Logo
Imprimă această pagină

OFICIAL. Transportatorii forțați să crească prețurile după introducerea accizei

OFICIAL. Transportatorii forțați să crească prețurile după introducerea accizei

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) dezaprobă măsura creşterii accizei la carburanţi, considerând că aceasta va duce la majorarea preţurilor la toate bunurile şi serviciile, putând antrena o nouă tendinţă inflaţionistă după o perioadă de relativă stabilitate a preţurilor în România, dar şi la închiderea unor firme româneşti de transport şi, implicit, pierderea unor locuri de muncă.

UNPR subliniază că transportatorii vor fi nevoiţi să crească tarifele de transport, fapt care le va aduce prejudicii în relaţiile contractuale pe care le au cu beneficiarii lor.

De asemenea, UNPR avertizează că majorarea preţurilor la carburanţi va antrena reducerea, în mod cert, a cantităţilor de carburant vândute, deoarece transportatorii care efectuează curse externe vor alimenta în ţările de tranzit, unde preţurile vor fi mai mici decât în România (ex. Austria). Având în vedere ponderea carburanţilor în tarifele de transport, firmele româneşti vor fi serios concurate de firme din alte ţări, unde aceste costuri sunt mai reduse, ducând în unele cazuri la reducerea flotelor sau chiar la închiderea unor firme româneşti de transport, atrage atenţia patronatul.

"Suntem alături de toate firmele noastre, dar şi de organizaţiile profesionale din domeniul transporturilor, în demersurile lor de a stopa implementarea măsurilor de creştere a accizelor la carburanţi, acestea fiind, pe termen mediu şi lung, un impediment pentru dezvoltarea firmelor de transport româneşti, pierzând unele din contractele pe care actualmente le deţin, existând şi riscul pierderii unor locuri de muncă", spune UNPR.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, pe 30 august, la începutul şedinţei de Guvern, că accizele la combustibil vor creşte în două etape, de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litrul de combustibil.

Ministrul a spus că măsura de creştere a accizelor la combustibil va fi luată în etape, pentru a nu produce un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ.

"Această măsură se produce în etape pentru a nu produce un şoc la nivelul consumului, şoc care poate genera creşteri de preţ, ar urma scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat, având încasări mai mici la bugetul de stat şi nu se mai atinge un obiectiv", a afirmat Mişa.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.