Logo
Imprimă această pagină

Noi termene pentru autostrăzile din Moldova

Noi termene pentru autostrăzile din Moldova

Compania de Drumuri ar fi promis că până spre finalul anului va demara procedurile de licitație pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru autostrada A8 Târgu Mureș-Ditrău-Târgu Neamț-Iași, în urma unor discuții purtate cu mai multe asociații civice ce militează pentru demararea proiectelor de infrastructură spre Moldova. Pentru A7 pe axa nord-sud, unde licitațiile pentru proiectare au fost lansate încă din 2016, „poziția oficială a companiei de drumuri este că în luna iulie 2018, cităm, "există șanse" să avem anunțați câștigătorii”, susține Asociația Pro Infrastructura.

Mai multe asociații civice - Impreuna pentru A8, Moldova vrea autostrada și Asociația Pro Infrastructură - au participat la întâlnire cu responsabilii CNAIR în care s-a discutat deblocarea proiectelor de autostradă care trebuie implementate în Moldova: A8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni, A7 Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani și Varianta de Ocolire Bacău.

„Poziția organizației noastre a fost tranșantă, criticând Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru rezultatele dezastruoase în privința autostrăzilor din Moldova. Discuțiile au fost (pe alocuri) foarte aprinse, dure și fără echivoc. Am cerut relansarea licitațiilor de actualizare a studiilor de fezabilitate pentru Autostrada A8 Târgu Mureș-Iași și desemnarea de urgență a câștigătorilor pentru cele 4 licitații aferente Autostrăzii A7 Ploiești-Pașcani, cât și pentru Centura Bacău”, transmite Asociația Pro Infrastructură (API).

”Cu chiu cu vai, am reușit să obținem asumarea (măcar parțială) a unor termene pentru aceste trei proiecte majore”, mai notează ONG-ul.

Pentru Autostrada A8, CNAIR ar fi promis că în trimestrul 4 al acestui an va lansa procedurile de licitație pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru Târgu Mureș-Ditrău-Târgu Neamț-Iași. API susține că cei de la Drumuri au precizat și că deja se lucrează la documentația de atribuire (caietul de sarcini și restul actelor necesare).

 Pentru Autostrada A7 - coridorul Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani - „poziția oficială a companiei de drumuri este că în luna iulie 2018, cităm, "există șanse" să avem anunțați câștigătorii pentru contractele de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru cele patru tronsoane din coridorul Ploiești-Pașcani. Vă reamintim că aceste licitații au fost pornite în noiembrie 2016 (!) și ofertele au fost depuse în perioada iulie-august 2017!”, transmite API.

Un alt proiect de autostradă din Moldova este Centura Bacăului - parte din autostrada A7. Aici licitașia a fost relansată pe finalul anului trecut după ce în aprilie 2017 ) turcii de la Eko Insaat au cerut rezilierea contractului în urma problemelor financiare.

Pe 12 decembrie au fost depuse patru oferte, iar Compania de Drumuri spune că un căștigător va fi anunțat în această lună.

„Așadar, conform declarațiilor oficialilor CNAIR, până pe 30.06.2018 vom avea desemnat constructorul care va executa prima bucată de autostradă din Moldova (aproximativ 16 km)”, potrivit API.

 

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.