Prima țară care spune NU CAMIOANELOR și vehiculelor ușoare alimentate ELECTRIC

Prima țară care spune NU CAMIOANELOR și vehiculelor ușoare alimentate ELECTRIC

Norvegia, lider mondial în domeniul vehiculelor cu zero emisii, a propus joi "taxa Tesla", menită să reducă facilităţile fiscale pentru maşinile electrice mari, o decizie intens criticată, transmite AFP 

Maşinile electrice, care până acum erau scutite de la taxele masive impuse altor vehicule, reprezintă de la începutul anului 20% din înmatriculările noi din Norvegia, o cotă de piaţă care nu se întâlneşte în nicio altă ţară. 

În proiectul de buget pe 2018 prezentat joi Parlamentului, Guvernul sugerează renunţarea la facilităţile fiscale pentru maşinile electrice cu o greutate de peste două tone. Propunerea a fost botezată "taxa Tesla" deoarece afectează în primul rând modelele produse de Tesla. 

Cumpărarea unui nou Tesla X va costa mai mult cu aproximativ 70.000 de coroane norvegiene (7.500 euro, 8.800 dolari), arată Agerpres. 

Justificând măsura propusă, ministrul de Finanţe Siv Jensen a explicat că aceste maşini electrice cu o greutate de peste două tone evacuează tot atâtea gaze de eşapament ca şi maşinile pe benzină şi motorină şi, prin urmare, proprietarii ar trebui să plătească mai mult. 

Propunerea a provocat dezbateri intense. 

"Este o taxă bombă. Nici şoferii şi nici industria auto nu se aşteptau la aşa ceva. Ea trimite un semnal greşit către norvegieni şi restul lumii", într-un domeniu în care ţara noastră este văzută ca un model, a afirmat secretarul Asociaţiei vehiculelor electrice norvegiene, Christina Bu. 

Aceasta a subliniat că Norvegia şi-a stabilit o ţintă ambiţioasă, de interzicere a vânzărilor de maşini noi pe benzină şi motorină până în 2025. 

Pe lângă subvenţii, în Norvegia utilizarea staţiilor de încărcare şi parcările din centrul oraşelor sunt gratuite, iar liniile pentru autobuze pot fi folosite de maşinile electrice.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.