Patronatele din Transporturi cer prelungirea plafonarii RCA Recomandat

Patronatele din Transporturi cer prelungirea plafonarii RCA

Patronatele din transporturile rutiere, respectiv UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM şi ARTRI, solicită Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurărilor RCA, în condiţiile în care o nouă lege în acest domeniu nu este încă în vigoare, se arată într-un comunicat al patronatelor, remis, vineri, AGERPRES.

"Avansul din perioada 2014 - 2016, când tarifele RCA au crescut cu 500% în cazul firmelor de transport rutier, deşi daunalitatea a urcat doar cu 10%, ne-a arătat că piaţa asigurărilor RCA este complet neconcurenţială. Astfel, companiile de asigurări au stabilit tarifele RCA ca la bazar, au inclus în acestea toate costurile operaţionale, deşi nu ţineau de segmentul RCA, şi profitând de faptul că asigurarea RCA este obligatorie au solicitat firmelor de transport rutier tarife uriaşe pentru a-şi creşte ratele de profit şi capitalizarea", potrivit comunicatului.

O nouă lege RCA ar trebui să aducă ordine pe această piaţă, să stabilească un tarif de referinţă şi să nu mai permită derapaje din partea firmelor de asigurări ca în trecut, spun transportatorii.

"Având în vedere că noua lege RCA se află încă pe circuitul de avizare, iar perioada de plafonare se încheie în aproape două săptămâni, patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită Guvernului, Parlamentului, ASF şi Consiliului Concurenţei măsuri urgente pentru continuarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA pentru încă 6 luni", se mai arată în comunicat.

Potrivit Legii concurenţei nr. 21/2006, art. 4, alin. 3, "în sectoarele economice sau pe pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe".

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.