Panică. Niciun service autorizat să recondiționeze bare de protecție, jante sau componente

Panică. Niciun service autorizat să recondiționeze bare de protecție, jante sau componente

Niciun service auto din țară nu este autorizat în prezent pentru a recondiționa bare de protecție, jante sau alte componente de caroserie, ci numai pentru reparații prin înlocuire a acestor componente, declară într-un interviu HotNews.ro Mihai Dogărescu, șef departament supraveghere piață la Registrul Auto Român (RAR). Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei. Service-urile acuză că sunt prinse între ciocan și nicovală, în condițiile în care unii asigurători insistă pentru reparații și nu pentru înlocuire. În replică, asigurătorii spun că oficialii RAR și ASF fac parte din comisia de avizare a specialiștilor de constatare daune și că reparația este o soluție permisă în manualul de certificare a acestora.
Principalele declarații ale lui Mihai Dogărescu, șef departament supraveghere piață în cadrul Registrului Auto Român (RAR):

- Service-urile auto pot să efectueze doar operațiile pentru care sunt autorizate. Autorizațiile se emit de RAR în urma unui audit tehnic. Momentan nu este niciun atelier autorizat privind recondiționarea componentelor.
- În prezent, sunt autorizate peste 11.000 de service-uri auto la nivel național. Dintre acestea, 2974 sunt autorizate pentru reparație caroserie. Din cele 2974 service-uri autorizate pe caroserie, avem 841 de service-uri autorizate să intervină pe structura de rezistență a autovehicului - șasiu și caroserie autoportantă. Niciunul nu este autorizat să recondiționeze bare de protecție.
- Pentru jantă, roată, nu a venit cineva ca să obțină autorizație sau care să prezinte documentație de reparație a unei jante - nu există documentație de reparație de la producătorul vehiculului sau al jantelor.
- Dacă vorbim de partea din față a vehiculului vorbim de sistemul de protecție pietoni - bară față, capotă, aripi, stâlpul A - toate aceste componente au un regim special - sunt supuse la niște probe de impact - limite de absorbție - orice intervenție pe această componentă modifică cumva structura acelei componente. Pe recondiționări de componente nu este niciun service autorizat.
- Au fost câteva plângeri la RAR în care Registrul a fost sesizat de câteva service-uri privind insisteța societății de asigurări de a menține soluția inițială precizată de asigurator. La o citire a legislației din asigurări, norma 20 care reglementează asigurările RCA se precizează la art 19, alin 12, că soluția finală de reparații este a unității reparatoare și din punct de vedere tehnic trebuie să înțelegem că aceasta este soluția corectă. Dacă asiguratorul insistă este o încălcare a Normei 20, iar acest lucru stă în atribuțiile ASF.
- În ultima perioadă am primit până în 20 de reclamații - o parte de la service-uri, o parte de la societățile de asigurări.
- Societățile de asigurări ne-au înștiintat că sunt service-uri care au efectuat reparații neautorizate - au făcut reparații pe structura de rezistență a vehiculului fără să aibă autorizație. Am făcut un control și service-urile care nu respectau autorizația au fost sancționate.
- Din partea servie-urilor, reclamațiile au fost că asiguratorul insistă pe soluția inițială stabilită de specialistul de constatare daună. Am verificat și am sesizat ASF că acea societate de asigurări trebuie atenționata pentru a respecta legislatia.
- De la 1 ianuarie până în prezent am făcut 215 controale în care s-au depistat ateliere neautorizate și au fost sancțiuni în valoare de 163.000 de lei. Comparativ cu anul trecut, cifrele sunt în scădere pentru că societățile au înțeles că trebuie să respecte legislația.
- Amenzile sunt destul de mari - pleacă de la 3.000 de lei pentru lipsa inspecțiilor finale care să confirme că autovehiculul indeplinește condițiile de a reveni în circulație și până la 10.000 de lei pentru lipsa de autorizație."

Florin Pandele, patronul AutoCar Service: Unitățile service se află între "ciocan și nicovală" și sunt răspunzătoare în cazul în care lucrurile degenerează

Florin Pandele, patronul AutoCar Service, un service auto din Voluntari a precizat pentru HotNews.ro ce probleme au service-urile în prezent.

