Miercurea NEAGRĂ pentru economie

Miercurea NEAGRĂ pentru economie

După câteva ezitări, cabinetul Mihai Tudose va adopta miercuri o serie de schimbări fiscale majore, cu impact pentru toată lumea: angajat, companie, autorități locale. Ordonanța de urgență este pe ordinea de zi, a declarat premierul, deși luni dezmințea acest lucru. Ședința de miercuri este așteptată cu maxim interes și de Banca Națională a României. Guvernatorul deja prognozează o inflație peste cea estimată inițial, cu un vârf în primul trimestru al anului viitor.

 

Măsura cu cel mai mare impact care ar urma să fie adoptată în ședința de miercuri a guvernului este mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

După informațiile contradictorii de luni, premierul Mihai Tudose a confirmat vestea cu maximă economie de cuvinte.

Dimineață, premierul s-a întâlnit cu primari de mari orașe și le-a promis că nu vor avea de suferit ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10%. Din acest fond primeau în jur de 40 de procente autoritățile locale.

Edilii cred că măsura le va provoca găuri mari în bugete.

BNR se așteaptă ca incertitudinile în plan fiscal să provoace creșteri de prețuri.

Mugur Isărescu: "Incertitudinile și riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern și extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale și politicii de venituri, inclusiv în contextul incertitudinilor privind construcția bugetului public pentru anul 2018".

Sindicaliștii pregătesc proteste care ar putea culmina cu greva generală.

"Insistenţa cu care guvernul încearcă să promoveze această măsură nu arată, de fapt, decât o lipsă totală de responsabilitate în raport cu cetăţenii. (…) Ne vom pregăti pentru mari manifestaţii la sfârşitul lunii ianuarie, când vor fi foarte multe categorii care vor resimţi direct în buzunar efectul acestei politici distrugătoare", a declarat pentru Știrile TVR președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Pachetul de modificări ce ar urma să fie adoptat include și creşterea salariului minim la 1.900 lei, scăderea impozitului pe venit la 10%, diminuarea numărului de contribuții sociale, dar și a contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.