profesor de neurochirurgie la UCLA. ''Astfel, se ajunge la lacune cognitive în ceea ce priveşte modul în care percepem lumea din jurul nostru şi cum reacţionăm la aceasta'', a mai spus el, adăugând că ''somnul neadecvat are o influenţă asupra creierului similară cu aceea generată de consumul excesiv de alcool. Totuşi, nu există standarde legale sau medicale pentru identificarea şoferilor foarte obosiţi aflaţi în trafic aşa cum există pentru cei cu alcoolemie ridicată''.

Pentru această cercetare publicată în jurnalul Nature Communications oamenii de ştiinţă au studiat 12 pacienţi cu epilepsie privaţi de somn care avuseseră electrozi conectaţi la creiere şi cărora li s-a cerut să împartă pe categorii, cât de rapid posibil, o varietate de imagini. Cu cât pacienţii erau mai somnoroşi, cu atât ei îndeplineau mai greu sarcina ce le fusese atribuită. În plus, rezultatele scanărilor au demonstrat că pe măsură ce răspunsul pacienţilor încetinea, acelaşi lucru se întâmpla şi cu activitatea neuronilor lor.

''Am observat cu fascinaţie modul în care privarea de somn a întrerupt activitatea celulelor creierului'', a adăugat dr. Yuval Nir de la Universitatea din Tel Aviv, unul dintre autorii principali ai cercetării.

Studiul a evidenţiat, de asemenea, că în zonele în care neuronii acţionau mai lent, undele cerebrale prezentau la rândul lor o încetinire a activităţii, acest lucru sugerând că zona respectivă încerca să doarmă. ''Fenomenul sugerează că regiunile selectate din creierele pacienţilor moţăiau, acest lucru cauzând lacune mentale, în timp ce restul creierului era treaz şi funcţiona normal'', a adăugat profesorul Fried.

Studii anterioare au identificat asocieri între privarea de somn şi creşterea riscului de depresie, obezitate, diabet, infarct, accident vascular cerebral şi cu comiterea unor erori medicale.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.