MĂCEL la BNR! Dezastru pentru cei cu credite în lei. Veți plăti cu 10% mai mult lunar

MĂCEL la BNR! Dezastru pentru cei cu credite în lei. Veți plăti cu 10% mai mult lunar

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, şi-a continuat creşterea şi astăzi, începând săptămâna la 1,71%, faţă de 1,58% vineri.

Pentru un client cu un credit ipotecar care plătea în urmă cu un an 910 lei pe lună, la indicele ROBOR de astăzi, rată lunară ar creşte cu 110 lei, la 1020 de lei, ceea ce însemnă o creştere de 12%.

La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %.

Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns luni la 1,78%, de la 1,69% la finele săpătmânii trecute.

Băncile au reluat ofensiva împrumuturilor, după o perioadă în care creditarea a fost modestă, crescând cu ritmuri de 1-3% anual. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a făcut în luna august un salt de 6,5% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, cel mai rapid avânt din ultimii cinci ani. Ascensiunea creditării a fost susţinută în continuare exclusiv de creşterea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.

Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.