Logo
Imprimă această pagină

PATRONUL JOST GROUP A FOST ARESTAT Recomandat

PATRONUL JOST GROUP A FOST ARESTAT

Patronul unei importante companii belgiene din sectorul transportului rutier de mărfuri, bănuit că a angajat în condiţii precare mii de şoferi proveniţi din Europa de Est, în special români, a fost arestat preventiv în Belgia.
Descinderile poliției au făcut parte dintr-o campanie națională de combatere a așa-zisului “dumping social”, a anunţat justiţia din această ţară.

Operațiunea a început în prima parte a lunii mai, când politia belgiană a descins în 20 de sucursale ale companiei de transport luxemburgheze pentru a verifica actele șoferilor care era prezenți în acel moment în firmă. La descindere au fost descoperiți mai mulți șoferi din România care se odihneau într-un camion înmatriculat în România. Percheziții au avut loc și în România.

Un grup multinațional
Roland Jost, patronul Grupului Jost, ce are 1.650 de angajaţi în 12 ţări europene şi în Maroc, a fost inculpat luni după o serie de 15 percheziţii efectuate în Belgia, Luxemburg şi România. El a fost plasat în arest preventiv, împreună cu alte două persoane pentru conducerea unui grup infracţional. O a patra persoană, de asemenea inculpată însă eliberată condiţionat, este considerată doar un simplu membru al respectivului grup infracţional. Grupul Jost are o flotă de 1.300 de capete tractor și în 2016 a avut o cifră de afaceri de 270 de milioane de euro.
Capetele de acuzare sunt grave şi includ exploatarea de fiinţe umane -pentru condiţiile în care trăiau şoferii-, spălare de bani, escrocherie, evaziune fiscală, încălcarea legislaţiei muncii şi neplata drepturilor salariale.
Prejudiciul rezultat în urma neplăţii salariilor pentru cei circa 1.100 de şoferi şi a taxelor către fiscul belgian este estimat la circa 55 de milioane de euro, sumă ce ar putea fi de fapt mai mare.
În contextul extinderii Uniunii Europene către ţările din est, companii din statele vest-europene resimt “o presiune a preţurilor care le împinge să caute şoferi în est”, a spus cotidianului La Libre Belgique secretarul general al Uniunii profesionale pentru transport şi logistică din Belgia, Michaël Reul.
„Sub acest nume (Jost, n.r.), firma belgiană a creat o altă firmă în România, în speţă. Şoferii, care în mod normal ar fi intrat sub jurisdicţia sistemului social belgian, se întorc pe sistemul social românesc, care este mai avantajos (pentru angajator, n.r.) decât cel belgian. Este vorba de o afacere de dumping social şi fraudă socială. Paguba se ridică la 55 de milioane de euro”, a explicat un oficial belgian.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.