La Moreni se fac blindate care vor captura teroriști ISIS

La Moreni se fac blindate care vor captura teroriști ISIS

Uzina Automecanică Moreni şi furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat miercuri actul constitutiv al societăţii mixte Romanian Military Vehicle Systems (RMVS).

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, în principal, RMVS va fabrica, vinde şi asigura mentenanţa transportorului blindat de trupe 8x8 (TBT 8x8), produs realizat în comun de joint-venture-ul româno-german.

Romanian Military Vehicle Systems este o societate mixtă româno-germană, cu cote egale de capital social. Potrivit actului constitutiv, semnat sub egida Ministerului Economiei şi în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, orice modificări ale capitalului se vor face doar cu menţinerea cotelor de 50%-50% ale acţionarilor. În primii 5 ani de la constituirea RMVS, niciunul dintre cei doi acţionari nu poate transfera acţiuni către o terţă parte, fără acordul expres al celuilalt acţionar.

Acţionarii îi vor propune alternativ pe cei trei administratori ai societăţii, numiţi de AGA pentru mandate de doi ani. Primul preşedinte al Consiliului de Administraţie va fi numit de UAM.

"Uzina Automecanică Moreni şi Rheinmetall au împreună mai mult de 150 ani de experienţă în fabricarea şi dezvoltarea de vehicule militare blindate. Putem promite că împreună vom dezvolta un nou vehicul de acest tip, cel mai avansat din această categorie. Din perspectiva noastră e timpul potrivit să facem acest lucru în România, atât pentru piaţa locală cât şi pentru cea externă", a declarat Thorsten Heinzen, director executiv Rheinmetall Defence (Eastern Markets).

La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi-a exprimat speranţa ca şi celelalte proiecte derulate împreună cu Rheinmetall să se realizeze "cu aceeaşi viteză şi seriozitate".

"Mulţumesc părţii germane pentru determinarea şi celeritatea cu care s-a implicat în acest proiect. Sper ca şi celelalte proiecte pe care am început să le dezvoltăm şi concretizăm cu Rheinmetall, în domeniul industriei de apărare, să se întâmple cu aceeaşi viteză şi cu aceeaşi seriozitate", a afirmat ministrul Economiei.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că "documentul semnat arată că România a permis ca, în cel mai sensibil domeniu al său, să intre un stat pe care îl respectă foarte mult. Sper ca acest joint-venture să producă tehnică militară nu doar pentru industria noastră de apărare, ci şi pentru alte zone ale lumii".

Viitorul vehicul TBT 8x8 este un transportor blindat amfibiu de trupe cu mobilitate superioară, ce va fi pus la dispoziţia armatei române şi a altor clienţi interesaţi. Acordul UAM - Rheinmetall de fabricare a TBT 8x8 presupune transfer de know-how şi dezvoltarea de tehnologie, în comun. În discuţiile anterioare semnării actului constitutiv partea germană a asigurat Ministerul Economiei că firmele româneşti vor participa, în mare măsură, la integrarea finală a acestui produs de ultimă generaţie.

Rheinmetall AG este un holding integrat, înfiinţat în 1889, cu sediul în Dusseldorf-Germania. Grupul listat public este lider de piaţă în domeniile mobilităţii ecologice şi tehnologiei de securitate. În 2016, cei 23.000 de angajaţi ai holdingului au generat vânzări anuale de peste 5,6 miliarde euro. Rheinmetall AG are două divizii: Rheinmetall Defense şi Rheinmetall Automotive. Sectorul de apărare al grupului, Rheinmetall Defense este cel mai important furnizor de tehnologie militară din Europa.

Uzina Automecanică Moreni, fondată în 1968, este singura fabrică din România care produce transportoare blindate pe roţi. UAM a realizat în 40 de ani peste 15 000 de produse, majoritatea pentru export. Produsele UAM au fost utilizate în numeroase misiuni de securitate, stabilitate sau de menţinere a păcii, în diferite teatre de operaţiuni. Din 2001, fabrica este o filială a Companiei Naţionale ROMARM.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.