Șoc. Convoaie de camioane de marfă fără şofer, testate pe autostrăzile din Marea Britanie Recomandat

Șoc. Convoaie de camioane de marfă fără şofer, testate pe autostrăzile din Marea Britanie

Convoaie de camioane de marfă fără şofer urmează să fie testate pe autostrăzile din Marea Britanie, informează vineri agenţia Xinhua citând un anunţ al Departamentului de Transport (DfT) din această ţară.

Guvernul britanic a anunţat că va acorda 10,4 milioane de dolari pentru finanţarea acestor teste în cadrul cărora autovehiculele grele de marfă vor circula în coloană pe autostrăzile importante.

Camioanele se vor deplasa în ''plutoane'' formate din trei autovehicule având accelerare sincronizată şi sistemele de frânare şi direcţie controlate prin tehnologie de la distanţă de către prima maşină din coloană, conform DfT.

Departamentul este de părere că aceste convoaie de camioane ar putea avea beneficii importante pentru şoferi şi pentru mediul de afaceri din Marea Britanie. DfT a precizat că toate autovehiculele din convoaie vor avea în permanenţă un şofer la bord ca măsură de precauţie, pregătit să preia controlul în orice moment.

''În cazul în care va avea succes, această tehnologie ar putea avea beneficii majore pentru şoferi şi afacerile din Marea Britanie'', a declarat un purtător de cuvânt al departamentului. ''Un şir de camioane care rulează aproape unul de altul face ca autovehiculul din faţă să împingă aerul din calea celor din spate, acestea devenind mai eficiente, reducându-se emisiile şi îmbunătăţindu-se calitatea aerului'', a completat el.

Ministrul Transporturilor, Paul Maynard, a declarat că tehnologia va îmbunătăţi vieţile oamenilor, însă a amintit că sunt necesare asigurări că ''tehnologia este sigură şi că funcţionează bine pe drumurile noastre (publice - n.r.)''. ''Acesta este motivul pentru care investim în aceste teste'', a adăugat acesta.

Edmund King, preşedintele Automobile Associations şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la această iniţiativă. ''Cu toţii vrem să promovăm eficienţa consumului de combustibil şi să reducem congestia traficului, însă nu suntem încă convinşi că plutoanele de camioane pe autostrăzile din Marea Britanie este soluţia. Avem unele dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Europa, cu numeroase ieşiri şi intrări. Poate că plutoanele funcţionează bine pe autostrăzile întinse din deşerturile din Arizona sau Nevada, însă aici nu este America'', a declarat King, potrivit sursei citate.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.