"Este o mare problemă a service-urilor autorizate de Registrul Auto Roman, deoarece sunt supuse unor presiuni din partea asigurătorilor de reducere a costurilor, fără a ține cont de specificațiile producătorilor și a normelor europene în materie de siguranță rutieră.
La nivel național există o singură autoritate care supraveghează, controlează și autorizează unitățile service și anume, Registrul Auto Român.
Registrul Auto Român nu a autorizat nici un operator economic (service auto) să efectueze reparații prin recondiționare a pieselor precum a barelor, a jantelor dar atenție nici a pieselor de caroserie, ci doar reparație prin înlocuire a acestor elemente. Pe bună dreptate registrul nu poate decât să respecte directivele europene, precum și recomandarea tuturor producătorilor auto care cu riscul de a mă repeata, spun clar: “orice piesă avariată se înlocuiește”. Nu regăsim în aceste manuale soluții de reparare.
Totodată, dispozițiile legale în materie de RCA (Art.19 alineat 12 din Norma 20/2017) prevăd că "Soluţiile tehnice finale de remediere a avariilor se stabilesc de către unitatea reparatoare, în acord cu documentaţia tehnică din manualul de reparaţie al producătorului auto, şi sunt acceptate de către persoana prejudiciată", reglementări care au fost recunoscute de toți participanții la proiectul de lege și norma RCA, inclusiv de către societățile de asigurări prin UNSAR. Aceste articole s-au implementat în legislație pentru a putea respecta normele europene precum și recomandările producătorilor auto.
Acum, unitățile service se confruntă cu o situație nemaîntâlnită în anii anteriori în care, pe de-o parte sunt obligate să respecte dispozițiile legislației în domeniul transporturilor (RNTR), autorizația emisă de Registrul Auto Roman (sunt autorizate doar pentru reparație prin înlocuire), dispozițiile din manualul de reparație al producătorului auto, dispozițiile legii RCA și a normei de aplicare, iar pe de altă parte, societățile de asigurări, care sunt instituții financiare cu cod CAEN unic în acest sens, impun abuziv soluții tehnice contrare legislației și manualului producătorului, fără a avea pregătirea, accesul la manualele producătorilor sau vreun drept de stabilire a soluțiilor tehnice finale.
În cazul unei reparații neconforme, beneficiarul lucrării de reparație va trage la răspundere doar unitatea service care a făcut reparația, iar nu societatea de asigurări care a impus o soluție tehnică neconformă, în mod abuziv, cu încalcarea dispozițiilor legale în materie de RCA. Din păcate, lunar, sunt mii de altfel de soluții abuzive care încalcă grav actuala legislație. Vreau să menționez că sunt și societăți de asigurare care au început să respecte legislația, din păcate maxim o treime din acestea.
De aici rezultă o singură concluzie: unitățile service se află între "ciocan și nicovală" și sunt răspunzătoare în cazul în care lucrurile degenerează. Dacă încalcă autorizația RAR și manualul producătorului în sensul adoptării soluției asigurătorului este amendată și riscă retragerea autorizației de către RAR, iar dacă respectă legea și manualul producătorului, societatea de asigurări ajustează contravaloarea reparației pe motiv că reperul în cauză are o altă soluție tehnică decât cea impusă de aceștia. Aceste ajustări ajung și până la 50% din valoarea unei reparații, costuri pe care unitatea reparatoare trebuie să le suporte timp de minim 3 ani până la câștigarea în instanță a procesului intentat de păgubit sau unitatea reparatoare privind abuzul asigurătorului. Nu toți păgubiții au resursele financiare pentru a apela la un avocat. Din acest motiv, rolul ASF este decisiv să intervină rapid și eficient atunci când un asigurat sau un păgubit depun petiții la obiect cu menționarea legii.
Mă repet, asistăm la un fenomen și nu cazuri izolate. Peste 70% din soluțiile cerute de unitățile reparatoare sunt respinse abuziv de unele societăți de asigurări, aceste unități fiind constrânse financiar sau prin contracte de colaborare cu aceștia, să accepte contrar legii, soluția impusă de asigurător.
Unitatea noastră a formulat numeroase sesizări la ASF prin care le-a adus la cunoștință încălcarea dispozițiilor legale și a manualului producătorului. În astfel de cazuri, am atașat inclusiv extrase din manualul producătorului pentru a convinge asigurătorii și ASF că soluția tehnică adoptată de unitatea noastră a fost luată în cunoștință de cauză, cu simțul răspunderii și cu respectarea manualului producătorului, însă eforturile noastre nu au dat roade până în prezent.

Ce spun firmele de asigurare: Inspectorii de daună sunt avizați de ASF și RAR, iar manualul care stă la baza certificării acestora permite recondiționarea pieselor

 

Click pentru a deschide

Contactați de HotNews.ro, oficialii UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) susțin că 'faptul că nu există unități reparatoare autorizate pentru efectuarea de reparații prin recondiționare nu echivalează în niciun caz cu interdicția acestei modalități de reparație".

Asiguratorii subliniază că inspectorii de daună sunt avizați de ASF și de RAR, iar manualul care stă la baza certificării acestora permite recondiționarea pieselor și consideră ca RAR ar trebui să clarifice actuala situație paradoxală din piață, care ar putea afecta categoria profesională a tinichigiilor auto.

