Noul GUVERN prabuseste BURSA

Noul GUVERN prabuseste BURSA

Indicele BET, care măsoară evoluţia principalelor 12 acţiuni listate la bursă, a scăzut cu 2,72% joi, după revoluţia fiscală anunţată de noul guvern Tudose. Indicele BET-FI a scăzut cu 1,70%, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor din energie, s-a prăbuşit cu 3.,26%.

\

 

Cele mai mari scăderi sunt înregistrate de companiile de stat. Spre exemplu, Transgaz a ajuns astăzi la un record negativ de minus 9%. La ora 16:20 scăderea Transgaz pe bursă era de -2,93%. Electrica s-a prăbuşit cu 3%, în timp ce Nuclearelectrica şi Romgaz au scăzut cu 2,16%, respectiv 2,21%. Transelectrica de asemenea a înregistrat un declin de 3,86%.

Leul de asemenea se depreciază, euro ajungând la ora 16:24 în jurul valorii de 4,57 lei, faţă de 4.5503 cât a fost cursul anunţat de BNR, în timp ce dolarul a crescut uşor peste pragul de 4 lei, la 4,0055 lei, faţă de referinţa de 3.9857 anunţată de BNR.

Iata citeva dintre schimbarile majore propuse in programul de guvernare:

- introducerea impozitului pe venit (in 3 trepte) pentru firme, in locul impozitului pe profit
- cvasi-nationalizarea pilonului 2 (privat) de pensii
- introducerea din 2018 a impozitului pe venitul global pentru persoanele fizice, dublat de depunerea declaratiilor de patrimoniu (adica statul va sti averea fiecarui roman)
- cresterea salariului minim la 2.000 de lei in 2018
- inventarea taxei de solidaritate pentru romanii cu venituri peste 14.500 de lei
- taxa suplimentara pentru produse nocive sanatatii (nu stim care sint acelea)
- restringerea dreptului cetatenilor de a-si deschide firme daca au 2 insolvente la activ
- impozit suplimentar de cel putin 20% asupra profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania
- Firmele vor fi obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata in acord

Practic, guvernul PSD schimba din temelii politica fiscala a statului, renunta la cota unica si pune o presiune uriasa pe un ANAF oricum aproape nefunctional.

Totul, pe fondul aplicarii din 2018 a noii legi a salarizarii bugetarilor, si ea cu un impact major asupra bugetului.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.