Șoc. Ambulanța în grevă

Șoc. Ambulanța în grevă

indicatul Ambulanţa ar putea declanşa proteste săptămâna viitoare dacă Comisia de muncă din Camera Deputaţilor va aproba legea salarizării cu prevederea care limitează sporurile la 30% la ordonatorul de credite, a anunţat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş.

"Este o mare problemă, pentru că personalul din serviciile de ambulanţă va avea cele mai mari pierderi, în urma limitării cumulului de sporuri la 30% la ordonatorul de credite, adică pe unitate. Acest protest va fi declanşat în situaţia în care Ministerul Muncii nu vrea să cedeze", a declarat Chiș.

Preşedintele Sindicatului Ambulanţa susţine că nu vor putea să se încadreze în plafonul de 30%, deoarece personalul de pe ambulanţe ajunge la un spor de circa 27-28% potrivit Agerpres.

"În acele condiţii, imaginaţi-vă că nu avem cum să ne încadrăm, întrucât în ambulanţă avem spor de sâmbătă, duminică, sărbători legale, sporuri de tură, care, cumulat, ajung la 27-28%, spor de condiţii periculoase, de care beneficiază personalul din ambulanţe care face teren, iar aici o să avem o problemă, care duce la scăderea salarizării, comparativ cu cea actuală. Dacă va creşte baza, conform proiectului, se vor pierde veniturile salariale lunare propriu-zis, care reies din cumulul de sporuri şi din salariul de bază, aceasta este problema cea mai stringentă", a mai spus liderul sindical.

Potrivit sursei citate, în funcţie de decizia Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor cu privire la legea salarizării, protestele ar putea fi declanşate săptămâna viitoare.

"Aşa cum am menţionat, aşteptăm discuţii cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii. În situaţia în care astăzi (marţi, n.r.), în Senat, se va aproba varianta susţinută de Ministerul Muncii, fără să se ţină cont de amendamentele care au fost depuse de noi, sigur, ne rezervăm dreptul de a face lobby şi presiuni la momentul discuţiilor din Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, care va fi decizional. În perioada aceasta aşteptăm să avem discuţii cu ministerul responsabil de salarizare în România. Proteste sunt posibile şi în ziua în care se va discuta în Parlament, probabil marţi sau miercuri, depinde ce se întâmplă astăzi în plenul Senatului. Mai sunt probleme, dar aceasta este cea mai acută", a mai spus preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa.

La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, arăta că prin noua lege a salarizării toate sporurile vor fi plafonate la 30% pentru a termina cu "sarabanda asta a sporurilor".

"De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau sa fie la 2.000, la 3.000 de lei şi veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos până la urma sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca să terminăm cu sarabanda asta a sporurilor şi să ştii foarte clar ce ai în plată", a explicat ministrul Muncii în 4 aprilie.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.