ȘOC! Salariile parlamentarilor cresc cu 500 de lei. Veniturile a 2.000.000 de angajaţi români SCAD!

ȘOC! Salariile parlamentarilor cresc cu 500 de lei. Veniturile a 2.000.000 de angajaţi români SCAD!

Indemnizatiile brute ale deputatilor au fost majorate de la 1 ianuarie, gratie cresterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, in functie de care se calculeaza aceste indemnizatii. Coroborata cu Legea salarizarii unitare si cu transferul contributiilor la angajator, cresterea indemnizatiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, in timp ce cresterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%.

Ca urmare a acestei majorari, un parlamentar ajunge la o indemnizatie de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decat in luna decembrie.

Informatia, anuntata initial de Digi 24, a fost confirmata, intr-o interventie telefonica, de deputatul Daniel Fenechiu (PNL), care a precizat insa ca nu i se corect ca salariile deputatilor sa fie majorate in timp ce o serie de bugetari pierd bani in urma modificarilor legislative.

Daniel Fenechiu a declarat ca i s-a majorat venitul "cu cateva sute de lei", vorbind despre o indemnizatie mai mare cu 500 de lei.

Iata cateva exemple de majorari oferite de Digi24:
Indemnizatie bruta deputat luna decembrie: 13.050 lei
Indemnizatie bruta deputat ianuarie: 17.100 lei
Indemnizatie neta deputat decembrie: 9.153 lei
Indemnizatie neta deputat ianuarie: 9.993 lei
Intrebat luni daca i s-a marit salariu, Liviu Dragnea a raspuns ca nu si-a verificat cardul. La insistentele ziaristilor, Dragnea a spus ca, din cate a vorbit cu secretarul general al Camerei, "din toti cei care primesc salarii se pare ca la 3% nu sunt cresteri, sunt foarte mici scaderi" iar "la 97% sunt cresteri".
Pe de alta parte, Presedintele federatiei sindicale SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu, a declarat, luni, pentru Agerpres ca veniturile vor scadea in spitalele mono-profil, mai exact pentru sectia de psihiatrie, TBC si boli infectioase.

"Salariile vor creste in sanatate doar la medici, dar nici medicilor nu le vor creste salariile atat cat a fost estimat... In sanatate insa sunt cazuri unde se diminueaza salariul si pot sa va dau cateva exemple: in patologie vor fi scaderi salariale, la spitalele mono-profil, ma refer aici la psihiatrie, TBC si infectioase, unde existau sporuri mari, inclusiv pentru personalul TESA, acum vor avea diminuari drastice, de 40%.... Mai sunt cazuri in asistenta sociala, unde un sef de centru castiga cat un muncitor necalificat, iar muncitorul necalificat a putut sa isi negocieze, pe baza salariului din iulie a anului trecut, direct cu primaria, la salariul de referinta al viceprimarului", a spus Husanu.
Peste doua milioane de salariati din mediul economic concurential ar putea fi afectati in urma aplicarii OUG 79/2017 privind transferul contributiilor de la angajator in brutul angajatului, a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, contactat de HotNews.ro. Acesta spune ca pana acum in Revisal s-ar fi inregistrat acte aditionale doar pentru 48% din contractele de munca. In sectorul bugetar, ar putea fi afectati circa 30.000 de salariati, insa din alt motiv si anume neincadrarea corecta in noile grile de salarizare, conform Legii 153/2017.
In absenta acestor acte aditionale, salariile a doua milioane de oameni vor scadea cu pana la 20%.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.