Redăm mai jos integral reacția UNSAR:

"Conform reglementărilor din domeniul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, specialistul de constatare daune poate propune soluțiile tehnice inițiale.

Astfel, Legea 132/2017 privind asigurarea RCA (Capitolul 5, art. 18, alin. 12) prevede faptul că „Personalul care efectuează constatarea daunelor este avizat de A.S.F. pe baza certificării iniţiale şi a validării continue a competenţelor profesionale de către Institutul de Studii Financiare. Modalitatea de avizare şi înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor se stabileşte prin reglementări ale A.S.F”.

În plus, Norma ASF 20/2017 (la art. 20, alin. 5) stipulează următoarele atribuții și responsabilități pentru specialistul de constatare daune: „a) deţine cunoştinţe astfel încât să fie capabil să constate prejudiciul şi să dimensioneze avariile în concordanţă cu legislaţia şi prevederile contractuale aplicabile fiecărui caz în parte; b) constată, efectuează evaluarea iniţială a avariilor şi propune soluţiile tehnice pentru readucerea vehiculului la starea tehnică de dinaintea producerii accidentului”.

Așa cum este specificat și în reglementările amintite, subliniem că este obligatoriu ca specialistul să fie avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, avizul fiind acordat în urma susținerii unui test în cadrul Institutului de Studii Financiare.

Manualul obligatoriu folosit la examinarea pentru obținerea certificatului de specialist de constatare daune conține numeroase trimiteri la modul în care poate fi făcută reparația (prin îndreptare, sudare etc.) și diferențierea clară între reparație și înlocuire, cu mențiunea că ambele sunt permise.

Redăm mai jos doar câteva dintre aceste trimiteri. Sublinem că pe parcursul lucrării pot fi întâlnite numeroase alte exemple.

- “Până acum ceva timp, repararea jantelor din aliaj comercializate de către producătorii de automobile era interzisă, însă noile tehnologii dezvoltate fac posibile aceste operațiuni. Repararea jantelor din aliaj este posibilă astăzi datorită utilizării materialelor noi pentru vopsea și metal de umplere, precum și datorită metodelor tehnologice moderne de reparații, aceste operațiuni realizându-se la un nivel ridicat în ceea ce privește calitatea reparațiilor.” (pag. 93)
- “Atunci când se repară avariile caroseriei este necesar să se restaureze structura și rezistența inițială, recomandată de către producător, pentru a garanta siguranța pasagerilor.” (pag. 103)
- “Pentru viitor, pentru zona de constatare, există deja produse aflate în stadiul de pilot, pentru o captură de daune realizată prin încercuirea zonei afectate de pe un reper avariat, pe planșele grafice, având în spate o logică de generare automată de operații, astfel încât să se elimine și ultimul obstacol al unei transparențe complete și anume timpii de reparație la un reper care nu justifică înlocuirea, timpi, încă, dimensionați subiectiv.“ (pag. 197 - 198)
- “Părţile componente sau piesele avariate se pot înlocui numai dacă valoarea reparaţiilor egalează sau depăşeşte valoarea de asigurare a acestora, ori dacă procesele tehnologice existente nu permit reparaţia.” (pag. 306)

“Soluția tehnică poate consta în:
- 1. repararea pieselor avariate astfel încât prin tehnologiile existente și prevăzute în manualul de reparație al producătorului vehiculului, acesta să poată fi readus la starea tehnică anterioară producerii accidentului;
- 2. în cazul pieselor vopsite una dintre soluțiile tehnologice de reparație poate fi și revopsirea acestora, în situația în care nu prezintă deformări;
- 3. înlocuirea pieselor avariate în situația în care valoarea reparaţiilor egalează sau depăşeşte valoarea acestora, ori dacă procesele tehnologice existente și prevăzute în manualul de reparație al producătorului vehicului, nu permit reparaţia; (pag. 325)
- “În cazul avariilor produse unor piese din materiale deosebite (aluminiu, fibră de carbon, ș.a.) pentru care nu se poate stabili soluția certă de reparat sau de înlocuit la momentul constatării, se va adopta inițial aceeaşi soluţie tehnică ca în cazul pieselor din materiale uzuale, cu menţionarea faptului că este vorba de un anume material şi că se vor face demersurile necesare astfel încât până la începerea reparației să se clarifice care este soluția corespunzătoare conform tehnologiei prevăzute de producătorul vehiculului.” (pag. 326) etc..

În plus, din comisia de avizare a specialistului de constatare daune fac parte reprezentanți ai ISF (evaluatori numiți de ISF) și reprezentanți ai Registrului Auto Român, iar certificatul de competențe acordat conține atât sigla ISF, cât și pe cea a RAR, după cum se poate vedea în imaginea alăturată.

În prezent, piața de asigurări auto se confruntă cu o situație paradoxală: pe de o parte avem un manual care stă la baza certificării constatatorului de daune și care precizează clar faptul că reparația, altfel decât prin înlocuire, este permisă, și practicile din piață din ultimii peste zece ani (de când Ordinul RNTR 9, la care fac trimitere reprezentanții service-urilor, a intrat în vigoare) când unitățile reparatoare auto au folosit constant tehnici de reparație a mașinii, iar pe de altă parte avem recenta poziție a oficialilor RAR, conform cărora în prezent niciun service auto din România nu este autorizat pentru recondiționarea anumitor componente auto, ci numai pentru înlocuirea acestora.

Mai mult, în declarațiile citate ale reprezentantului service-ului auto se menționează faptul că “autorizația RAR și manualul producătorului” nu permit reparația prin recondiționare, însă acest lucru nu este real.

În primul rând, faptul că nu există unități reparatoare autorizate pentru efectuarea de reparații prin recondiționare nu echivalează în niciun caz cu interdicția acestei modalități de reparație pentru anumite categorii de piese, ci, cel mult, poate semnifica faptul că, până în prezent, nu au existat solicitări de autorizare pentru astfel de reparații sau, daca au existat, nu îndeplineau cerințele necesare autorizării. În plus, suportul de curs pentru specialistul de constatare daune conține numeroase citate din manuale ale producătorilor, care precizează că reparația prin recondiționare este permisă.

Considerăm că doar oficialii RAR sunt în măsură să lămurească situația creată în ultimele luni, situație care poate avea un impact negativ la nivel de piață și care afectează o întreagă categorie profesională, cea a tinichigiilor auto, care își văd pus în pericol modul de desfășurare a activității profesionale.", au precizat pentru HotNews.ro oficialii UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România).

ASF susține că nu își poate exprima opinia asupra aspectelor de natură tehnică reclamate de asigurați

Contactați de HotNews.ro, oficialii Autorității de Supraveghre Financiară (ASF) au precizat că nu își pot exprima o opinie asupra unor aspecte tehnice care nu țin în mod exclusiv de aplicarea legislaţiei din domeniul asigurărilor.

"Conform OUG 93/2012, Autoritatea de Supraveghere Financiară contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor de pe aceste pieţe.

Potrivit competențelor legal atribuite, ASF nu îşi poate exprima opinia asupra aspectelor de natură tehnică reclamate de asigurați, beneficiari, contractanți și persoanele prejudiciate, a căror rezolvare este determinată de modul de administrare a unor probe, demers ce nu ține în mod exclusiv de aplicarea legislaţiei din domeniul asigurărilor.

În anul 2017 au fost înregistrate la ASF, din partea unităților reparatoare, în mod unic pe petent, un număr de 148 petiții, iar în primul semestru al anului 2018 au fost înregistrate 67 petiții, în calitate de mandatar al persoanei prejudiciate.

Aspectele reclamate de către unitățile reparatoare au vizat atât modalitatea de stabilire a cuantumului despăgubirilor de către asigurător, respectiv plata parțială a sumelor facturate, cât și soluțiile tehnice stabilite de către asigurător pentru unele repere avariate.

În cursul anului 2017, în activitatea de soluționare a petițiilor au fost identificate anumite aspecte de divergență între unitățile reparatoare și asigurători, legate de soluțiile tehnice stabilite de aceștia pentru aducerea vehiculului la starea anterioară producerii evenimentului.

Pentru clarificarea aspectelor sesizate de petenți și în scopul identificării celor mai bune soluții ce țin de competența sa, ASF a solicitat clarificări Registrului Auto Român, care este organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor ca autoritate competentă în domeniul vehiculelor rutiere, siguranţei rutiere, protecţiei mediului înconjurător şi asigurării calităţii. Mai mult, ASF și RAR au semnat un protocol de colaborare în baza căruia instituția noastră poate solicita acordarea asistenței de specialitate în orice problemă care privește competența acestuia.

Ca urmare a acestui dialog instituțional, acolo unde situația a impus-o, au fost demarate demersuri privind asigurarea conformității entităților reglementate și supravegheate de ASF cu prevederile legale în vigoare.

În cursul lunii noiembrie 2017 a fost organizată la sediul autorității o întâlnire cu directorii departamentelor de daune ale societăților autorizate să încheie polițe RCA și CASCO, în scopul clarificării unor aspecte legate de modalitatea de instrumentare și soluționare a dosarelor de daună auto.

În cazul în care persoanele asigurate/păgubiții se confruntă cu situații în care își consideră prejudiciate drepturile, aceștia trebuie să se adreseze autorităților care au atribuții și competențe specifice în domeniul respectiv, în vederea aplicării măsurilor necesare respectării cadrului legal." (hotnews.ro)

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.